Connect with us

Варна

Школа „Дедал“ дава сцена на млади джаз музиканти на фестивала „Карантината“

Публикувано преди

на

Кинофестивалът „Карантината“ ще има своеобразно продължение на 8 и 9 август, когато за първи път ще се състои издание на Международен джаз фестивал за млади автори, наречен „Q-Jazzfestival“. Музикалната програма започва в 20:00 часа в рибарското селище в кв. „Аспарухово“ във Варна, организатори отново са местната Школа „Дедал“, които осигуряват безплатен транспорт за публиката от Археологическия музей във Варна.

Младия фестивал ще открият като домакини ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, съобщи за БТА Дарин Сотиров от организаторите. Секстет от медни духови инструменти ще предложи на публиката популярни джаз стандарти и пиеси от Ханс Цимер, Ървинг Берлин и Джели Мортън.

След тях ще гостуват „Джуниър бенд“ – ученици от Средно училище „Емилиян Станев“ във Велико Търново с ръководител Йордан Цветанов. Те свирят в стил фънк джаз и смело заявяват своето присъствие с авторски композиции, каза Сотиров. Пристигат във Варна след гастрол в Италия.

През втората вечер – 9 август, също ще има два концерта. Първи на сцената ще се качат дуото Ненчо Стефанов – Nin Yo (барабани) и Udoji Okwukwe Daniel от Нигерия (бас). Африканският музикант е композирал за Алед Орду, Анди Уайтман, Стивън Ачико, а българинът е познат като член на групите „Spens” и “Tomado”.

След тях във фестивала ще се включи квартетът “Acoustic Soul” с Илко Градев (акордеон); Иван Стилянов (китара); Алекс Атанасов (контрабас) и Петър Йорданов – Бъни (кахон и перкусии). Те ще предложат микс от танго, френски суинг и фламенко.

В края на концертите са планирани свободни импровизации на гостуващите музиканти. Организаторите от Школа „Дедал“ се надяват с джаз фестивала, който се провежда ден след закриването на кинофестивала „Карантината“, да  популяризира авторската музика сред младежите. Те разчитат, че с откриването на нова сцена за непопулярни таланти ще се стимулира създаването на повече авторски композиции и представянето на родни изпълнители в международни форуми.

С новата инициатива Школа „Дедал“ продължава мисията си за опазване на рибарско селище „Карантината“ като уникално културно средище и местна забележителност, оцеляла сред урбанизирания пейзаж. През изминалите десетина години творците от клуба, чрез многобройни съвместни акции с доброволци и рибари, превърнаха мястото в зона за култура извън централните райони на Варна.

Международният фестивал за късометражно кино „Карантината“ се провежда на плаж „Аспарухово“ от 2015 г. и се посещава свободно от хиляди души, като се финансира чрез дарения и участия в програми и конкурси, а екипът работи на доброволни начала, припомниха от школата.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Общинският съвет във Варна не одобри искания кредит от ДКС

Published

on

By

Тегленето на кредит от Двореца на културата и спорта (ДКС) за реализация на инвестиционната програма на общинското дружество не получи днес подкрепата на общинските съветници във Варна. ДКС планираше да вложи 18 милиона лева в нови съоръжения, с които да модернизира комплекса и да подобри транспортно-комуникационната среда около него. Банковият кредит бе необходим на дружеството, за да финансира строително-монтажните работи, но внесеното предложение не събра необходимия брой гласове.

В инвестиционната програма са включени пет обекта, каза за БТА издъпнителният директор на ДКС Минко Христов. Единият от тях е дълго разработваната идея за подземен паркинг в източната част на комплекса на мястото на сегашната автомивка. В проекта е предвидено паркингът да е на три нива – две подземни и едно наземно. Вторият обект е изграждането на фотоволтаична централа на покривите на зали „Младост“ в ДКС, а причината за това са галопиращите цени на електроенергията, обясни той. Централата неимоверно ще окаже много положително влияние върху издръжката на комплекса и икономиите от електроенергия, смята директорът на ДКС.

Третият проект в програмата включва подмяната на спортното осветление в зала „Конгресна“ и заради провеждането на Европейското първенство по волейбол за мъже през следващата година. Осветлението в нея е металхалогенно, а новите изисквания са за LED осветление за много ефекти, които трябва да съпровождат представянето на отборите, каза Христов. Според него с отхвърляне на предложението общинските съветници застрашават провеждането на спортния форум.

Четвъртият предвиждан обект е многофункционална зала за спорт в блок А на комплекса. Тя ще се изгражда върху неизползваем терен. Петият обект е по протежението на ул. „Найден Геров“ на гърба на зали „Младост“, също върху незастрона част от комплекса. Проектите трябваше да се изграждат поетапно, като всичко щеше да е съобразено с календара на ДКС, обясни Христов.

Разчетите на ДКС сочеха, че при приемане на програмата всички дейности биха могли да се осъществят в рамките на две години.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Милен Кукошаров гостува с новия си проект „Windharmonuim“ във Варна

Published

on

By

Пианистът Милен Кукошаров гостува със своя нов проект „Windharmonuim“ във Варна. Концертът е днес в 20:00 ч. в студиото на Радио Варна, съобщават организаторите.

В проекта заедно с пианиста на сцената са Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни. По думите на Кукошаров те внасят нов елемент в изпълненията, тъй като солират повече инструменти и става по-цветно.

Оригиналната им джазова музика е основана на класическата импровизация. „Windharmonium“ е нещо между механично изобретение и музикален инструмент. Той произвежда и възпроизвежда музика по собствено усмотрение и воля. Ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите вълнения, споделя авторът на идеята Милен Кукошаров.

Програмата „Windharmonium“ бе представена премиерно в рамките на „Пловдив джаз фест“ през 2020 г., а две години по-късно музикантът я развива в нова версия с брас. В нея кани джазови музиканти, които за разлика от първия проект са с медни духови инструменти. Пианистът казва, че разчита на уменията на колегите си в тоноизвличането, за да може музиката да звучи по интересен, по-нетипичен за брасовите инструменти начин, както я е замислил. Произведението е аранжирано като камерна музика и трябва специфично отношение, отбелязва авторът.

Милен Кукошаров е композитор и на класическа музика, на театрални и филмови проекти. През годините е работил с много групи и с изпълнители като Лили Иванова, Стефан Вълдобрев, Графа,  Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, с музикантите Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов.

Събитието във Варна е част от национално турне с „Windharmonuim“, което започна на 19 октомври в Плевен и включва още градовете Пловдив и Бургас, където музикантите ще бъдат на 27 ноември, съобщават организаторите.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Варненци правят днес жива верига от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос

Published

on

By

Варненци правят днес жива верига от шахдома до баня „Гъбата“. Събитието е организирано в социалните мрежи и започва от 11.30 часа. Ето какво са написали организаторите:

 

Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.
Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!
Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос – ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.