Убийството на Дугина – Cui bono?

0
51

След убийството на дъщерята на Дугин мнозина ще направят бърз извод и ще обвинят Украйна. И все пак, следвайки класическото „Cui bono“, това е най-малко правдоподобното обяснение, тъй като Киев няма какво да спечели. Затова нека направим аналитична обиколка на възможните версии, за да разберем първо контекста, а след това и съдържанието на случващото се в днешна Русия.

 

1. Убийството може да е вътрешна работа, тъй като е известно, че Дугин е бил информатор на ФСБ за опозиционни фигури от вътрешния кръг на Путин, включително за олигарси и опозиционери, които разполагат с мотив и с възможности. От началото на войната в Украйна десетки високопоставени лица загубиха живота си в смятани, поне част, за инсценирани самоубийства. Заподозрени са специалните служби на Путин. Във византийския свят на Кремъл бруталните битки между болярите около царя достигат върхови нива преди смяната на властта. В резултат на това армията и службите за сигурност изразяват недоволство от войната на Путин. Тъй като демократичният процес е блокиран, разочарованието се превръща в насилие по стара руска традиция.

В резултат на войната и санкциите, много от най-близките олигарси на Путин загубиха много, а това превърна човека в Кремъл в мишена. Преди да се прицелят високо в царя, отстраняването на някои от неговите високопоставени царедворци се вписва в традицията.

Мястото на атентата също е показателно – район на новобогатите.

2. Самият Путин в миналото е прибягвал до бомбени атентати, организирани от отрядите на убийците на ФСБ, когато властта му е била в опасност. Цивилните жертви никога не са били пречка, когато той е трябвало да отклони общественото внимание и да потуши евентуални бунтове, които стават неизбежни след като санкциите започнат да „хапят“ силно. Дугин е високопоставена фигура, чието убийство може да оправдае нов кръг от насилие и брутални атаки срещу опозицията на Путин. Моментът е подходящ, тъй като войната в Украйна генерира лоши новини във вътрешен план всеки ден, а Путин изглежда неспособен да реагира. Той би могъл да се разправя с опозицията без задръжки, но за да се справи с масовите протести, му е необходимо отвличане на вниманието.

3. Убийството може да бъде широко използвано за медийни цели, за да се подкрепи критичен контрапункт на руската пропаганда – че Украйна спонсорира тероризма. В международен план Русия е уязвима именно защото е на ръба да бъде обявена за държавен спонсор на тероризма. Самият факт, че първият коментар от страна на официални лица дойде от Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи, а не от изявление на министъра на вътрешните работи, прокуратурата, ФСБ или Следствения комитет – обичайните заподозрени, говори за пропагандната стойност на нападението срещу Дугина, е показателен.

След като бомбените атентати започнаха, те показаха катализиране на политическия процес и нов кръг от насилие – вътрешно спрямо опонентите на Путин и външно спрямо Украйна.

Поетата отговорност от неизвестната Национална републиканска армия, не означава, че Кремъл ще приеме нейната версия.

Във всеки случай, който и да стои зад убийството на Даря Дугина, посланието към руснаците и света е – фронтовата линия минава през цяла Русия.

Илиян Василев

Comments are closed.

You cannot copy content of this page