Connect with us

Интересно

„Черния петък“: Откъде произлиза и как се развива през годините

Публикувано преди

на

Милиони хора по цял свят, които обожават да пазаруват, чакат с нетърпение един специален ден в годината, наречен Черен петък. Ако и вие сте сред феновете на шопинга, то за вас не е тайна, че това е времето на големите намаления и разпродажби, когато може да си купите любимите неща на изгодни цени и със страхотни отстъпки.

Но каква точно е историята на Черния петък, наричан още Black Friday? Какъв е неговият произход и как се развива през годините? За всичко това ще ви разкажем в статията.

Как и къде е възникнал Черният петък?

Днес т.нар. Black Friday се свързва с големи промоции и страхотни кампании, организирани от търговци по цял свят. Преди години обаче значението на този израз е било доста по-различно и далеч не толкова положително.

Всъщност терминът Черен петък се е появил за първи път през 19 век и се е свързвал с нещо доста по-различно от пазаруването.

На 24 септември 1869 г. е отбелязан най-големият пазарен срив в Съединените щати, причинен от спада в цената на златото. За броени часове цената на ценния метал се е сринала с 30%, поради което много американци губят парите си. В продължение на няколко години Американската икономика не може да се възстанови от тази криза. Именно това била и причината този ден да остане като черен в историята.

Черен петък в Ozone

Каква е историята на Black Friday през годините?

С течение на годините времената значително се променят и век по-късно Черният петък придобива ново значение.

През средата на XIX век полицейските служби във Филаделфия започват да го използват с една по-различна цел. Причината били огромните задръствания, заради които служителите трябвало да работят извънредно.

Всяка година точно в деня след Деня на благодарността градът се изпълвал с множество шопинг маниаци, които търсели подаръци за Нова година. Те предизвиквали големи задръствания и суматоха по магазини и пазари, а това от своя страна провокирало недоволство сред полицаите.

Малко по-късно Black Friday става още по-известен, тъй като през 1966 година е публикувана реклама, свързана с него в едно от най-известните американски списания.

Така до края на 80-те години изразът Черен петък вече придобива един съвсем нов, положителен смисъл.

В Америка периодът, който се пада след Деня на благодарността и е преди коледните празници, се счита за най-печелившия за много търговци и собственици на магазини. Именно това е и причината малко по малко да започнат големи PR кампании и реклами, които имат за цел да създадат един по-позитивен образ на това събитие.

Черният петък е описан от медиите по цял свят като „идеалният ден за пазаруване с цялото семейство, на който ще спестите много пари.“

Направен е дори опит терминът да се промени на „Големият петък“, за да се направи паралел с огромните отстъпки, но новото име така и не успява да се наложи.

Защо този ден набира все по-голяма популярност?

Black Friday набира все по-голяма популярност в цял свят и се свързва в онова дългоочаквано време през годината, когато хората се втурват в магазините, за да направят изгодни покупки за предстоящите празници.

В Америка този ден се чака с нетърпение, защото отстъпките, които правят някои търговски вериги достигат до цели 70%, а понякога и повече. Там Black Friday e денят след Деня на благодарността (последният четвъртък на ноември), който всъщност поставя начало на коледния базар.

Освен САЩ, още много държави отбелязват Black Friday с огромни намаления, сред които са:

  1. Великобритания
  2. Франция
  3. Бразилия
  4. Румъния
  5. Индия
  6. България и много други

Макар първоначално голямото пазаруване да е продължавало само 24 часа, днес много търговци избират да правят своите кампании за по-дълъг период. Така на доста места по света Черният петък започва по-рано от официалната дата и може да продължи дори до края на месец ноември.

Какво интересно ще се случи на Black Friday през 2022?

И тази година много търговци ще предложат на клиенти си огромни намаления по време на Black Friday. Шопинг маниаците ще могат да се възползват от промоции на избрани стоки както във физически магазини, така и в онлайн сайтове. Това е чудесно, защото дори и да нямате достатъчно време да обиколите всички молове, може спокойно да разгледате предложенията в интернет и да направите своята поръчка. Може би времето за доставка ще е малко повече, но пък чакането ще си заслужава.

ozone.bg

Продължи с четенето

Интересно

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Published

on

By

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи.

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

БНР

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page