Connect with us

Варна

Цигуларят Мариан Краев ще свири с оркестъра на Държавна опера – Варна

Публикувано преди

на

Цигуларят Мариан Краев ще бъде гост-солист на Симфоничен концерт в Държавна опера – Варна на 29 октомври. Диригент на оркестъра ще е маестро Павел Балев. Ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус, Увертюра „Егмонт“ от Бетовен и Симфония № 103 от Хайдн, информират от Операта.

Постоянният гост-диригент на оркестъра Павел Балев е избрал за програмата симфония на Йозеф Хайдн, защото според него „когато един оркестър може да свири добър Хайдн, тогава може да свири и много други автори“. Това отговаря на намерението му да развива състава с класически репертоар, който дава най-много на оркестъра. Маестрото припомня още, че композиторът отдавна не е свирен във Варна, а и като цяло рядко се изпълнява извън Германия, Австрия и Швейцария.

„Хайдн изисква голяма прецизност, чистота на щрихи, артикулация, интонация, баланс. Всички най-малки детайли трябва да бъдат добре изработени. Той е блестящ, иновативен, провокативен, богат на идеи и през цялото време държи съзнанието на оркестъра и публиката будно“, коментира диригентът като отбелязва, че подготовката на негово произведение не може да стане от днес за утре, искат се натрупвания. „Хайдн е за оркестрите, които искат да станат по-добри“, категоричен е той.

Освен това Балев е потърсил разликата между звученето на Хайдн и Бетовен, а от репертоара на Мариан Краев е избрал романтичния концерт от Сибелиус, за да обогати програмата. Той също отдавна не е звучал във Варна, изтъква маестрото.

Концертът за цигулка на Сибелиус става известен едва през втората половина на миналия век, но добива популярност и е сред най-изпълняваните, посочва цигуларят, който изгражда интерпретацията си благодарение на доброто познаване на живота на композитора. Казва, че при изпълнението си представя финландски пейзаж, безкрайна шир със сняг, бури и лед, но и слънце, топлина и красота. Според него в концерта соло цигулката витае като кралица над всичко останало, но оставя място за изява и на оркестъра, създавайки прекрасен диалог.

Краев, който е роден в Германия и е завършил Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг, е имал досега няколко участия в България като солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Мартин Пантелеев, на Пловдивската филхармония с Павел Балев и като гост-концертмайстор на Радиооркестъра на БНР. Споделя, че за него е особено удоволствие да свири във Варна, тъй като баща му е бил виолист във Варненската филхармония през 1968 година.

Той е носител на звания в международни конкурси по цигулка в Чехия и Германия. Има солови изяви и участия с Берлинската филхармония, Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници, Радио оркестъра на Мюнхен, Симфоничния оркестър на Кордоба, Филхармонията на Аугсбург. От 2002 г. е концертмайстор на Мюнхенските симфоници, съобщават от Държавна опера – Варна.

Павел Балев, който е главен диригент на Оперните театри в Лимож и Нордхаузен, в момента гостува във Варна, където снощи дирижира операта „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, на която е постановчик. Операта имаше премиера през лятото и е част от юбилейната програма за 75-годишнината на Оперния театър във Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

Published

on

By

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока.

Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“. Хората искат да знаят срока на завършването й, каза Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ растеж на Североизтока, заяви от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде домакин на среща на кметовете от Североизтока за съвместни проекти и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич подчерта, че почти всички кметове на областни центрове в региона са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов стил на работа и обещаващо сътрудничество.

Двамата градоначалници се договориха да подготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на разговорите се очертаха възможните полета за сътрудничество между двете общини. Общи проекти на морската столица и столицата на Добруджа в областта на инфраструктурата например е разширяването на пътя Добрич-Варна. Други възможни проекти включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото оживяване на района. Кметовете говориха и за съвместни спортни обекти, логистичен център на двете съседни общини и терени, които да обслужват бъдещите  индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на проекти с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев подготвят и съвместна среща с АПИ във връзка с инвестиционната и ремонтната програми за 2024 година, касаещи региона.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще подготвят и индикативен списък с проекти по линия на интегрираните териториални инвестиции, които дават хоризонт за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент, който Община Варна трябва да ползва по-умело и с повече хъс, каза на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page