Connect with us

Варна

Цинизъм: Глобиха за изхвърляне на боклук протестиращи срещу боклука във Варна

Публикувано преди

на

Пет от десетината варненци, събрали се на протест пред общината в града, за да изразят недоволството си от проблема със сметосъбирането и сметоизвозването, бяха глобени от Дирекция „Екология“ „за неправомерно изхвърляне на боклук, който си държат в ръце“.

Символично гражданите оставиха торби за смет пълни с хартия пред сградата на местната управа. Проявата, която протече под надслов „Смет за кмет“, стана повод на място да пристигне екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

И вместо отдел „Екология“ към Община Варна да се бори с боклука и генезиса на проблема, служителите решиха да се борят с протестиращите срещу лошото сметосъбиране и градските сметища край контейнерите за отпадъци, съобщи moreto.net

Администрацията написа фиш на организаторката на демонстрацията Стела Николова. Наложиха й санкция от 50 лв. заради изхвърляне на отпадъци на нерегламентирано място и нарушаване на обществения ред. Николова обясни, че просто са се събрали пред сградата на общината и това, което има до тях на земята, е личен багаж, който ще отнесат. Въпреки това инспекторите я глобиха.

Предни дни Николова призова съгражданите си, които ежедневно виждат струпани боклуци около казаните, да занесат своеобразни торби за смет, пълни с хартия, пред сградата на общината.

На днешната проява тя и присъстващите подредиха чували с торбички и ръкавици, предназначени за кмета.

„За да може да почисти той, след като фирмата, с която подписва договор, не се справя и единственото нещо, което предприема администрацията, е да глобява тази фирма. Освен глобите ние нищо друго не виждаме налице. В предишния договор имаше четири фирми, които обслужваха нашия град. Когато една от фирмите не се справяше, й даваха за пример другите фирми, които се справят. Сега обаче нямаме възможност да разберем дали друга фирма би се справила с новата система, която беше въведена. Има я и в София, и Бургас, но мисля, че са по-чисти от Варна. Докога ще се оправдават с фирмата, която чисти града ни. Варненци платиха 30 млн. лева повече за чистота, отколкото при предишни договори. Явно и с тази допълнителна сума не можем да се справим, така че нашият град да бъде чист. Сигурно има и недобросъвестни хора, които си изхвърлят боклука на необозначени места, но след като няма санкция, е съвсем нормално хората да не се опитват да се превъзпитават. Ако има санкции, и общинската администрация, и районните кметства си вършеха работата, то това нямаше да се случи. Решението освен глобите е и да се даде кратък срок на тази фирма и ако тя не се справя, то тогава да се прекрати договорът. Не съм виждала този договор и не знам дали в него изобщо има заложена клауза за прекратяване. Не знам дали изобщо са предвидени някакви санкции освен тези смешни 118 хил. лева“, коментира Николова.

 

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Драгомир Драганов свири финала за Купата на България тази вечер

Published

on

Варненецът Драгомир Драганов ще ръководи финала за Купата на България между Лудогорец и Ботев Пловдив, който ще се изиграе на националния стадион „Васил Левски“. Срещата е тази вечер от 19:00 часа. Асистенти на Драганов ще бъдат Христо Хаджийски и Димо Вълчев, а 4-ти съдия на двубоя ще е Георги Гинчев. За ВАР съдия на мача бе определен Ивайло Стоянов, а негови помощници ще бъдат Никола Попов и Диян Вълков.

 

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

Варна

Ето за кои линии ще бъдат въведени маршрутни промени на 12 май

Published

on

Във връзка с утвърдена организация на движението на 12.05.2024 г., ще бъдат въведени следните маршрутни промени по направление на линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109, 409

  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара;
  2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара;
  3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. „Зл. Пясъци“

Променени маршрути на линия 409 – двупосочно:

След спирка „Катедралата“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Аксаково.

Променени маршрути на линия 14 – двупосочно:

След спирка „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Владиславово.

Променени маршрути на линия 17 А – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Галата.

Променени маршрути на линия 39 – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Топливо.

Променени маршрути на линия 20 – двупосочно:

След спирка „Окръжна болница“ завива надясно по бул. „Осми Приморски полк“ посока ЖП гара и обслужва спирките по маршрута.

Промените са двупосочно за посоченият часови интервал.

Променени маршрути на линия 31 A – двупосочно:

След спирка „Явор“ продължава по маршрута на линия 31 до Виница (сп. „Чешмата“), на кръстовището с ул. „Св. св. Константин и Елена“ (ул.“30-та“) завива надясно посока к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

В часовият диапазон от 08:40 до 15:00 часа автобусни линии 9, 109 НЯМА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page