Connect with us

Новини

Черно море е едно от най-замърсените в ЕС, каза заместник-министър Георги Събев

Публикувано преди

на

Четири са основните приоритети на общата политика в областта на рибарството – риболов и контрол, аквакултури и преработка, водено от местните общности развитие и морско наблюдение. В тях ще бъдат съфинансирани дейности, насочени както към самите риболовни кораби, така и към развитие на инфраструктурата – пристанищни инфраструктури, лодкостоянки, за подобряване на капацитета и дейностите там. Част от дейностите, които ще бъдат съфинансирани от програмата, ще бъде събирането на отпадъци. Това е важно, тъй като Черно море е едно от най-замърсените в ЕС. Това заяви Георги Събев, заместник-министър на земеделието, ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони за периода (ПРСР) 2014-2020 и ръководител на Управляващия орган на „Програмата за морско дело и рибарство“ 2014-2020 г. по време на откриващата конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия. Събитието се проведе в зала „МаксиМ“ на БТА. То беше открито от генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Събев каза, че „Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури“ (ПМДР) 2014-2020 г. е одобрена преди броени дни – на 23 ноември и България е деветата страна в ЕС с такава одобрена програма.

Акцент в нея е Черно море, което много често бива свързвано с развлечения, но същевременно е източник на доходи и възможности за крайморските общности. То все пак е споделено море, но България, като членка на ЕС, носи отговорности за съхранението и опазването на биологичните ресурси и биологичното разнообразие, което в геополитическия контекст става предизвикателна задача, коментира Събев.

Той допълни, че ще бъде подпомагано и разнообразяване на дейностите, които могат да извършват рибарите. Това е изключително необходимо, имайки предвид и тревожното състояние на редица рибни запаси. Ще бъдат съфинансирани дейности със създаване на туристически продукти и подобряване на условията на труд в предприятията, и др.

Събев подчерта, че ще бъде засилен контролът както върху професионалния, така и върху любителския риболов. По думите на зам.-министъра голяма част от запасите е на критични нива, като една от причините е дребномащабният риболов – в България има регистрирани над 1700-1800 такива кораба. Това оказва натиск върху рибните запаси и създава предпоставки за проблеми.

„Приоритет две е посветен на аквакултурите – перспективен сектор, имайки предвид нарастването на световното население, ще има нарастване и на търсенето на протеини. Към това направление на проекта ще бъдат насочени близо 40 процента от финансовия ресурс. Също така ще се подобри даването на видимост на българските продукти от аквакултури“, обясни зам.-министърът.

Събев каза още, че 20 процента от ПМДР ще бъдат насочени към приоритет три, воден от местните общности и развитие. В сегашния програмен период е имало финансиране за 9 такива програми, а в следващия ще има за 15.

БТА

Продължи с четенето

България

Най-бедните пенсионери ще получат великденска добавка от 100 лева

Published

on

С 12 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, съобщиха депутати.

Продължи с четенето

България

Румен Радев: България максимално се възползва от Инициативата „Три морета“

Published

on

„От първата среща на върха на Инициативата „Три морета“ преди осем години досега този формат успя да консолидира значителна политическа подкрепа с основна цел – социалното и икономическо развитие на страните от Централна и Източна Европа чрез наваксване на изоставането в свързаността – енергийна, транспортна и дигитална“, заяви президентът на Република България Румен Радев при пристигането си за участие на срещата на върха в рамките на деветото издание на Инициативата „Три морета“ в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс, съобщи БТА.

„Далновидността на тази идея пролича особено силно през последните години, когато ни връхлетяха кризи от всякакъв характер – КОВИД-19, енергийна, войната в Украйна. И тези кризи доведоха до едно драматично прекъсване на доставките. Тяхното преодоляване изисква именно свързаност между нашите страни“, продължи държавният глава.

„Също така един от основните проблеми и предизвикателства пред Инициативата се явява липсата на достатъчно средства в инвестиционния фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти. Но на този фон искам да споделя, че България максимално се възползва от Инициативата. Забележете само – преди четири години ние вложихме 20 милиона евро в Инвестиционния фонд, а успяхме да привлечем капитали в транспорта и енергетиката за 200 млн. Така че България успя да свърши една огромна работа за подкрепа именно на нашата свързаност, за развитието на енергетиката и транспорта“, каза още президентът.

„Но наред с конкретните практически ползи мога да кажа, че България има съществен принос за развитието на Инициативата. По време на българското председателство на Срещата на върха в София, която аз домакинствах през 2021 г., България предложи една друга важна за бъдещето ос на сътрудничество, а именно сътрудничество в иновациите, науката и научните изследвания. И тази наша идея беше подкрепена силно и постигнахме съгласие за създаване на иновационен фонд на „Три морета“. Така че, този фонд прогресира и вече работи успешно заедно с Европейския инвестиционен фонд. По този начин България дава своя принос за развитието на конкурентоспособността и устойчивото развитие на целия регион“, обобщи Радев.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата „Три морета“ е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

Продължи с четенето

Варна

Асансьорните фирми вдигат месечните такси

Published

on

Асансьорните фирми отново вдигат месечните такси за поддръжка, съобщи БНР. Всяка фирма въвежда различен процент повишение.

От началото на април една от големите фирми, която обслужва асансьорните уредби във Варна, обяви със съобщения във входовете на жилищните кооперации, че също вдига таксата за обслужване. Повишението е с около 10 %, каза за Радио Варна управителят на фирмата Константин Иванов и уточни, че при другите фирми процентът е по-голям. Иванов обясни какви са причините за по-високите цени:

„Всяка година трябва да минаваме годишен технически преглед към Държавната агенция по метрология. Тяхната такса от 1 март е вдигната със 100%. По-високата минимална работна заплата от началото на годината допълнително качва нашите разходите. Плащаме и за курсове за правоспособност на техниците.“

Шестима техници обслужват около 300 асансьора, каза Иванов. Във Варна най-често асансьорите имат между 6 и 9 спирки. Шестетажен асансьор се проверява за час и половина:

„Проверяват се агрегати, носещи въжета, пълнят се масленици, смазват се релсовият път и ролките, ако са електрически. “

Дневниците за поддържане на асансьорите се държат в машинните помещения, а когато такива няма – в таблото за управление. Живеещите в кооперацията нямат достъп до тях, обясни Иванов. Това поставя под въпрос дали фирмите извършват задължителната месечна профилактика на асансьорите. Контролът е оставен в ръцете на Държавната агенция по метрология.

Константин Иванов не очаква друго повишение на месечните такси до края на годината.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page