Цената на природния газ се срина: Кои са причините?

0
133

Войната в Украйна бушува, износът на руски природен газ за Европа намалява и зимният отоплителен сезон наближава. На пръв поглед това изглежда като идеалната смес от фактори, която да доведе до значително по-високи цени. Но стойността на горивото, което е жизненоважно за отопление на домове и за захранване на електрически централи и промишлеността, пада рязко, пише The New York Times.

Референтната европейска цена на природния газ тази седмица падна до ниво, което е 70% под нейния рекорд през август. Една от основните причини за срива на цените е, че Европа, поне засега, разполага с цялото количество природен газ, от което се нуждае през зимата. Това е така, защото през лятото Европа започна да купува газ отвсякъде, тъй като Русия – нейният дългогодишен основен доставчик – намали потоците на синьо гориво.

По целия континент правителствата и предприятията агресивно запълват количеството газ, което съхраняват в хранилищата си. По настояване на Европейската комисия и на енергийните компании, правителствата запълниха газовите си съоръжения до повече от 90% от капацитета им, в сравнение с по-малко от 80% преди година.

Компаниите, които продават природен газ, водени от високите цени, наводниха европейския пазар. Специални кораби с огромни количества втечнен природен газ (LNG) се състезаваха към Европа от САЩ, Катар и други страни (включително Русия), които произвеждат големи количества синьо гориво.

Експедитивните продажби на газ в Европа бяха толкова големи, че сега корабите обикалят край бреговете в очакване на празни места на претъпканите терминали, където да разтоварят товарите си.

“Една илюстрация на пренасищането: през последните дни най-малко един LNG превозвач, пътуващ от Алжир към Европа, изглежда се е отклонил към Азия в търсене на по-добра цена”, твърди Лора Пейдж, анализатор в Kpler.

Големите газови запаси в Европа представляват значителен буфер срещу по-нататъшни прекъсвания на руските доставки или евентуални други шокове.

Имате нива на съхранение, за които хората можеха само да мечтаят преди няколко месеца“, заяви Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент по газови изследвания в консултантската фирма Wood Mackenzie.

В същото време търсенето на природен газ, който служи като основен източник на енергия за генериране на електричеството, което Европа консумира, е намаляло рязко – друг фактор, който дърпа цените надолу. Необичайно топлото време за началото на есента в много части на Европа означава, че жителите не са имали нужда да използват много, дори изобщо топлина.

Но анализаторите предупреждават, че скорошният спад в цените на газа може да е мимолетен – природният газ, който трябва да бъде доставен в Европа тази зима, вече се продава на фючърсните пазари със значителна надценка спрямо текущата цена. Необичайно големите колебания в цените, дошли след като Русия ограничи доставките на газ през последните месеци, вероятно ще продължат.

Цените на газа в Европа остават исторически високи дори след неотдавнашния спад, търгувайки се на два пъти нивото, определено по това време преди година и дори по-високо спрямо дългосрочните средни стойности.

В резултат на това много жадни за енергия предприятия като топилни заводи за алуминий, стоманодобивни заводи и такива за торове, са затворени поне временно. В Италия, която е голям потребител на газ, търсенето на горивото през август и септември е спаднало с около 10% в сравнение със същите месеци преди година.

Заплахата от регулиране също е натежала върху пазарите. Неотдавнашното споразумение на ЕС за налагане на таван на цените на газа, въпреки че все още липсват подробности, вероятно също понижава цените”, казват анализатори.

“В краткосрочен план обаче по-ниските цени могат да причинят своя собствен вид болка”, заяви Хенинг Глойщайн, директор в Eurasia Group.

Европейските енергийни компании, които се занимават със закупуване на газ за генериране на електричество и продажба на клиенти, вече са понесли тежки загуби поради спирането на руското синьо гориво. Вероятно те са поръчали скъп LNG, за да компенсират загубените доставки. Сега обаче има по-ниско от очакваното търсене.

Това може да принуди някои комунални услуги да продават скъпите си товари много по-евтино другаде, което вероятно ще причини големи фискални щети“, каза Глойщайн.

По-ниските цени на газа също могат да отслабят стимула за разработване на по-скъпи чисти горива като например водородът. Нещо повече, това може да подейства като спирачка за преустройството на стоковите пазари, за да се прекъсне връзката между електроенергията и природния газ, въпреки че някои анализатори казват, че това е неизбежно.

„Топката се завърта и аз вярвам, че има широко приемане на необходимостта от промяна“, твърди Мартин Йънг, базиран в Лондон анализатор в Investec.

Експертите казват, че е твърде рано да се чувстваме спокойни за перспективите за по-евтин газ, тъй като пазарите реагират на обстоятелства, които може да не са дълготрайни. Цените на фючърсите на синьото гориво за доставка през януари и февруари на 2023 г., се търгуват с повече от 40% по-високи в сравнение с ноември.

Цените може да бъдат тествани, ако Русия прекъсне оставащите потоци на газ за Европа през Украйна или ако има саботаж на енергийната инфраструктура, както стана при необяснимите течове по тръбопроводите „Северен поток“ , които минават от Русия към Германия. Времето също ще покаже.

Най-големият тест ще е, когато настъпи първото застудяване и складовете започнат да се изпразват. Ще видим как пазарът ще реагира на това“, каза Джонатан Стърн, основател на газовата програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

economic.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page