Connect with us

Новини

Ще има ли нов представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД?

Публикувано преди

на

Българската държава мoжe дa yчacтвa пpи взимaнeтo нa вaжни peшeния в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД, черз своя представител в надзорния съвет на компанията. Държавата пpитeжaвa eднa aĸция Kлac A c ocoбeни пpaвa oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo, нa ocнoвaниe чл. 226 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн, като тази акция дава следните права на притежателя си / представителя на държавата/ :

  • да свиква общо събрание на акционерите, където има особени права на глас.
  • да блокира приемането на решение, които не са в интерес на държавата.
  • да блокира решения за промяна на устава на дружеството
  • да блокира спиорането на дейност или преобразуването в друго дружество

Държавния представител заедно с надзорния съвет има правомощия:

– да избира членовете на управителния съвет, като може да ги освобождава по всяко време.

– да следи за законосъобразността на решенията на Управителния съвет

– да дава съгласието си при взимане на решение при посочените от устава случаи

–  да проверява годишния финансов отчет, доклада за дейността и примането на предложение за разпределяне на печалбата.

От 31 май 2017 година представител на държавата в Лукойл и държател на „Златната акция“ е Красимир Първанов.

Кой е Красимир Първанов?

Кариерата на Красимир Първанов е свързана най-вече със скандали, някои от които водят до огромни щети за държавата. През 2011 година Красимир Първанов бе уволнен от поста изпълнителен директор на НЕК заради подписан меморандум с „Атомстройекспорт“, който обвързваше България до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на АЕЦ „Белене“. Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че Първанов е правил това без да го информира и затова ще бъде разследван от ДАНС. Заради подписания от Първанов меморандум България бе осъдена от „Атомстройекспорт“ и плати над милиард и половина обезщетение.

Разследването срещу Красимир Първанов се разми в годините и като виден незаменим кадър за Борисов през 2017 година той е назначен за зам.министър на енергетиката в кабинета Борисов-3 формално от квотата на НФСБ. Назначението му тогава бе посрещнато на нож от четирите големи работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), които дори в знак на протест изпратиха открито писмо до премиера Бойко Борисов. Вместо обаче да бъде отстранен, Красимир Първанов е назначен за представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. През 2019 година Красимир Първанов бе принуден да подаде оставка като зам.министър заради апартаментгейт. Тогава се разбра, че той също си е купил апартамент от “Артекс” на много занижена цена. Срещу какви услуги е получил апартамент на скандално ниски цени можем само да гадаем. Въпреки всички тези скандали Красимир Първанов не е отстранен като представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

На 16.09.2020 година Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД разглежда въпроса за изменението на съществуващата бизнес схема на дружеството и преминаването му на работа на процесинг. Това е съществен въпрос, който влие пряко на фискалният интерес на държавата. Преминаването на новата бизнес схема на практика ще прехвърли печалбата на дружеството в чужбина и така няма да се плащат данъци в страната. Въпреки явното ощетяване на държавата с милиарди Красимир Първанов не налага вето на това решение и с това действие нанася конкретни щети на фиска в огромни размери. Едва ли има друг човек в държавната администрация, който може да се „похвали“, че е нанесал на държавата щети за милиарди.

Ще има ли нов представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД и как ще бъде избран? Ще има ли прозрачен конкурс, на който да се избере подходящ професионалист или ще бъде назначена поредната калинка?

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Новини

Кен Блок загина след инцидент с моторна шейна

Published

on

By

Американският състезател и каскадьор Кен Блок почина в понеделник, 2 януари. Причината за смъртта е инцидент с моторна шейна. Инцидентът е станал близо до Уудланд, Юта. Според местната полиция Блок е починал около 14 часа местно време. Спортистът загина поради факта, че е бил смазан от моторна шейна. Служителите на реда отбелязаха, че Кен е карал като част от група, но е бил сам по време на инцидента. Смъртта на ездача е констатирана на място.

Блок е един от основателите на DC Shoes, компания за облекло и обувки. Марката се появява през 1994 г. По-късно Кен се интересува от моторния спорт и се състезава в рали и рали крос. Той е най-известен със своята поредица от видеоклипове с каскади на Gymkhana.

 

 

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page