Connect with us

Новини

Швейцария осъди Credit Suisse за изпиране на български наркопари

Публикувано преди

на

Credit Suisse стана първата национална банка, призната за виновна за корпоративно престъпление от швейцарските власти, след като съдът установи, че кредиторът не е успял да спре изпирането на български пари от наркотици, съобщава „Файненшъл таймс“.

Присъдата е постановена в южния швейцарски град Белинцона от най-висшия наказателен съд в страната в понеделник. Съдиите наложиха на банката глоба от 2 милиона франки и наредиха да плати 18,6 милиона евро като обезщетение на швейцарското правителство.

Бившата българска тенис звезда Елена Пампулова-Бергоми, която бе бивш мениджър за връзки в банката, също е призната за виновна за престъпления за пране на пари.

Делото се съсредоточава върху ролята на Credit Suisse в приемането на милиони евро депозити от група български клиенти между 2004 и 2008 г. Съдиите постановиха, че банката е пренебрегнала очевидни индикации – включително огромни суми пари, внасяни в куфари и две убийства – които намекват за възможния престъпен произход на средствата.

Съдът констатира недостатъци в рамките на банката през въпросния период както по отношение на управлението на клиентските отношения с престъпната организация, така и по отношение на наблюдението на прилагането на правилата за борба с изпирането на пари от ръководството, правната служба и отдела за съответствие“, се казва в изявление на Федералния наказателен съд.

Случаят е първият път, когато швейцарска банка е обект на наказателно производство.

Прокурорите разказаха подробно как Пампулова-Бергоми е изградила и поддържала връзка, благодарение на спортната си слава, с бившия български професионален борец Евелин Банев, който е бил начело на голяма европейска операция за контрабанда на кокаин.

Пампулова-Бергоми редовно е прибирала куфари с пари на стойност над 500 000 евро от лица от обкръжението на Банев, включително от един клиент, който е застрелян пред ресторант в София през 2005 г.

По време на процеса по-рано тази година Пампулова-Бергоми заяви, че години наред банката не обръща почти никакво внимание на спазването на изискванията, докато се надпреварва да спечели богати клиенти от Източна Европа.

Банев бе осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г. и пране на пари в България през 2018 г. Той не бе обвиняем по швейцарското дело. След като изчезна, той е арестуван миналата година в Украйна и е изправен пред екстрадиция в Румъния и България, за да му бъдат повдигнати допълнителни обвинения.

През декември вече несъществуващата банка Falcon, собственост на Абу Даби, която оперира в Швейцария, стана първата банка, която някога е била призната за виновна по швейцарския наказателен кодекс за престъпления за пране на пари.

Швейцарската прокуратура иска от банката 42 милиона франка (40 милиона евро) глоби.

Credit Suisse заяви в изявление, че ще обжалва решението на съда. Банката добави, че „непрекъснато тества своята рамка за борба с изпирането на пари и я укрепва с течение на времето, в съответствие с развиващите се регулаторни стандарти“.

Адвокатът на Пампулова-Бергоми заяви, че ще обжалва „необоснованото и несправедливо“ решение. „Това решение възлага отговорността за прането на пари върху хора без сериозно обучение или опит“, каза Грегоар Манж.

news.bg

Продължи с четенето

Варна

Вижте къде няма да има ток днес – 24.4.2024

Published

on

На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – м-ст Траката, м-ст Евксиновград, ул. 15-та, ул. 16-та, ул. 17-та, ул. 20-та, ул. 24-та и ул. 8-ма, електрозахранени от ТП 624 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:30 ч. до 17:00 ч. в районите на м-ст Траката

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Виница, ул. Св. Прокопий Варненски, ул. Свети Димитър Солунски, ул. Албена, ул. Св. Атанасий, ул. Константин Павлов и част от ул. Цар Борис III, електрозахранени от ТП 689

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: кв. Виница, ул. Овеч, ул. Обзор и ул. Съби Велков, електрозахранени от ТП 2040

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 16:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Брестак – клиентите, електрозахранени от ТП 3

·  На 24.04.2024 г. В периода 08:30 ч. до 14:00 ч.

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – кв. Владислав Варненчик, бл. 201, бл. 202, бл. 203, бл. 204, бл. 205, бл. 206, бл. 207, бл. 208, бл. 209, бл. 210, бл. 226, бл. 227, бл. 228, бл. 229, бл. 230, бл. 232, бл. 235, бл. 236, бл. 237, бл. 238, бл. 239, бл. 244, бл. 246, бл. 247, бл. 249, бл. 250, бл. 255, бул. Трети март 25, ул. Димитър Пешев 1, част от м-ст Боклук тарла, ДГ №39 „Приказка“, пазар Кайсиева градина, фирмите: ЕЛИАС-1111 ЕООД, КИНТЕЛ ЕООД, ЛИБРА ГРУП ООД, ХОУМ ТРЕЙД ООД, ЦБА ЕАД, ГИК ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД, АПАРТМЕНТ СТРОЙ-ВАРНА ЕООД, РОЛКО АД, ПИКА ООД, КРИС 23 ЕООД, ДЕНИСЛАВ ТРЕЙД ЕООД, ВИ ЕМ ВИ ТРЕЙДИНГ ЕООД, ХЕР 1 ЕООД, БУЛВЕКС ЕООД, АЗАЛИЯ ФРУТ ООД, ДИАМАНТ 2004 ООД, КЕЙБЪЛ ТЕХ ООД, РЕНТ МЕНИДЖМЪНТ ООД, ИРА-2000 ЕООД, ММ-13 ЕООД, ТРАНС-АТЛАС ЕООД, АС ТРАВЕЛ АД КИД-КОЛОР ООД, САМЪРС СМ ЕООД, ЗК-АУТО КРЕДИТ 34 ЕООД .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 08:00 ч. до 17:00 ч. в районите на кв. Владислав Варненчик

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: гр. Варна – карето, заключено между ул. Лира, ул. Вярност, ул. Елин Пелин, ул. Сълзица, електрозахранени от ТП 338

·  На 24.04.2024 г. В периода 09:00 ч. до 17:00 ч.

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: с. Рояк – клиентите, електрозахранени от МТП Музея Рояк и с. Тутраканци – клиентите, електрозахранени от ТП 2 и ТП 3 .
Временни смущения в електрозахранването са възможни от 09:00 ч. до 11:00 ч. и от 15:00 ч. до17:00 ч. в районите на с. Рояк, с. Чайка, с. Бозвелийско, с. Тутраканци и гр. Провадия – ул. Христо Илиев Коев, ул. Теменуга, електрозахаранени от МТП 41

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

Варна

Мъж е с опасност за живот след пожар във Варна

Published

on

57-годишен мъж е с тежки изгаряния и опасност за живота след пожар във Варна, съобщиха от полицията, предаде novini.bg.

Оттам уточняват, че в събота, около 4.38 часа е получен сигнал за възникнал пожар в сградата на ведомствено общежитие в кв. „Трошево“. Пострадалият мъж – наемател в сградата, е бил изведен от горящата стая от негови съседи, които усетили задимяването. Пожарникарите са евакуирали около 100 души от горните етажи. Станалият жертва на пламъците мъж е настанен в болница с около 60% изгаряния. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page