Connect with us

Варна

Школа „Дедал“ дава сцена на млади джаз музиканти на фестивала „Карантината“

Публикувано преди

на

Кинофестивалът „Карантината“ ще има своеобразно продължение на 8 и 9 август, когато за първи път ще се състои издание на Международен джаз фестивал за млади автори, наречен „Q-Jazzfestival“. Музикалната програма започва в 20:00 часа в рибарското селище в кв. „Аспарухово“ във Варна, организатори отново са местната Школа „Дедал“, които осигуряват безплатен транспорт за публиката от Археологическия музей във Варна.

Младия фестивал ще открият като домакини ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, съобщи за БТА Дарин Сотиров от организаторите. Секстет от медни духови инструменти ще предложи на публиката популярни джаз стандарти и пиеси от Ханс Цимер, Ървинг Берлин и Джели Мортън.

След тях ще гостуват „Джуниър бенд“ – ученици от Средно училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново с ръководител Йордан Цветанов. Те свирят в стил фънк джаз и смело заявяват своето присъствие с авторски композиции, каза Сотиров. Пристигат във Варна след гастрол в Италия.

През втората вечер – 9 август, също ще има два концерта. Първи на сцената ще се качат дуото Ненчо Стефанов – Nin Yo (барабани) и Udoji Okwukwe Daniel от Нигерия (бас). Африканският музикант е композирал за Алед Орду, Анди Уайтман, Стивън Ачико, а българинът е познат като член на групите „Spens” и “Tomado”.

След тях във фестивала ще се включи квартетът “Acoustic Soul” с Илко Градев (акордеон); Иван Стилянов (китара); Алекс Атанасов (контрабас) и Петър Йорданов – Бъни (кахон и перкусии). Те ще предложат микс от танго, френски суинг и фламенко.

В края на концертите са планирани свободни импровизации на гостуващите музиканти. Организаторите от Школа „Дедал“ се надяват с джаз фестивала, който се провежда ден след закриването на кинофестивала „Карантината“, да  популяризира авторската музика сред младежите. Те разчитат, че с откриването на нова сцена за непопулярни таланти ще се стимулира създаването на повече авторски композиции и представянето на родни изпълнители в международни форуми.

С новата инициатива Школа „Дедал“ продължава мисията си за опазване на рибарско селище „Карантината“ като уникално културно средище и местна забележителност, оцеляла сред урбанизирания пейзаж. През изминалите десетина години творците от клуба, чрез многобройни съвместни акции с доброволци и рибари, превърнаха мястото в зона за култура извън централните райони на Варна.

Международният фестивал за късометражно кино „Карантината“ се провежда на плаж „Аспарухово“ от 2015 г. и се посещава свободно от хиляди души, като се финансира чрез дарения и участия в програми и конкурси, а екипът работи на доброволни начала, припомниха от школата.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

Варна

Можеха ли новите павилиони в Морската градина да изглеждат по различен начин?

Published

on

Проектът на британски екип грабна първото място в архитектурния конкурс

Две браншови организации на варненски архитекти изразиха недоволството си от вида и местоположението на новопоставените преместваеми обекти в сърцето на Морската градина. От Регионална колегия на Камарата на архитектите определиха позиционирането на павилионите като недопустимо, а от Съюза на архитектите – Дружество Варна ги окачествиха като „едно голямо недоразумение” и поискаха незабавното им премахване.

От архитектурния бранш припомниха, че през 2016 г. беше проведен открит международен конкурс за идеен проект на малък търговски павилион в Морската градина, организиран от Девня Цимент АД и Варна Дизайн Форум.

В архитектурната надпревара за млади архитекти и студенти се включиха 95 екипа от 34 държави на 5 континента. Проектите бяха оценявани от 5-членно международно жури. Ето как изглеждаха някои от разработките:

Целта на конкурса бе да се обогати градския дизайн на Варна, чрез реализиране на съвременна и вдъхновяваща идея за търговски павилион, изработен с иновативните материали на Девня Цимент.

 

Победителят в конкурса получи парична награда, посещение на изследователския център „i.lab” в Италия и реализация на проекта като прототип в реален мащаб.

Последното можеше да се случи в Морската градина на Варна, но 7 години след конкурса няма такива изгледи.

Снимки: effixpavilion.com
Източник: Darik.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page