Connect with us

Варна

Цигуларят Мариан Краев ще свири с оркестъра на Държавна опера – Варна

Публикувано преди

на

Цигуларят Мариан Краев ще бъде гост-солист на Симфоничен концерт в Държавна опера – Варна на 29 октомври. Диригент на оркестъра ще е маестро Павел Балев. Ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус, Увертюра „Егмонт“ от Бетовен и Симфония № 103 от Хайдн, информират от Операта.

Постоянният гост-диригент на оркестъра Павел Балев е избрал за програмата симфония на Йозеф Хайдн, защото според него „когато един оркестър може да свири добър Хайдн, тогава може да свири и много други автори“. Това отговаря на намерението му да развива състава с класически репертоар, който дава най-много на оркестъра. Маестрото припомня още, че композиторът отдавна не е свирен във Варна, а и като цяло рядко се изпълнява извън Германия, Австрия и Швейцария.

„Хайдн изисква голяма прецизност, чистота на щрихи, артикулация, интонация, баланс. Всички най-малки детайли трябва да бъдат добре изработени. Той е блестящ, иновативен, провокативен, богат на идеи и през цялото време държи съзнанието на оркестъра и публиката будно“, коментира диригентът като отбелязва, че подготовката на негово произведение не може да стане от днес за утре, искат се натрупвания. „Хайдн е за оркестрите, които искат да станат по-добри“, категоричен е той.

Освен това Балев е потърсил разликата между звученето на Хайдн и Бетовен, а от репертоара на Мариан Краев е избрал романтичния концерт от Сибелиус, за да обогати програмата. Той също отдавна не е звучал във Варна, изтъква маестрото.

Концертът за цигулка на Сибелиус става известен едва през втората половина на миналия век, но добива популярност и е сред най-изпълняваните, посочва цигуларят, който изгражда интерпретацията си благодарение на доброто познаване на живота на композитора. Казва, че при изпълнението си представя финландски пейзаж, безкрайна шир със сняг, бури и лед, но и слънце, топлина и красота. Според него в концерта соло цигулката витае като кралица над всичко останало, но оставя място за изява и на оркестъра, създавайки прекрасен диалог.

Краев, който е роден в Германия и е завършил Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг, е имал досега няколко участия в България като солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Мартин Пантелеев, на Пловдивската филхармония с Павел Балев и като гост-концертмайстор на Радиооркестъра на БНР. Споделя, че за него е особено удоволствие да свири във Варна, тъй като баща му е бил виолист във Варненската филхармония през 1968 година.

Той е носител на звания в международни конкурси по цигулка в Чехия и Германия. Има солови изяви и участия с Берлинската филхармония, Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници, Радио оркестъра на Мюнхен, Симфоничния оркестър на Кордоба, Филхармонията на Аугсбург. От 2002 г. е концертмайстор на Мюнхенските симфоници, съобщават от Държавна опера – Варна.

Павел Балев, който е главен диригент на Оперните театри в Лимож и Нордхаузен, в момента гостува във Варна, където снощи дирижира операта „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, на която е постановчик. Операта имаше премиера през лятото и е част от юбилейната програма за 75-годишнината на Оперния театър във Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page