Ураганът Иън принуди НАСА да прибере в хангара мегаракетата до Луната

0
83

НАСА съобщи, че ще прибере мегаракетата до Луната от стартовата площадка в космическия център „Кенеди“ във Флорида заради приближаването към щата на урагана Иън, предаде Ройтерс.

Това ще доведе до ново забавяне на изстрелването, което бе отлагано два пъти заради технически проблеми.

Мярката се налага, за да бъде защитена ракетата Ес Ел Ес, която е част от очакваната с голям интерес американската програма за завръщане на Луната. Това е най-мощната ракета, създавана от специалистите на НАСА.

Според прогнозите силни ветрове се очаква да стигнат до космическия център „Кенеди“ на НАСА по-късно тази седмица, отбелязва Ройтерс.

Американската космическа агенция се готвеше за трети път да се опита да изстреля ракетата.

Дългоочакваният изпитателен полет без екипаж има за цел да тества Ес Ел Ес и прикрепената към върха й капсула „Орион“, която в бъдеще ще превозва астронавти.

Мисията „Артемис 1“ има за цел да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page