Тържествена сесия на 48-то Народно събрание

0
61

Новоизбраното 48-то Народно събрание ще проведе първото си заседание на 19 октомври 2022 г. от 9.00 часа.

Събранието се свиква с указ № 245 от 10 октомври 2022 г. на Президента на Република България Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България. Документът е обнародван на 14 октомври 2022 г. в брой 82 на Държавен вестник.

Съгласно чл. 76 от Конституцията на Република България първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 48-ото Народно събрание това е Вежди Рашидов.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“ След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

На първото заседание на 48-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Именно около поканата за руския посланик у нас Елеонора Митрофанова се повиши напрежението още преди конституирането на Народното събрание. След две срещи депутите решиха беларуският и руският посланици да не бъдат канени.

Очаква се президентът Румен Радев да направи обръщение към народа и Народното събрание. По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 48-ото Народно събраниеПредседателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

И изборът на председател на Народното събрание се завърза като интрига още преди първото заседание. От ГЕРБ/СДС, най-голямата парламентарна група, обявиха, че ще предложат Росен Желязков за шеф на парламента, като по традиция този пост се пада именно на тях. От „Продължаваме промяната“ обаче също ще издигнат кандидат – това е последният шеф на предишния парламент Никола Минчев, който бе свален с гласовете на ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане и до края на 47-то НС така и не бе избран нов председател. След като стана ясно, че ще има две кандидатури се появиха и още две: от БСП номинират Кристиан Вигенин, а от „Възраждане“ – Петър Петров.

Така гласуването за шеф на 48-то Народно събрание ще се превърна в първи тест за мнозинството или групите, които няма да постигнат мнозинство в парламента.

Разпределението на седемте партии в Народното събрание според проведените на 2 октомври избори:

  • ГЕРБ-СДС получиха 634 627 гласа (25.33%) и 67 депутата.
  • „Продължаваме промяната“ с 506 099 гласа (20.20% ) и 53 депутата
  • ДПС – 344 512 гласа (13.75%) и 36 депутата
  • „Възраждане“ – 254 952 гласа (10.18%) и 27 мандата
  • БСП – 232 958 гласа (9.30%) и 25 мандата
  • Демократична България – 186 528 гласа (7.45%) и 20 мандата
  • „Български възход“ със 115 872 гласа (4.63%) и 12 мандата.

 

news.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page