Connect with us

Интересно

„Черния петък“: Откъде произлиза и как се развива през годините

Публикувано преди

на

Милиони хора по цял свят, които обожават да пазаруват, чакат с нетърпение един специален ден в годината, наречен Черен петък. Ако и вие сте сред феновете на шопинга, то за вас не е тайна, че това е времето на големите намаления и разпродажби, когато може да си купите любимите неща на изгодни цени и със страхотни отстъпки.

Но каква точно е историята на Черния петък, наричан още Black Friday? Какъв е неговият произход и как се развива през годините? За всичко това ще ви разкажем в статията.

Как и къде е възникнал Черният петък?

Днес т.нар. Black Friday се свързва с големи промоции и страхотни кампании, организирани от търговци по цял свят. Преди години обаче значението на този израз е било доста по-различно и далеч не толкова положително.

Всъщност терминът Черен петък се е появил за първи път през 19 век и се е свързвал с нещо доста по-различно от пазаруването.

На 24 септември 1869 г. е отбелязан най-големият пазарен срив в Съединените щати, причинен от спада в цената на златото. За броени часове цената на ценния метал се е сринала с 30%, поради което много американци губят парите си. В продължение на няколко години Американската икономика не може да се възстанови от тази криза. Именно това била и причината този ден да остане като черен в историята.

Черен петък в Ozone

Каква е историята на Black Friday през годините?

С течение на годините времената значително се променят и век по-късно Черният петък придобива ново значение.

През средата на XIX век полицейските служби във Филаделфия започват да го използват с една по-различна цел. Причината били огромните задръствания, заради които служителите трябвало да работят извънредно.

Всяка година точно в деня след Деня на благодарността градът се изпълвал с множество шопинг маниаци, които търсели подаръци за Нова година. Те предизвиквали големи задръствания и суматоха по магазини и пазари, а това от своя страна провокирало недоволство сред полицаите.

Малко по-късно Black Friday става още по-известен, тъй като през 1966 година е публикувана реклама, свързана с него в едно от най-известните американски списания.

Така до края на 80-те години изразът Черен петък вече придобива един съвсем нов, положителен смисъл.

В Америка периодът, който се пада след Деня на благодарността и е преди коледните празници, се счита за най-печелившия за много търговци и собственици на магазини. Именно това е и причината малко по малко да започнат големи PR кампании и реклами, които имат за цел да създадат един по-позитивен образ на това събитие.

Черният петък е описан от медиите по цял свят като „идеалният ден за пазаруване с цялото семейство, на който ще спестите много пари.“

Направен е дори опит терминът да се промени на „Големият петък“, за да се направи паралел с огромните отстъпки, но новото име така и не успява да се наложи.

Защо този ден набира все по-голяма популярност?

Black Friday набира все по-голяма популярност в цял свят и се свързва в онова дългоочаквано време през годината, когато хората се втурват в магазините, за да направят изгодни покупки за предстоящите празници.

В Америка този ден се чака с нетърпение, защото отстъпките, които правят някои търговски вериги достигат до цели 70%, а понякога и повече. Там Black Friday e денят след Деня на благодарността (последният четвъртък на ноември), който всъщност поставя начало на коледния базар.

Освен САЩ, още много държави отбелязват Black Friday с огромни намаления, сред които са:

  1. Великобритания
  2. Франция
  3. Бразилия
  4. Румъния
  5. Индия
  6. България и много други

Макар първоначално голямото пазаруване да е продължавало само 24 часа, днес много търговци избират да правят своите кампании за по-дълъг период. Така на доста места по света Черният петък започва по-рано от официалната дата и може да продължи дори до края на месец ноември.

Какво интересно ще се случи на Black Friday през 2022?

И тази година много търговци ще предложат на клиенти си огромни намаления по време на Black Friday. Шопинг маниаците ще могат да се възползват от промоции на избрани стоки както във физически магазини, така и в онлайн сайтове. Това е чудесно, защото дори и да нямате достатъчно време да обиколите всички молове, може спокойно да разгледате предложенията в интернет и да направите своята поръчка. Може би времето за доставка ще е малко повече, но пък чакането ще си заслужава.

ozone.bg

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Интересно

Днес почитаме Света Анна

Published

on

By

На 9 декември Православната църква почита зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. Според неканоничното Протоевангелие на Яков Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната църква приема Света Анна още от VI век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци. Разказът на Протоевангелието на Яков е приет от Римокатолическата църква едва през XIII век, като Анна е официално канонизирана през 1854.

Народът почита този ден и като празник на врачките. Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и магии.

Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт – на 25 юли.

Имен ден днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и техните производни имена.

Продължи с четенето

Интересно

Защо студентите празнуват на 8 декември и кой има имен ден днес

Published

on

By

Днес българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на студентския празник в България започва преди 117 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната – Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Честването е по повод на 15-годишния му юбилей, а датата е определена от Академическия съвет с решение от 30 ноември 1902 г.

Първоначално Софийският университет е бил създаден като Висш педагогически курс към Първа мъжка гимназия в София. На 8 декември 1888 г. тогавашното Народно събрание отчита добрите първоначални резултати на педагогическия курс и приема закон за преобразуването му във висше училище.

През 1920 г. у нас се появяват още два университета – сегашнитеУНСС и Икономическият университет във Варна, а по-късно броят им се увеличава все повече и повече, но студентите запазват датата 8 декември за своя празник.

След 1944 г. е направен опит за промяна на датата със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност, но тази идея не среща успех, защото студентите вече са възприели 8 декември като свой празник. Така през 1962 г. той е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите взема официално решение, че 8 декември ще е неучебен ден и празник на българските студенти.

 

g

 

Така с годините най-старият университет на България и неговите студенти утвърждават датата 8 декември за празник на всички студенти в у нас.

На 8 декември имен ден празнуват всички с имената Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки означава „спирам, прекратявам“. Има същото значение като името Запрян.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page