Connect with us

Варна

Фестивалът на хвърчилата ще покаже въздушни чудеса на шест места край морето

Публикувано преди

на

Десетото издание на Фестивала на хвърчилата ще има събития на шест места по Българското Черноморие, сред които и нова локация – курорт Албена. Това съобщи организаторът му Юри Георгиев от „Въздушни чудеса“ – Варна. Празникът тази година „си спомня“ за началото през 2011 г. в Шабла, когато бе под егидата на Българското дружество за защита на птиците, и е посветен на крилатите повелители на въздуха. Мотото е „По пътя на птиците“, напомняйки за древния прелетен път Виа Понтика.

Походът на фестивала ще премине по Черноморието на България от юг на север. Стартът ще бъде даден на 20 и 21 август на плажа при устието на река Велека, а на следващия ден хвърчилата ще летят над Варвара (местност „Кривото дърво“). Двудневна ще бъде фиестата и в Приморско – 24-25 август, както и на плаж Аспарухово във Варна – 27-28 август. От тази година към феста се присъединява и ваканционно селище Албена. Демонстрациите там ще бъдат на 31 август и 1 септември на централния плаж. Финалът е в Шабла – местността „Малкото море“, южно от Фара, на 3 и 4 септември. Във всички дни събитието ще продължи между 10:00 и 17:00 часа.

Фестивалът на хвърчилата се провежда край морето, защото само там има постоянен вятър, на който може да се разчита, поясни Юри Георгиев. Той е поканил въздушни артисти от шест страни – Турция, Естония, Англия, Австрия, РЮА и Индия. Кинотворецът Андрей Кулев, който е голям почитател на хвърчилата, ще заснеме филм за десетото издание на фестивала, съобщи още организаторът. Той разказа, че най-ценени от публиката са огромните хвърчила по 20-30 метра, които са авторска изработка. Самият той шие своите, старае се да кани именно такива въздушни артисти, които влагат творчество, а не купуват атракциите, които представят.

През годините Фестивалът на хвърчилата е събирал десетки хиляди почитатели на своите събития, сподели още Георгиев. Във Варна публиката достига до пет хиляди души, а в курортите и по-малките селища по две-три хиляди човека посещават красивите фиести. За организацията на фестивала „Въздушни чудеса“ получава от Община Варна подкрепа на стойност 5 000 лева.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Прокуратурата поиска имунитета на Бойко Борисов

Published

on

By

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов  – бивш министър – председател и депутат в 49-то Народно събрание.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител пране на пари/.

От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, съобщиха от държавното обвинение.

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Варна

ВИДЕО: Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна

Published

on

By

Огромна дупка се появи на натоварения бул. Цар Освободител във Варна. Днес в дъжда дупката не се забелязваше и десетки коли не успяха да я заобиколят и се нанизаха в нея. Дупката се е образувала преди няколко седмици и се намира в изключително натоварения участък между бензиностанциите Ромпетрол и Лукойл. В последните дни обаче тя е станала много по-голяма и вече е опасна на преминаващите автомобили. Да се надяваме Община Варна да намери начин да оправи дупката с част от половинмилиардния си годишен бюджет.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page