Connect with us

Новини

Ще внесе ли служебният кабинет проектобюджет за 2023 г.?

Публикувано преди

на

Cлужебният министър Росица Велкова обяви, че от Министерството на финансите (МФ) биха внесли т.нар. удължителен закон, какъвто имаше и миналата година, който запазва действието на всички политики, помощи за домакинствата и бизнеса, и размера на пенсиите, докато бъде избрано редовно правителство. Тя беше изслушана в парламента за вариантите за проектобюджета за 2023 г., предаде БТА.

Ако сме в хипотезата да няма избрано редовно правителство,

спокойно с този удължителен закон едно служебно правителство може да изпълнява бюджета, както беше направено и в началото на тази година от редовното правителство, коментира Велкова.

Пред журналисти тя уточни, че всички мерки, които са действали през 2022 г., ще бъдат изпълнявани по време на този т.нар. удължителен закон.

По думите ѝ това означава изплащане на размерите на пенсиите – такива, каквито са от 1 октомври. Тя посочи, че този удължен закон би следвало да действа само няколко месеца, докато редовното правителство си конструира свой спрямо управленската политика. Велкова обясни, че такова удължаване се налага, защото размерите на определени социални плащания се фиксират в закона за бюджета за съответната година и спират да действат от 1 януари на следващата година затова те следва да се препотвърдят.

Велкова посочи, че от МФ са разработили три варианта за бюджет за догодина,

като базовият ще бъде качен на сайта на министерството, така че да може при формиране на управляващо мнозинство да го съобразят с тяхната бъдеща управленска програма.

Според нея внасянето на бюджет в парламента не е отговорност на служебното правителство,

тук трябва да се поеме политическа отговорност от парламентарно избраните партии от суверена.

В отношение след изслушването на служебния финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС коментира, че е приятно изненадан от последния анонс на Росица Велкова. Ако бях на ваше място, аз също щях да внеса удължителен закон, който да действа до избора на редовно правителство, което да приеме своята програма, заяви той. Ананиев критикува предишното редовно правителство, че дългът при заложените политики всяка година ще се повишава с 16 млрд. лева. За три години искате да удвоите дълга, коментира той.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви пред журналисти, че при условие, че няма правителство, избрано от някакво ясно мнозинство, което да следва ясни политики, може би най-добрият вариант е удължаване на бюджета за 2022 г. до март-април, да се даде минимум комфорт на едно служебно правителство да осъществява основните си функции и да е в състояние да оказва помощ на домакинствата и бизнеса през зимата.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев коментира в пленарната зала, че служебният кабинет няма намерение да внесе бюджет в парламента. Това да кажеш: „Аз съм служебен кабинет“, да си измиеш ръцете и да кажеш: „Няма да внеса бюджет“, е абсолютно безотговорно поведение, посочи той. Другото нещо, което обаче това решение на служебния кабинет ни казва, е, че бюджетът с неговата актуализация, която приехме юли месец, е адекватен да продължи и догодина, отбеляза още Василев.

Какво ни каза финансовият министър – че приходите ще бъдат преизпълнени, че разходите ще бъдат по-малко от предвидените, т.е. дефицитът ще бъде по-малко от този, който е приет в пленарната зала, коментира той. По думите му, ако не се изпълнят всички капиталови разходи, най-вероятно дефицитът ще бъде под три процента тази година, заедно с COVID мерките, т.е. бюджетът за 2022 г. с актуализацията по никакъв начин не разваля никаква финансовата дисциплина.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че дебатът досега доказва състоятелността на тезата на ДПС, че ако няма мнозинство, внасянето и приемането на бюджет за следващата година е изпълнено с финансов и икономически волунтаризъм. Това, което ще се случи в залата, ще бъде по-лошо от този дебат тук, ще бъде политизиране, надцакване в разходи, в обвинения, а в момента страната има нужда от друго, смята той. Страната има нужда от много трезв анализ къде се намираме, да отчетем максимума, който може да се направи за хората и да не вкарваме повече от излишното фиска в дългова криза, заяви Цонев.

Той коментира, че в еврозоната в момента е финансова вакханалия. Защото, ще изготвяме бюджет, трябва да знаем какво правят европейските страни за своите граждани и бизнеса – те го спасяват в условията на криза, дори с цената на дефицит и дългове. Това очакват и хората от нас, отбеляза Йордан Цонев.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обвини бившето редовно правителство, че вкарва страната в дългова спирала с политиките си. „Има служебен министър на финансите, който отговаря за вашите батаци“, заяви той. По думите му, за да не се задълбава още повече, трябва да се прекрати влизането в еврозоната.

Асен Василев му отговори, че политиките, за които говори, са безплатни детски градини, увеличени пенсии, помощ за бизнеса за високите цени на електроенергията, увеличени заплати на учители, лекари, военни, служители на МВР.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред журналисти, че за левицата е неприемливо да няма нов бюджет за 2023 г., а да бъде удължен сегашният.

Колегата ѝ Драгомир Стойнев постави въпроса в пленарната зала – защо, след като служебният кабинет няма желание да внася бюджет, е изготвил три варианта на такъв за следващата година. Според него трябва да се приеме бюджет, който да закриля българските домакинства и да подпомага бизнеса. Хаосът е пълен, затова по-бързо трябва да има правителство и да се контролират публичните финанси, коментира Стойнев. Не трябва да има толкова страхове от дълга, защото той не е толкова висок, посочи той. Сегашният бюджет, можем да кажем, че наистина е един добър бюджет, коментира още Стойнев.

Според Мартин Димитров от „Демократична България“ минаваме през трудни времена, но ситуацията е напълно решима при разумна бюджетна политика. Трябва да се разберем и да има такъв обществен консенсус, в следващите три години поетапно бюджетният дефицит да бъде намаляван, така че накрая да бъде в критериите на Европейския съюз за бюджетна стабилност, посочи той. Според Димитров трябва да се оказва подкрепа на бизнеса и уязвимите групи, но тя трябва да бъде много добре фокусирана. По думите му дефицит до 3% в тригодишен период е нещо разумно. Димитров отбеляза, че България е на второ място в целия ЕС като съотношение дълг – брутен вътрешен продукт, след Естония. „Място за паникьорски интерпретации няма, има място за управленски решения“, добави той.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев коментира, че от днешното изслушване и дебатите за пореден път се е убедил, че служебното правителство не е добре да предлага нов бюджет, който да разглеждат в пленарната зала. Според него бюджетът трябва да бъде внесен от редовно правителство. Решението на проблема се нарича конструкция, която потенциално да има поне 160+ гласа, която да е в състояние да отговори на въпросите за правосъдната реформа, смята той. Да направим опит за конструкция, да направим опит за коалиция, да съставим правителство, което да внесе бюджет и този бюджет да бъде разгледан тук, призова Стефан Янев.

vesti.bg

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page