Цените на горивата ще продължават да вървят нагоре

0
59

Цените на горивата у нас продължават да вървят нагоре, като средната стойност на масовия бензин А-95 в момента е 3,15 лева за литър, а на дизела – 3,30 лева за литър. Тенденцията за повишаване на цените почти със сигурност ще се запази и обещаната от държавата отстъпка от 25 стотинки на литър едва ли ще може да компенсира поскъпването, което само за 4 месеца е в рамките на около 60 ст за литър.

За съжаление заради продължаващата война в Украйна и въвеждането на ембарго въру руския петрол цените на горивата ще продължат да растат не само у нас, а и в цяла Европа. Държавните субсидии или намаляването на акцизи е временно решение, което няма как да се прилага по-продължително време без да постави в опасност бюджетите на страните.

Повишаващите се цени на горивата са неприятна новина не само за обикновенния човек, а и за бизнеса. Транспортните фирми са едни от най-потърпевшите, но на изпитания са и производителите на храни, животновъдите, предприятията в хлебопроизвоството и много други. Лошата новина е, че настоящото положение едва ли ще се промени в близките месеци и високите цени на горивата най-вероятно ще останат още дълго време.

Comments are closed.

You cannot copy content of this page