Connect with us

Икономика

Цена на топлото: Кой начин на отопление ще ни излезе най-евтино тази зима?

Публикувано преди

на

Термопомпата и климатикът остават най-евтиното отопление за момента, като запазват стойностите си съответно от 5,3 ст./киловатчас и 7 ст. /кВтч, колкото е струвала произведената от тях топлина и през септември 2021 г. Природният газ се нарежда на второ място с 32,5 ст./кВтч, при 12 ст./кВтч преди година, което е увеличение с над 170%. Това показва анализ на цените на полезната топлинна енергия от 12 различни енергийни източника към средата на септември 2022 г., изготвен от Людмил Костадинов от Агенцията по устойчиво енергийно развитие, пише вестник „Телеграф“.

Отопление с климатик

Отоплението с климатик през септември запазва цена от 7 ст./кВтч, колкото е струвало през юни и през септември 2021 г. Повечето хора са притеснени от голямото поскъпване на газа и парното и масово залагат на климатици за предстоящата зима. Цената на климатик обаче малко се променя заради поскъпването им напоследък и ако се добави изплащането му в цената, киловатчас отопление с него ще ни излезе 9,2 ст., което е ръст с 31,4%. През март отоплението с нов климатик ни е излизало 9 ст./кВтч, а през септември 2021 г. – 8,9 ст./кВтч.

Въглища и дърва за огрев

Скокът при отопление с въглища и дърва е огромен, но те запазват трето и четвърто място, спрямо цената сред дванадесетте източника на отопление, обект на анализ. За година поскъпването на въглищата е с 66%, като през септември 2021 г. 1 киловатчас от печка или камина на въглища е струвал 7,7 ст., а година по-късно – 12,8 ст. При покупката на нов уред на изплащане, то 1 киловатчас ще струва 14,3 ст., спрямо 8,9 ст. през септември 2021 г., или ръст от 62,5%.

Отоплението с дърва през септември 2021 г. ни е струвало по 7,8 ст./кВтч, а година по-късно вече е 13,7 ст., или със 75,6% по-скъпо, а през юни киловатчас е бил 10,2 ст. Ако си купим нова печка и включим изплащането ѝ в себестойността на дървата, този септември тя ще бъде 15,7 ст./кВтч, докато през 2021 г. е била 9,0 ст./кВтч, или със 74,4% по-евтина.

Природният газ – рекордьорът

Най-голямо е поскъпването на отоплението с природен газ – за година скокът на цената е със 170,8%. Цената синьото гориво е 32,5 ст./кВтч, докато през септември 2021 г. е била 12 ст./кВтч. Природният газ е вторият най-скъп източник за отопление след газьола, чиято цена през септември достигна 35,7 ст./кВтч, а година по-рано е струвал 22,6 ст./кВтч, или с 56% по-евтино.

Разликата между най-евтиното отопление с термопомпа и най-скъпото – с газьол тази година е огромна, като излиза по-скъпо с почти 574%. А отоплението с газ пък е с 364% по-скъпо спрямо това с климатик.

Екопелетите, чиято цена ги нареждаше на четвърто място през миналия септември с 10,1 ст./кВтч, година по-късно ръстът им е 102% – 20,4 ст./кВтч.

Парното този септември се нарежда на седмо място по цена от анализираните източници на отопление с 18,4 ст./кВтч. Цената му е с 40,45% по-висока спрямо миналия септември, когато 1 киловатчас е струвал 13,1 ст. Людмил Костадинов уточнява, че в цената на централното топлоснабдяване не са включени разходите за отопляване на общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия нараства с 20-25%. 

Електроенергия

Нощният ток е предпочитан за отопление, когато се използват т.нар. акумулаторни печки. Те се загряват нощем, когато енергията е по-евтина и излъчват топлина след изключването им. Сега себестойността на топлинната енергия от уред, използващ ток по нощната тарифа, струва 15 ст./кВтч. Отоплителните уреди, които ползват нощен ток, са на пето място в класацията. Сега предпочитани са керамичните панели или т.нар. керамични нагреватели.

Отоплението с ток по дневната тарифа излиза 21,1 ст./кВтч, колкото е струвало и преди година.

Резултати

Според специалисти за отоплението на гарсониера е нужно средно 1 мегаватчас топлинна енергия. Ако се топлим с климатик клас А за един зимен месец ще платим 70 лв. Ако отоплението е с въглища то ще струва 128 лв., с дърва – 137 лв. След тях се нарежда нощният ток, като ще похарчим 150 лв. за месец. Месецът с парно ще ни струва 184 лв., а с печка на пропан-бутан с 3 лв. повече – 187 лв. Ако използваме дневен ток в конвектора или електрическата камина, отоплението ще ни струва 211 лв., с газ – 325 лв., а с газьол, най-скъпо – 357 лв. Най-евтино е отоплението с термопомпа – само 53 лв. за месец.

Уреди на промоция

Хората масово започнаха да търсят и купуват отоплителни уреди. „През последните дни абсолютно всичко се продава – радиатори, климатици, печки. Вчера само аз продадох 10-15 броя всякакви уреди за отопление, като добавите и сделките на колегите – доста търсена стока са“, споделя търговец в популярна верига за електро- и домашни уреди в столичен търговски център.

По думите му в момента най-търсени са климатиците и стенните конвектори, тъй като са сред най-икономичните варианти. Първи по пестене на енергия са климатиците, следвани от конвекторите, като много търсени са стенните такива. Цените зависят от мощността им и дали могат да се управляват и включват от разстояние, като цените им започват от 300 лева нагоре.

„Лъчистите панели са доста по-икономични и отдават повече топлина, по-бързо загряват едно помещение спрямо уред тип „духалка“ или обикновен конвектор с вентилатор. И климатиците са с различна енергийна ефективност – клас А с един, с два плюса според икономичността си. „Духалките“ са най-евтини, но и най-енергоемки. Цената им е средно между 20-40 лева, но във времето ще се отрази на сметката за ток“, обяснява търговецът.

Освен това се предлагат и керамични панели и уреди, акумулиращи енергия през нощта, когато токът е по-евтин, а през деня, когато е по-скъп, съответно я излъчват. Добър пример е електрическа камина с мощност 2000 вата и седмичен таймер за програмиране на отоплението за помещение в размер на 20 кв. метра.

В интернет се срещат и намаления на печки на дърва с продължително горене от 1061 лв. на 849 лв. и от 1312 лв. на 1049 лв. По-скъпо се предлагат и камини на дърва – например, с мощност 10 киловата може да се купи вместо за 2125 лв. за 1699 лв.

 

expert.bg

Продължи с четенето

Анализ

Петролът продължава да поскъпва след като ОПЕК+ се придържа към съкращенията на производството

Published

on

И през месец април групата ОПЕК+ продължи с намаляването на производството, което най-вероятно ще продължи поне до края на първата половина на 2024 г. Това става ясно от вчерашното официално съобщение на Съвместният министерски мониторингов комитет (JMMC) на алианса, според което JMMC не препоръча никакви промени в политиката за добив на срещата си в сряда.

( JMMC е орган на ОПЕК+, който следи ситуацията на петролния пазар и оценява спазването на съкращенията. Той не взема решения относно политиката, тъй като просто препоръчва възможни действия на пълните министерски срещи на ОПЕК+ )

Следващото заседание на OПЕК+ е планирано да се проведе на 1 юни, преди планираните пълни министерски срещи на ОПЕК и ОПЕК+, които се очаква да решат дали да продължат с текущото ниво на съкращения след юни или да отменят някои от намаленията.

В резултат на съобщението суровият петрол Brent се повиши с 0,73% до $89,61 вчера. Тенденцията за ръст в цената явно ще се запази и това тримесечие, тъй като в началото на март членовете на алианса ОПЕК+ обещаха съкращенията да продължат до края на месец юни.

Припомням, че доброволните съкращенияна страните от ОПЕК+ бяха обявени през април 2023 г. и бяха със срок до края на 2023 година. По-късно обаче сделката за съкращенията беше удължена до края на 2024 г.

Руският вицепремиер Александър Новак обяви миналата седмица, че Русия също ще намали производството на петрол през второто тримесечие на 2024 г., така че всички производители от ОПЕК+, които намалят производството, да допринесат еднакво за съкращенията.

Какви са очакванията на пазара? Ако страните от ОПЕК+ удържат на обещанията си за съкращение на обемите още 3 месеца цената на петрола ще се стабилизира около 90$ за барел. Това естествено няма как да не се отрази на цените по бензиностанциите.

Каква е ситуацията в нашия район? В момента на Балканския полуостров има известно напрежение на пазара. Сръбската рафинерия в Панчево не работи на пълни обороти, рафинерията в Петромидия в Румъния има технически проблеми и също не работи на пълен капацитет. Това неминуемо ще се отрази на вноса на румънски горива в България. Тази ситуация прави рафинерията на Лукойл в Бургас основен доставчик на дизел в района през следващите месеци, като дава възможност на Лукойл да диктува цените на горивата в района. При това положение руската компания ще генерира допълнителни печалба и едва ли ще бърза да се раздели с активите си в България.

Продължи с четенето

Варна

Ето какво написа кметът Коцев след срещата с министъра на икономиката

Published

on

Малко по рано днес кметът на Варна Благомир Коцев се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която са обсъдени важни за бъдещето на Варна теми. Ето какво сподели градоначалникът на Варна в социалните мрежи:

„С министъра на икономиката Богдан Богданов имаме пълно разбиране за няколко ключови политики.

1️⃣ Да направим инвестиционен паспорт на Варна и да създадем инвестиционно звено в Община Варна, което също така да се занимава със слединвестиционно обслужване на предприемачите. 70% от инвестициите се дължат точно на това обслужване. И вече има добри практики в други градове.

2️⃣ За Пловдивския панаир сме готови да върнем акциите, за да запази държавата контрола си.

3️⃣ Варна вече е на картата на растежа чрез ударно изграждане на индустриални зони и паркове, привличане на инвестиции и подкрепа за местния бизнес. Водим активни преговори с чужди и наши инвеститори, които да ползват огромния неоползотворен ресурс на Варна – летище, зони и индустриални паркове, Тех Парк, пристанище, ферибот и магистралите Хемус и Черно море.

Не на последно място търсим да се възползваме от влизането в Шенген за капитализиране на предимствата на Варна като град на първа линия.“

Продължи с четенето

Икономика

Петролът поскъпна, след като тази нощ САЩ и Великобритания удариха позиции на йеменските хути

Published

on

Цените на петрола скочиха в днешната азиатска търговия, след като през нощта САЩ и Великобритания атакуваха цели на йеменските бунтовници хути. Предприемането на въздушни атаки рязко нагнети напрежението в района и е предпоставка за разрастване на военните действия и с евентуални сухоземни операции.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха днес с близо 3 долара или 2,25 на сто до 79,15 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през януари скочиха с 2,90 долара или 2,4 на сто до 73,75 долара за барел.

Тези удари са ясно послание, че САЩ и неговите съюзници няма да търпят атаки и военни действия да застращават свободното мореплаване по един от най-важните търговски пътища на света„, посочи в специално изявление американският президент Джо Байдън.

 

Атаките срещу йеменските хути не са изолирано действие, защото тази нощ САЩ извършиха и други удари по проирански групировки в Сирия и Ирак. Това е първата атака по хутите, които от края на ноември обстрелват търговски кораби, плаващи през Червено море, а това принуди много големи компании да пренасочат корабите си по други маршрути. В телевизионно изявление лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал Хути заяви, че атаките ще получат подобаващ отговор. „Ще отвърнем на американската агресия“, заяви той и се закани, че реакцията ще бъде по-сериозна „от досегашната операция“.

 

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page