Connect with us

Новини

Четири заседания и 44 часа по-късно: Хартиената коалиция окончателно прекрои Изборния кодекс

Публикувано преди

на

Четири заседания и 44 часа дебати – точно толкова бяха необходими на т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“ между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, за да прекрои окончателно Изборния кодекс. Новите изборни правила бяха приети точно в 19:14 ч. 

На следващите избори ще се гласува смесено – и с хартиени бюлетини, и машинно. Машините обаче остават принтери, защото протоколите и пресмятането на гласовете, ще се извършва от членовете на СИК. Разписките от машините и бюлетините ще се броят заедно, като това създава предпоставки за големи грешки в протоколите.

Изцяло прекроиха избирателните райони. После се отказаха

В края на дебатите изненадващо мина предложението на ДПС, според което броят на мандатите в избирателните райони ще  се определя на базата на данни, предоставени от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. До момента мандатите се определяха на база резултатите от последното преброяване, проведено от НСИ. Това означава, че районите ще се образуват съгласно адресните регистрации.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

„Току що вкарахте Изборния кодекс в Конституционния съд. Честито!“, заяви Асен Василев.

С така направеното предложение Кърджали можеше да дава 15 мандата. Освен това текстът наистина можеше да падне в КС. След кратка почивка БСП и ГЕРБ се отказаха.

Пълен обрат: Прекроиха напълно избирателните райони и след 10 минути се отказаха

Район „Чужбина“ ще има… от 2025 г.

След като вчера ГЕРБ и БСП оставиха район „Чужбина“, днес Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС направи предложение районът да се въведе, но от 2025 г. Предложението му мина със 114 гласа „за“ (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП) срещу 72 „против“ (ПП, „Възраждане“, ДБ и 1 от ДПС) и 3 „въздържал се“ (БВ).

Надежда Йорданова заяви, че с това гласуване район „Чужбина“ се поставя „във фризера“. Тя определи гласуването като „антидемократично“ и „диктатура“.

Това означава, че сънародниците ни извън страната отново няма да имат право да гласуват с преференции и няма да могат да изпращат депутати в НС.

Към момента въпросите за въвеждането на МИР „Чужбина“ са повече от отговорите.

Според приетия от 45-ото НС Изборен кодекс мандатите за район „Чужбина“ следва да бъдат определени след обявяването на резултатите от преброяването, което се случи ден след последните избори – на 3 октомври 2022 г. Миналата година имаше идея мандатите за чужбина да дойдат от малките избирателни райони като Видин. Това обаче означава, че такива МИР-ове трябва да дават по-малко от 3 мандата. За да може тази квота да бъде намалена, то ще е нужна промяна в ИК, която не може да се случи с настоящия проектозакон. Пред OFFNews представители от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ заявиха, че подходът за район „Чужбина“ трябва да бъде различен – 31 МИР-а в страната, които да дават общо 236 мандата, и 32 МИР Чужбина, който да дава останалите 4 мандата. ПП и ДБ смятат, че тези четири мандата трябва да дойдат от по-големите райони в страната, за да не падат мандатите на малките МИР-ове под 4, което би създало проблем с представителността. Според ПП и ДБ още на следващите предсрочни избори може да има район „Чужбина“, ако ЦИК изготви методологията, тъй като правни спънки няма. Под въпрос е обаче дали ЦИК изобщо ще го направи, тъй като обикновено се разчита на разписани правила в Изборния кодекс.

Вчера ГЕРБ даде заявка след приемането на ИК, още следващата седмица, в НС ще се сформира работна група за въвеждането на този избирателен район.

ГЕРБ със скандална идея: 8% праг за влизане в НС

В края на дебата Любен Дилов от ГЕРБ направи предложение, което по думите му ще разреши политическата криза – въвеждане на 8-процентен праг за влизане в парламента, вместо досегашните 4%. По думите му, ако това предложение мине, то до седмица 48-ото НС ще излъчи кабинет, тъй като на малките на малките партии няма да им се ходи на избори. Причината – това би ги оставило пред сградата на Народното събрание. Дилов все пак не направи редакционно предложение.

Без дистанционно електронно гласуване в близкото бъдеще

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП бе отменена възможността да се въведе електронно дистанционно гласуване. В зала нямаше дебат по това предложение, тъй като левицата бързаше да прекратява дебатите, за да приеме набързо промените в ИК. Аргументът на ГЕРБ бе свързан с това, че до този момент ЦИК, така или иначе, няма напредък по изготвянето на проект за система за такова гласуване, както и с опасностите пред такъв вот, свързани с кибератаките.

Оставиха флашките, но ги обезсмислиха

Информацията от машините за гласуването ще се пази на флашките, както вчера реши пленарната зала. Днес обаче депутатите гласуваха информацията да не се качва в РИК. Така информация ще има, но тя няма да бъде достъпна за никого. Това се случи с отхвърлянето на предложението на Стою Стоев от ПП, което падна със 109 гласа „против“ срещу 78 „за“ (ПП, „Възраждане“, ДБ, БВ и 1 от ГЕРБ-СДС)

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ заяви, че с това предложение флашките се превръщат в „купчина пластмаса“. Съпредседателят на ПП Асен Василев пък заяви, че вместо да върнат само хартиената бюлетина, БСП са унищожили машинното гласуване и възможностите за разкриване на манипулациите на вота.

Рекордно краткият път на Изборния кодекс

Всичко започна още в първия ден на 48-ото НС, когато БСП внесе стария си законопроект за връщане на хартиената бюлетина. Текстовете влязоха на първо четене още на първото заседание на Комисията по правни въпроси, след законопроекта на ПП за реформа в КПКОНПИ, който обаче още не е влязъл в зала дори за първо четене. На четвърти ноември текстовете бяха приети в зала и се върнаха за редакции между двете четения. Именно тогава ГЕРБ и ДПС направиха над 100 предложения, които изцяло прекрояваха ИК и дори бяха извън обхвата на законопроекта. Така изненадващо вместо само да върнат хартиената бюлетина, ГЕРБ и ДПС се заеха да премахнат машинното гласуване. На 16 ноември се проведе второто четене на текстовете в комисия, като заседанието продължи почти 18 часа. Освен това район „Чужбина“ бе премахнат, заличен бе и Общественият съвет към ЦИК, чийто състав пък бе раздут.

За една нощ: ГЕРБ, ДПС и БСП пренаписаха Изборния кодекс

На следващия ден ПП и ДБ напуснаха зала в знак на протест срещу практиката законопроекти да се приемат по тъмно и без обществено обсъждане. Ден по-късно се проведе и първият протест срещу хартиената бюлетина. Множеството опити на ПП и ДБ да бойкотират прекрояването на ИК заради желязното мнозинство на хартиената бюлетина. Така законопроектът влезе в зала за второ четене миналия четвъртък. Тогава Йордан Цонев даде заявка, че ИК ще се гледа само в редовното заседание на парламента и с включени камери, за да било публично. Тогава с множество изказвания ПП успя да забави процеса и за цял ден НС успя да приеме само заглавието. На следващият ден по искане на ГЕРБ кодексът отново влезе в зала, като ПП и ДБ приложиха заучената практика и след 15-часово заседание, продължило до полунощ, народните представители не гласуваха нито едно предложение. Вчера депутатите приеха първия параграф на ИК, като по заръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов някои от спорните предложения бяха отхвърлени, а „вълшебните флашки“ бяха запазени.

Вчера се проведе и поредното 18-часово заседание за прекрояването на Изборния кодекс. Пленарният ден приключи в 02:54 ч. след процедурна хватка на ГЕРБ, ДПС и БСП, при която се стигна до любимата ситуация „пълна зала, няма кворум„. До този момент окончателно машините бяха превърнати в принтери.  Мина и предложението машините да пазят информация за гласуването. По-рано през деня машинното гласуване бе напълно премахнато и заменено с изцяло хартиено гласуване. След това ПП и ДБ отново демонстративно напуснаха зала и призоваха за протест (трети протест – б.а.), на който няколко часа по-късно се събраха стотици. ГЕРБ и БСП пък направиха рязък завой и върнаха машините.

 

offnews.bg

 

 

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

Новини

Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата във Варна

Published

on

By

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен – пиано и Мати Копонен – цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер – 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев". Входът е свободен.

Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел "Протокол и международно сътрудничество" към дирекция "Канцелария на кмета" и дирекция „Култура“ към Община Варна. Ще присъства Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието започва с кратък филм за финландския град. Следва едночасовата концертна програма, за която са подбрани произведенията на Лудвиг ван Бетовен – Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс – Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.

Мати Копонен е работил в много финландски професионални оркестри, като например Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 г. През август 2018 г. Копонен започва като 1- ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку. Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „Сибелиус“ във Финландия. Той също така посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал много награди от конкурси за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с широк диапазон струнни инструменти, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и често е пианист в майсторски класове и конкурси.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page