Connect with us

Новини

Щети за милиони от пороите в Северозападна България

Публикувано преди

на

Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след поройните дъждове, паднали в Северозападна България. Стихията нанесе щети за милиони левове във Вършец и Криводол, съобщи БНР.

Поройният дъжд, паднал в ранните часове вчера, затвори прохода Петрохан, а река Ботуня излезе от коритото си и нанесе щети във Вършец и квартал „Заножене“.

Днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери на място ситуацията.

Вече има план за разчистването на Петрохан. Водата изрови асфалта, след като паднаха над 120 литра на квадратен метър дъжд. Причината за това е запушен водосток, който попречи водата да мине под пътя.

След като се отводни отсечката, ще стане ясно какви са щетите и колко време ще е нужно за възстановяването на пътя.

Преди обяд прогнозата бе проходът да бъде отворен най-рано утре. След обяд отново заваля.

На място ситуацията видя областният управител на Монтана Ванина Вецина, заедно с представители на Областното пътно управление:

„Ако сега продължи да вали, възможно е да нанесе още поражения, защото фирмата със сигурност днес е работила и са правили всичко възможно с очакване да няма силни валежи. Но, разбира се, има изненада и това се случи, точно когато и аз преминавах, така че не може да сме сигурни, че в утрешния ден ще бъде отворен проходът. Зависи от времето“, коментира Вецина.

Над 100 литра на кв. метър паднаха над Вършец, от Балкана водата е изтръгнала цели дървета и заедно с камъни и ги е влачила към квартал „Заножене“.

Река Ботуня излезе от коритото си и отнесе седем моста, наводни над 20 къщи, откъснат водопровод остави „Заножене“ без питейна вода. Щетите са огромни, каза кметът инж. Иван Лазаров:

„Най-важното е, че няма жертви, такова бедствие, такава огромна стихия. За момента имаме сигнали само за удавени животни на територията на общината, но за хора пострадали, слава Богу, няма“.

Със собствени средства Общината няма да се справи:

„Министър Караджов, след като се запозна, пое ангажимент да се търси помощ от държавата. Трябва да бъдат отпуснати целеви средства от Министерския съвет, за да може да се възстановят щетите.

Просто немислимо е това да стане със средства на Общината, щетите са по-големи от размера на бюджета, който Общината харчи за една година. Огромни са щетите„.

Водата продължава да се оттегля от къщите, комисия ще определи щетите от пороя над Вършец.

В община Криводол по долното течение на река Ботуня, където придошлите води също предизвикаха мащабни наводнения, обстановката се нормализира. Водното ниво спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше обявено частично бедствено положение, опасността вече е отминала и там започна отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Опасността за Ракево е отчетена още снощи след рязкото покачване на нивото на реките Ботуня и Лева, чийто водосбор преминава през селото. Незабавно е обявено частично бедствено положение.

Заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

„Въпреки преградите, които са направени през миналите години, нивото беше достатъчно високо, за да прескочи през тях и да наводни. Веднага бяха извикани екипите, мобилизирахме Пожарна, местните групи и на място до късните часове на нощта опитвахме да предпазим имотите и училищата, детските градини с пясък в чували, с техника – багери. След 1:00 часа започва на нивото да се нормализира, да не се покачва и останахме само през един час на следене“.

Въпреки усилията край речното корито и предпазната дига все пак има наводнени общински терени, земеделски площи, дворове и приземни етажи:

„За пет минути заля навсякъде всичко, мина през дигата… Мазе пълно, 1 метър е водата в мазето“, разказа местен жител.

Екипи с помпи отводняват засегнатите терени, утре комисия ще огледа и ще опише щетите от бедствието.

news.bg

Продължи с четенето

Новини

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода

Published

on

Тази вечер жителите на с. Приселци излизат на протест заради липсата на вода. Протестът е организиран от СНЦ „Зелен дом – Приселци“ като началния час е 18.00часа, а мястото на протеста е сградата на Народно читалище „Просвета-1927“ в Приселци.

Според житъелите на с. Приселци до протест се стига, след като местната власт от години неглижира проблема с водоподаването. Липсата на диалог с община Аврен също е една от причините на протеста. От СНЦ „Зелен дом – Приселци“ информират, че са уведомили Община Аврен за предстоящия протест и очакват представители на общината да присъстват.

По информация на живущи в селото проблем с водата е имало и досега, но той се е изразявал в по-слабо налягане в летните дни. Последните седмици обаче почти в цялото село няма изобщо вода.

По наша информация в общината има необходимия дебит за водоподаване, но е необходимо изградането на нов водопродов от с. Близаци до с. Приселци. Повече от 12 години обаче това не се случва, като всеки път от община Аврен изтъкват различни причини.

 

Очаквайте директно включване довечера от протеста, където ще направим интервюта с протестиращите и огранизатота.

 

Продължи с четенето

Варна

Товарен влак е дерайлирал край Варна, няма пострадали

Published

on

В 20:45 часа тази вечер оперативният дежурен в Областна администрация – Варна е получил информация за дерайлирал товарен влак, след спирка Юнак, в посока Дългопол, съобщиха от пресслужбата на областната управа във Варна.

Машинистът не е пострадал, а влакът е бил натоварен с пясък. Заради инцидента е отменен пътническият влак за Дългопол. БДЖ ще осигури автобуси за пътуващите в тази посока.

Променя се и маршрутът на бързия влак Варна – София, през Карлово, който тръгва в 21:40. Той ще премине по обходен маршрут през Шумен и Комунари, уточниха от областна управа.

На сайта си Български държавни железници (БДЖ) съобщават, че временно се преустановява движението на влаковете между гарите Юнак и Величково вследствие на инцидент на железния път. Поради тази причина се изменя маршрутът на движение на влак БВ 8656 Варна-София. Влакът ще се движи през гарите Синдел, Каспичан, Шумен, Комунари и продължава по разписанието си. Влакът няма да минава през гарите Юнак, Величково и Дългопол.

БТА

Продължи с четенето

Новини

За денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотици

Published

on

В рамките на денонощие от МВР установиха 26 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, и 13 – под въздействието на наркотични вещества, съобщиха от ведомството.

Общо 13 души са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 13 са управлявалите с над 1,2 на 1000, петима са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи, а петима са отказали да бъдат тествани.

В рамките на специализираната полицейска операция са проверени 13 472 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 15 175 водачи и пътници. Съставени са 3830 фиша и 766 акта за установени административни нарушения.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page