Connect with us

Варна

Цигуларят Мариан Краев ще свири с оркестъра на Държавна опера – Варна

Публикувано преди

на

Цигуларят Мариан Краев ще бъде гост-солист на Симфоничен концерт в Държавна опера – Варна на 29 октомври. Диригент на оркестъра ще е маестро Павел Балев. Ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус, Увертюра „Егмонт“ от Бетовен и Симфония № 103 от Хайдн, информират от Операта.

Постоянният гост-диригент на оркестъра Павел Балев е избрал за програмата симфония на Йозеф Хайдн, защото според него „когато един оркестър може да свири добър Хайдн, тогава може да свири и много други автори“. Това отговаря на намерението му да развива състава с класически репертоар, който дава най-много на оркестъра. Маестрото припомня още, че композиторът отдавна не е свирен във Варна, а и като цяло рядко се изпълнява извън Германия, Австрия и Швейцария.

„Хайдн изисква голяма прецизност, чистота на щрихи, артикулация, интонация, баланс. Всички най-малки детайли трябва да бъдат добре изработени. Той е блестящ, иновативен, провокативен, богат на идеи и през цялото време държи съзнанието на оркестъра и публиката будно“, коментира диригентът като отбелязва, че подготовката на негово произведение не може да стане от днес за утре, искат се натрупвания. „Хайдн е за оркестрите, които искат да станат по-добри“, категоричен е той.

Освен това Балев е потърсил разликата между звученето на Хайдн и Бетовен, а от репертоара на Мариан Краев е избрал романтичния концерт от Сибелиус, за да обогати програмата. Той също отдавна не е звучал във Варна, изтъква маестрото.

Концертът за цигулка на Сибелиус става известен едва през втората половина на миналия век, но добива популярност и е сред най-изпълняваните, посочва цигуларят, който изгражда интерпретацията си благодарение на доброто познаване на живота на композитора. Казва, че при изпълнението си представя финландски пейзаж, безкрайна шир със сняг, бури и лед, но и слънце, топлина и красота. Според него в концерта соло цигулката витае като кралица над всичко останало, но оставя място за изява и на оркестъра, създавайки прекрасен диалог.

Краев, който е роден в Германия и е завършил Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг, е имал досега няколко участия в България като солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Мартин Пантелеев, на Пловдивската филхармония с Павел Балев и като гост-концертмайстор на Радиооркестъра на БНР. Споделя, че за него е особено удоволствие да свири във Варна, тъй като баща му е бил виолист във Варненската филхармония през 1968 година.

Той е носител на звания в международни конкурси по цигулка в Чехия и Германия. Има солови изяви и участия с Берлинската филхармония, Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници, Радио оркестъра на Мюнхен, Симфоничния оркестър на Кордоба, Филхармонията на Аугсбург. От 2002 г. е концертмайстор на Мюнхенските симфоници, съобщават от Държавна опера – Варна.

Павел Балев, който е главен диригент на Оперните театри в Лимож и Нордхаузен, в момента гостува във Варна, където снощи дирижира операта „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, на която е постановчик. Операта имаше премиера през лятото и е част от юбилейната програма за 75-годишнината на Оперния театър във Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Заедно за Иван Мерджанов

Published

on

Преди 2 дни в социалните мрежи бяха поднесени изключително сериозни новини за познатия на много варненци проф. Иван Стоянов Мерджанов. Към момента той работи в Медицински университет – Варна и има нужда от финансова подкрепа.

През юни 2022 година той е диагностициран с тумор на хранопровода и стомаха. След химиотерапия и операция за премахване на стомаха и слезката в Хановер, Германия са установени метастази в перитонеума.

В момента той се намира в Имуно-Онколокогичен Център в Кьолн, Германия (IOZK). Вече е започната антитуморна ваксинация с автоложни дентритни клетки, комбинирана с онколитична вирусна терапия, по препоръка на лекарите в Хановер.

Терапията е иновативна и, за съжаление, непосилно скъпа за Иван и семейството му, които вече са имали огромни разходи по лечението му. Планираните разходи в клиниката в Кьолн възлизат на €69 405.

Близки, приятели и колеги се обръщат с призив към всеки, който може да помогне, независимо от сумата. Можете да изпратите средствата директно на Иван на следната банкова сметка:

Име на банката: Банка ДСК (DSK-Bank)
Титуляр на сметката: Иван Стоянов Мерджанов
IBAN: BG60STSA93000025784423
BIC/SWIFT: STSABGSF

В сайта на Медицински университет – Варна откриваме и кратка негова биография. Проф. Иван Мерджанов завършва Първа езикова гимназия с профил Немски език, а след това и специалност „Немска филология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велико Търново. Част от следването си осъществява в Университет Росток, Германия.

След дипломирането си през 1987 г. работи две години и половина, като учител по немски език в гр. Провадия, област Варна. През 1990 г. след спечелен конкурс започва работа като преподавател по немски език към Катедрата по чужди езици на Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов. От 1992 г. работи като преподавател и старши преподавател по специализиран немски език за медицински цели към Катедрата по чужди езици, а по-късно – Департамент по чуждоезиково обучение, комуникация и спорт към Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“, гр. Варна.

Специализирал в Залцбург и Кремс, Австрия, както и в Дюселдорф и Мюнхен, Германия.

Проф. Иван Мерджанов, д.п. има 26 години педагогически опит, от които 21 години работи в Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“, гр. Варна като преподавател в Департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт.

През годините той е помогнал на хиляди млади хора да постигнат мечтите си и да станат успешни лекари. Сега е наш ред да му помогнем!

Продължи с четенето

Варна

Как Варна отбеляза празника Богоявление?

Published

on

Православната църква отбелязва днес Богоявление, по-известен още като Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан.

Освен това се отбелязват и 175 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български революционери.

Програмата в града бе организирана от Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили на Република България и Община Варна.

В 8 часа се проведе тържествена литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. На нея присъстваха почетни гости на града, управници и дейни граждани.

В 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ се проведе ритуал по благославяне на военните части и бойните знамена.

След това бе извършено празнично общоградско шествие по маршрут пл. „Св. Св. Кирил и Методий“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Борис I“, бул. „Сливница“, площад „Антон Новак, Морска градина.

В 11 часа пред паметника на Христо Ботев в Алеята на възрожденците в Морската градина се положиха цветя и венци по повод годишнината от рождението на революционера. На церемонията присъстваха редица гости, културни дейци, политически представители и граждани на Варна.

По традиция програмата продължава с Велик Богоявленски водосвет и изваждане на кръста от морето.

Екипът на VarnaLive честити именния ден на Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден и Теодосий. Бъдете здрави и усмихнати през цялата година!

Продължи с четенето

Варна

Какви са постиженията на УМБАЛ „Св. Марина“ за изминалата 2022 година?

Published

on

2022 година е сред най-успешните за лечебното заведение. Това споделя в своя публикация в социалната мрежа Facebook ръководството на УМБАЛ „Св. Марина“. Ето какво гласи и тяхното послание:

„През 2022г. ръководството на УМБАЛ „Света Марина“-Варна беше длъжно да намери соломоновско решение на предизвикателството – от една страна повишаващата се потребност на населението от висококачествена и резултатна лечебна дейност в отлични битови условия, а от друга – неадекватното финансиране на болничната помощ, както за дейност, така и за капиталови разходи. На фона на тези на пръв поглед непреодолими препятствия, болницата постигна отлични резултати, без задължения, със средна брутна заплата на двехилядния си колектив над 2 793,73лв., като в републиканския бюджет бяха върнати 22 823 897,68лв. под формата на осигуровки, данъци и такси. Болничното заведение е с отлична капиталова адекватност с коефициент на абсолютна ликвидност от 2,04 за деветмесечието на 2022г.

Най-големият капитал на УМБАЛ „Света Марина“ са хората, които работят в нея. Ръководството на болницата съвместно с ръководството на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна спомогна за кариерното развитие на 34 професори, 58 доценти, 60 главни асистенти, 187 асистенти, 683 специалисти по здравни грижи, 382 санитари и 592 помощен персонал на средна възраст 43 години.

Тези успехи са постигнати въпреки огромното натоварване (в УМБАЛ „Света Марина“ са лекувани най-много пациенти с Ковид-19 в цяла България), непрекъснато променящата се нормативна уредба и очевидно непригодните текстове, добавяни към Националния рамков договор за медицинските дейности. През 2022г. лечебното заведение бе проверявано от Министерство на здравеопазването, НЗОК, РЗОК – Варна, РЗИ – Варна, Главна инспекция по труда и др. компетентни органи общо 74 пъти. Използваме повода за пореден път да апелираме за изграждане на нова Инфекциозна болница, за която сме изготвили идеен проект.

Ръководството на болницата изказва своята искрена и сърдечна благодарност към служителите и техните семейства, към Ръководството на Медицински университет – Варна и всички хора, които помагаха и помагат, за да бъде УМБАЛ „Света Марина“ – Варна Европейското лице на българското болнично здравеопазване.

Честито Рождество Христово!

Здрава, Мирна и Успешна 2023 година!“

УМБАЛ „Св. Марина“ е най-голямото лечебно заведение в Североизточна България. Тя обслужва нуждите на стотици хиляди пациенти от цялата страна и е сред най-реномираните болнични структури не само тук, но и в Европа.

Екипът на Varna Live изказва дълбока благодарност към цялото ръководство на болницата, както и към всички лекари, медицински сестри, санитари и здравни работници за неуморния труд през изминалите 12 месеца.

Снимка: Facebook/ УМБАЛ „Св. Марина“ Варна

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page