Connect with us

Новини

Четири заседания и 44 часа по-късно: Хартиената коалиция окончателно прекрои Изборния кодекс

Публикувано преди

на

Четири заседания и 44 часа дебати – точно толкова бяха необходими на т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“ между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, за да прекрои окончателно Изборния кодекс. Новите изборни правила бяха приети точно в 19:14 ч. 

На следващите избори ще се гласува смесено – и с хартиени бюлетини, и машинно. Машините обаче остават принтери, защото протоколите и пресмятането на гласовете, ще се извършва от членовете на СИК. Разписките от машините и бюлетините ще се броят заедно, като това създава предпоставки за големи грешки в протоколите.

Изцяло прекроиха избирателните райони. После се отказаха

В края на дебатите изненадващо мина предложението на ДПС, според което броят на мандатите в избирателните райони ще  се определя на базата на данни, предоставени от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До момента мандатите се определяха на база резултатите от последното преброяване, проведено от НСИ. Това означава, че районите ще се образуват съгласно адресните регистрации.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

„Току що вкарахте Изборния кодекс в Конституционния съд. Честито!“, заяви Асен Василев.

С така направеното предложение Кърджали можеше да дава 15 мандата. Освен това текстът наистина можеше да падне в КС. След кратка почивка БСП и ГЕРБ се отказаха.

Пълен обрат: Прекроиха напълно избирателните райони и след 10 минути се отказаха

Район „Чужбина“ ще има… от 2025 г.

След като вчера ГЕРБ и БСП оставиха район „Чужбина“, днес Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС направи предложение районът да се въведе, но от 2025 г. Предложението му мина със 114 гласа „за“ (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП) срещу 72 „против“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и 1 от ДПС) и 3 „въздържал се“ (БВ).

Надежда Йорданова заяви, че с това гласуване район „Чужбина“ се поставя „във фризера“. Тя определи гласуването като „антидемократично“ и „диктатура“.

Това означава, че сънародниците ни извън страната отново няма да имат право да гласуват с преференции и няма да могат да изпращат депутати в НС.

Към момента въпросите за въвеждането на МИР „Чужбина“ са повече от отговорите.

Според приетия от 45-ото НС Изборен кодекс мандатите за район „Чужбина“ следва да бъдат определени след обявяването на резултатите от преброяването, което се случи ден след последните избори – на 3 октомври 2022 г. Миналата година имаше идея мандатите за чужбина да дойдат от малките избирателни райони като Видин. Това обаче означава, че такива МИР-ове трябва да дават по-малко от 3 мандата. За да може тази квота да бъде намалена, то ще е нужна промяна в ИК, която не може да се случи с настоящия проектозакон. Пред OFFNews представители от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ заявиха, че подходът за район „Чужбина“ трябва да бъде различен – 31 МИР-а в страната, които да дават общо 236 мандата, и 32 МИР Чужбина, който да дава останалите 4 мандата. ПП и ДБ смятат, че тези четири мандата трябва да дойдат от по-големите райони в страната, за да не падат мандатите на малките МИР-ове под 4, което би създало проблем с представителността. Според ПП и ДБ още на следващите предсрочни избори може да има район „Чужбина“, ако ЦИК изготви методологията, тъй като правни спънки няма. Под въпрос е обаче дали ЦИК изобщо ще го направи, тъй като обикновено се разчита на разписани правила в Изборния кодекс.

Вчера ГЕРБ даде заявка след приемането на ИК, още следващата седмица, в НС ще се сформира работна група за въвеждането на този избирателен район.

ГЕРБ със скандална идея: 8% праг за влизане в НС

В края на дебата Любен Дилов от ГЕРБ направи предложение, което по думите му ще разреши политическата криза – въвеждане на 8-процентен праг за влизане в парламента, вместо досегашните 4%. По думите му, ако това предложение мине, то до седмица 48-ото НС ще излъчи кабинет, тъй като на малките на малките партии няма да им се ходи на избори. Причината – това би ги оставило пред сградата на Народното събрание. Дилов все пак не направи редакционно предложение.

Без дистанционно електронно гласуване в близкото бъдеще

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе отменена възможността да се въведе електронно дистанционно гласуване. В зала нямаше дебат по това предложение, тъй като левицата бързаше да прекратява дебатите, за да приеме набързо промените в ИК. Аргументът на ГЕРБ бе свързан с това, че до този момент ЦИК, така или иначе, няма напредък по изготвянето на проект за система за такова гласуване, както и с опасностите пред такъв вот, свързани с кибератаките.

Оставиха флашките, но ги обезсмислиха

Информацията от машините за гласуването ще се пази на флашките, както вчера реши пленарната зала. Днес обаче депутатите гласуваха информацията да не се качва в РИК. Така информация ще има, но тя няма да бъде достъпна за никого. Това се случи с отхвърлянето на предложението на Стою Стоев от ПП, което падна със 109 гласа „против“ срещу 78 „за“ (ПП, „Възраждане“, ДБ, БВ и 1 от ГЕРБ-СДС)

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ заяви, че с това предложение флашките се превръщат в „купчина пластмаса“. Съпредседателят на ПП Асен Василев пък заяви, че вместо да върнат само хартиената бюлетина, БСП са унищожили машинното гласуване и възможностите за разкриване на манипулациите на вота.

Рекордно краткият път на Изборния кодекс

Всичко започна още в първия ден на 48-ото НС, когато БСП внесе стария си законопроект за връщане на хартиената бюлетина. Текстовете влязоха на първо четене още на първото заседание на Комисията по правни въпроси, след законопроекта на ПП за реформа в КПКОНПИ, който обаче още не е влязъл в зала дори за първо четене. На четвърти ноември текстовете бяха приети в зала и се върнаха за редакции между двете четения. Именно тогава ГЕРБ и ДПС направиха над 100 предложения, които изцяло прекрояваха ИК и дори бяха извън обхвата на законопроекта. Така изненадващо вместо само да върнат хартиената бюлетина, ГЕРБ и ДПС се заеха да премахнат машинното гласуване. На 16 ноември се проведе второто четене на текстовете в комисия, като заседанието продължи почти 18 часа. Освен това район „Чужбина“ бе премахнат, заличен бе и Общественият съвет към ЦИК, чийто състав пък бе раздут.

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

На следващия ден ПП и ДБ напуснаха зала в знак на протест срещу практиката законопроекти да се приемат по тъмно и без обществено обсъждане. Ден по-късно се проведе и първият протест срещу хартиената бюлетина. Множеството опити на ПП и ДБ да бойкотират прекрояването на ИК заради желязното мнозинство на хартиената бюлетина. Така законопроектът влезе в зала за второ четене миналия четвъртък. Тогава Йордан Цонев даде заявка, че ИК ще се гледа само в редовното заседание на парламента и с включени камери, за да било публично. Тогава с множество изказвания ПП успя да забави процеса и за цял ден НС успя да приеме само заглавието. На следващият ден по искане на ГЕРБ кодексът отново влезе в зала, като ПП и ДБ приложиха заучената практика и след 15-часово заседание, продължило до полунощ, народните представители не гласуваха нито едно предложение. Вчера депутатите приеха първия параграф на ИК, като по заръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов някои от спорните предложения бяха отхвърлени, а „вълшебните флашки“ бяха запазени.

Вчера се проведе и поредното 18-часово заседание за прекрояването на Изборния кодекс. Пленарният ден приключи в 02:54 ч. след процедурна хватка на ГЕРБ, ДПС и БСП, при която се стигна до любимата ситуация „пълна зала, няма кворум„. До този момент окончателно машините бяха превърнати в принтери.  Мина и предложението машините да пазят информация за гласуването. По-рано през деня машинното гласуване бе напълно премахнато и заменено с изцяло хартиено гласуване. След това ПП и ДБ отново демонстративно напуснаха зала и призоваха за протест (трети протест – б.а.), на който няколко часа по-късно се събраха стотици. ГЕРБ и БСП пък направиха рязък завой и върнаха машините.

 

offnews.bg

 

 

Продължи с четенето

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

България

Румен Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Published

on

„От първата среща на върха на Инициативата „Три морета“ преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“ в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи БТА.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

„Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само – преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта“, каза още президентът.

„Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на „Три морета“. Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион“, обобщи Радев.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page