Connect with us

Новини

Франция е изправена пред сериозен риск от спиране на тока тази зима

Публикувано преди

на

Франция е изправена пред сериозен риск от спиране на тока тази зима, като френската компания EDF понижи прогнозата си за производство на ядрена енергия за тази година до 275-285 тераватчаса, според Хавиер Блас от Bloomberg.

Промяната в прогнозата за мощността е значителна, надолу от предишните 280-300 TWh, което EDF приписва на стачки по графиците за поддръжка и удължени прекъсвания на поддръжката за справяне с проблемите с корозията под напрежение. Предишната му прогноза вече беше значителна ревизия – да не говорим за третата ревизия – и представляваше 30-годишно дъно, дължащо се отчасти на поредица от изостанала поддръжка по време на Covid.

За следващата година EDF запази прогнозната си ядрена мощност на 300-330 TWF. А за 2024 г. EDF цели между 315 TWh и 345 TWh.

Анализаторът на Refinitiv Натали Герл нарече промяната на EDF в ядрените перспективи като „мащабна“.

Само преди месец обаче френският мрежов оператор RTE и операторът на газовата мрежа GRTgaz заявиха, че енергийните съкращения са „малко вероятни“ дори през по-студените месеци. Техните прогнози обаче предполагат, че ще е необходимо намалено потребление на енергия през зимата, дори ако има повече ядрена енергия.

Европейските референтни цени на природния газ в холандския център TTF са на път да завършат седмицата по-високи, отчасти поради перспективите на Франция за намалена ядрена енергия и отчасти поради метеорологичните прогнози, които сега прогнозират по-студен от нормалното период, който ще обхванат цяла Европа следващия месец, след уютен октомври, който беше необичайно топъл за сезона.

Франция заяви по-рано този месец, че обмисля увеличаване на капацитета си за обогатяване на уран, тъй като Европа се стреми да се изолира срещу санкциите срещу Русия, които биха повлияли на руското гориво за атомни електроцентрали, в допълнение към вноса на природен газ.

Производството на ядрена енергия представлява 70% от електроенергийния микс във Франция.

oilprice.com

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page