Connect with us

Интересно

Тъмната страна на Катар 2022: Смърт, корупция, забрани и много похарчени пари

Публикувано преди

на

Започна едно от най-значимите събития, случващи се на всеки 4 години – Световното първенство по футбол. На всеки 4 години светът е футбол. Мондиалът в Катар стартира тази неделя (20 ноември) и със сигурност ще се помни дълго и също толкова дълго ще се говори за него. Еуфория, победи, щастие, загуби, сълзи – футболът е социален феномен, който не може да остави безразличен никой, докоснал се веднъж до тази велика игра.

1. Футболна нация

Обикновено държавите, избирани за домакин на Световно първенство по футбол, са или ярки футболни нации с богата история като Англия, Германия и Франция, или при тях този спорт се радва на огромен интерес от местното население, както беше в Русия, Корея и Япония. Катар обаче не е нито едно от двете. Близкоизточната страна е най-малката в историята държава, в която ще се проведе Световно първенство. Нейното население е малко под 3 млн. души, но от тях едва 500 000 са катарци по рождение, а останалите са чуждестранни работници. А доколко Катар може да се определи като футболна сила, ви предизвикваме да назовете поне един катарски футболист.

Освен това страната никога не се е класирала на световно първенство. Най-голямото футболно постижение на Катар е класирането на четвъртфиналите на Азиатската купа през 2000 г. (азиатският вариант на Европейското първенство по футбол, б.р.). Поредно доказателство за липса на отношение към футбола е, че националният отбор на Катар периодично натурализира чуждестранни играчи като Емерсон Роял, Луиз Жуниор и др., за да повишат нивото на представянето.

2. Спечелването на домакинството

Да спечелиш правото да приемеш Световно пъвенство по футбол изобщо не е лесно. Страните кандидатки трябва да покриват строги изисквания, свързани с качеството на стадионите, инфраструктурата, настаняването на феновете, безопасността и пр. Катар е обявен за победител в наддаването още през 2010 г., а още през май следващата година излизат наяве първите обвинения в корупционни схеми, появяват се съмнения за купен вот сред високопоставените служители на FIFA.

Замесено е и името на катарския футболен благодетел Мохамед бин Хамам, който по това време е президент на Азиатската футболна конфедерация. За него се твърди, че е бил в основата на купените гласове и че именно чрез него някои членове на изборната комисия са получили средно по 1,5 млн. долара. А именно тази комисия гласува кой ще домакинства Световното.

През следващите години изплуват и още разкрития. Според едно от тях, публикувано от Sunday Times, Катар са дали общо 880 млн. долара под формата на подкупи, за да си осигурят правото да домакинстват тази година. Преки доказателства, разбира се, няма и до днес, но самото спечелване на наддаването на Катар е странно, предвид, че останалите страни кандидати през 2010 г. бяха САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия, все нации с доста по-добре развит футбол.

Нещо повече, дни преди старта на Мондиал 2022 се появи скандална информация, че мачът на откриването между Катар и Еквадор е бил уговорен в полза на домакините. Според популярния в арабския свят журналист Амджад Таха катарците са подкупили 8 от националите на Еквадор с 7,4 млн. долара, а условието е двубоят да завърши 1:0 с гол през второто полувреме. По думите му петима души – и еквадорци, и катарци, са потвърдили това. Доколко е вярна тази информация, предстои да разберем.

3. Зимата

Откакто Световното първенство по футбол съществува изобщо, то винаги се е провеждало през лятото. Не и този път. Сега то ще се проведе между 21 ноември и 18 декември. Защо през зимата? Защото лятото в Катар е наистина много горещо. Обикновено Световното се провежда през месеците юли и август, когато е и паузата между сезоните на големите европейски футболни първенства, като Висша лига, Ла лига, Серия А и Бундеслигата. Тогава обаче температурите в Катар могат да достигнат до +50°C. Независимо, че стадионите имат модерни климатични системи, подобни екстремни горещини са опасни както за футболистите, така и за привържениците. Поради тази причина през 2015 г. окончателно е решено Световното първенство да се проведе през зимата, когато температурите са около +25°C.

Това естествено не беше добре прието нито от феновете, нито от футболните лиги. Зимното световно размести сериозно вътрешните първенства. Футболистите от Висшата лига например, ще имат само една седмица пауза между последния си клубен мач и първия на Световното. Заради крайно недостатъчното време както за почивка, така и за аклиматизация към времето в Близкия изток, това може да доведе до сериозни контузии. Ситуацията е такава не само в Англия, но и в останалите европейски първенства. Купата на Африканските нации, която традиционно се провежда през зимата, също беше преместена от януари за юни. Qatar Airways оряза полетите си, за да освободи място за футболните фенове

4. Колко струва Мондиал 2022?

Цената на едно Световно първенство особено много зависи от това къде се провежда. В държава с развит футбол, като Франция например, Световното първенство през 1998 г. струваше 2,3 млрд. долара. Сумата е относително малка, поради факта, че Франция разполага с подходящи стадиони, инфраструктура и всичко необходимо. Сходна е ситуацията и със Световното в Германия през 2006 г., което струваше 4,6 млрд. долара. Последният Мондиал в Русия през 2018 г. беше по-скъп – около 11,6 млрд. долара. Причината е, че трябваше да се строят нови стадиони и магистрали, освен да се реновират и старите.

Колко обаче струва Катар 2022? Напълно логично – много. Наистина много. Предвид факта, че в страната почти няма стадиони, а пътищата не са много, катарците са похарчили скандалните над 220 млрд. долара – за магистрали, летища, метро и 8 стадиона. Жалкото обаче е, че голяма част от стадионите ще останат неизползвани след края на Мондиал 2022.

Най-шокиращото е, че Мондиал 2022 струва повече отколкото всички проведени световни първенства досега, взети заедно.

Стадион 974 – инженерното чудо

Стадион 974 е футболно съоръжение в Рас Абу Абауд, Доха, Катар и е единственият разглобяем и първият временен стадион в света. Отворен е на 30 ноември 2021 г. и е направен от 974 рециклирани транспортни контейнера. Стадионът е с капацитет от 40 000 души и ще бъде ползван за 7 мача от Световното първенство, след което ще бъде демонтиран.

Съоръжението е проектирано от Fenwick Iribarren Architects. Той е изграден върху крайбрежна площ от 450 000 кв. м. и е разположен на изкуствен нос. Има модулен дизайн и включва 974 рециклирани транспортни контейнера, като почит към индустриалната история на обекта и международния телефонен код на Катар (+974). Някои от контейнерите съдържат удобства за стадиона като бани. След края на първенството транспортните контейнери и седалките, използвани от стадиона, ще бъдат демонтирани и предоставени като помощ на други слабо развити страни.

5. Невинните жертви

За да бъде изградено и подготвено всичко необходимо за Световното първенство са нужни много хора. Затова около 94% от работниците в Катар са всъщност мигранти от Индия, Бангладеш, Пакистан и Филипините.

Чуждестранните работници обаче не могат да влязат в страната, без да са официално поканени от спонсор, който е и техният работодател. Тази система се нарича „кафала“. Работодателят има почти пълни права над работника: без неговото писмено позволение служителят не може да си смени работата, да напусне страната, да изкара шофьорска книжка, да тегли банков заем. Тези работници се явяват роби на своите работодатели. Освен това и условията на труд са кошмарни – принудени са да спят буквално натъпкани по 30-40 души в помещение за не повече от 10. Работят по 12 часа, 6 дни в седмицата и взимат недостатъчни за европейските стандарти надници.

За да спестят пестят още пари, работодателите не инвестират достатъчно в обезопасяване на обектите и резултат на това по строежите на магистрали и стадиони за Световното, смъртта си са намерили хиляди работници.

Над 6700 работници от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са загубили живота си в Катар, откакто емирството спечели домакинството си на Световното първенство по футбол преди 10 години, разкрива Guardian.

Разследването е установило, че средно по 12 мигранти от тези 5 държави от Южна Азия са губили живота си всяка седмица от декември 2010 г. Данните от Индия, Бангладеш, Непал и Шри Ланка разкриват, че 5927 работници са загинали в периода 2011-2020 г. А информация от посолството на Пакистан в Катар сочи, че между 2010 и 2020 г. са загинали 824 пакистански работници.

Още по-ужасното е, че общият брой на жертвите е значително по-висок, тъй като в тази статистика не влизат смъртните случаи в Катар с работници от други държави, като Филипините и Кения. Смъртните случаи от последните месеци на 2020 г. също не са включени.

От друга страна ФИФА и Комитетът за Световната купа в Катар твърдят, че само 3 души са загинали и смъртта им е пряко свързана с работата на строителните обекти за Мондиала. Има и други 37 смъртни случая на работници, но смъртта им не е пряко свързана с работата им. Според данни на ФИФА в пиковите фази на строителната дейност са били заети над 30 000 работници. Домакинството на Световното първенство е довело до строителен бум в Катар, като са били изградени нова метро мрежа, магистрали, хотели, разширение на летището, цял нов град – Лусаил и пр.

6. Алкохолът

Общоприето е, че футболът и бирата са тясно свързани още от зората на любимата игра. Особено пък по време на Световно първенство. Но не и този път. В Катар ситуацията е различна. Мюсюлманската държава се ръководи частично от законите на шериата. А според тази ислямска правна система алкохолът е напълно забранен за мюсюлманите. Поради тази причина през 2010 г. 18 чужденци, арестувани за употреба на алкохол, получили по между 40 и 100 удара с камшик – официалното наказание за това престъпление. През 2013 г. катарец получил 40 удара, през 2015 г. друг местен жител получил също толкова.

В следващия месец по време на Мондиала няма да е по-различно. Алкохол ще се продава, но само за туристи немюсюлмани и то в лицензирани 5-звездни хотели и барове. Пиенето извън тях и появата в нетрезво състояние на обществени места ще се наказват с камшик за мюсюлманите и затвор до 6 месеца за всички останали. Разкриха колко ще струва и къде ще се продава бирата на Световното по футбол в Катар

Само 2 дни преди началото на турнира стана ясно, че на стадионите в Катар няма да се продава алкохолна бира. Във фен зоните около стадионите ще има бира, но на самите стадиони ще се предлага единствено безалкохолна такава. А цената на половин литър бира ще струва 50 катарски риала (13,73 долара или 13,29 евро) в главната фен зона на Мондиала, като ще могат да се купуват по максимум 4 бири. Във фен зоната ще се продава и безалкохолна бира за 30 риала (8,25 долара или 8 евро) и безалкохолни напитки за 15 риала (4,10 долара или 4 евро). Катар забрани бирата на стадионите дни преди началото на Световното

Освен това домакините въведоха и в продажба билети за въпросните фен зони. Тоест никой няма да може да влезе и да гледа мача, без да има билет. Champions Sports Bar в луксозния хотел Marriott Marquis в Доха вече определи цена от 1000 риала (около 270 евро) за достъп до гледане на полуфиналите и финала, с ваучер за 3 напитки, като феновете ще могат да избират между две марки бира и чаша вино. Мачовете от груповата фаза са по-евтини – 200 риала (около 50 евро), но ако искате повече напитки, всяка следваща ще ви струва по 100 евро.

А ако случайно някой турист му хрумне безумната идея да внесе наркотици в Катар и бъде заловен, то камшикът ще отстъпи място на бесилото – официалното наказание за това престъпление.

7. Солени глоби

Междувременно министерството на правосъдието на Катар официално съобщи, че всеки който „издава, продава, препродава или разменя“ билети за мачове от предстоящото Световно първенство, без разрешение от ФИФА, ще бъде глобен с 250 000 риала (над 67 000 евро). „Билети, които са прехвърлени непозволено, не са валидни и могат да бъдат анулирани по всяко време без предизвестие. Всеки опит за прехвърляне на билети е в нарушение на Условията за използване на пропуските и може да доведе до граждански и наказателни глоби и санкции“, гласи съобщението.

Според информация на уебсайта, ако зрител е възпрепятстван да посети даден мач, той може да пусне билета си за препродажба в официалната платформа на световната футболна централа FIFA Ticketing.

 

8. Мистериите около смъртта Марк Бенет

Марк Бенет се мести в Катар, след като напуска компанията Thomas Cook, за да създаде клон на Qatar Airways – Discover Qatar – където прекарва 7 години. От Qatar Airways обаче разбират, че Бенет планира да започне работа в конкурентна саудитска компания. Нещо повече, според официалното разследване британецът изпращал до конкурентите имейли със строго секретна информация. Бенет е арестуван в централата на компанията в Доха през октомври 2019 г., със завързани очи и белезници, като прекарва 3 седмици в ръцете на катарската „тайна полиция“. След като бил пуснат, Бенет разказал на свои приятели какво е преживял там. Той споделя, че е бил съблечен гол, периодично обливан с маркучи с ледена вода, бил бит, държан гладен и лишаван от сън в продължение на дни, пише британският вестник The Times.

В крайна сметка Бенет бил освободен, но властите задържат телефона, лаптопа и дори паспорта му, лишавайки го от възможността да напусне Катар. Затова британецът си наел хотелска стая в столицата Доха, където след няколко дни, в нощта на Коледа бил открит обесен. Според официалния доклад случаят е самоубийство. Според вдовицата на Бенет Нанси обаче мотиви за това няма.

Според The Times катарските власти са отказали влизането на мисия на ООН, която да разследва нарушенията на човешките права в Катар, там, където Бенет е задържан през 2019 г. Qatar Airways споделят пред The Times, че Марк е бил „ценен и популярен бивш колега, допринесъл значително за нашия бизнес“.

Правителството на Катар не коментира случая пред The Times, но в официално съобщение до Министерството на външните работи се казва, че Марк е бил „освободен в добро здраве“ и че службите за сигурност не са отговорни за самоубийството му.

Интересно е да се отбележи, че британското външно министерство приключи случая миналия септември, една седмица след като вече бившият премиер на Великобритания Лиз Тръс стана външен министър. Европейски регулатори: Не теглете катарските приложения за Световното първенство

9. Жените и LGBT общността

ФИФА се опитва да бъде колкото се може по-либерална, което прави избора на Катар за домакин още по-странен заради две доста големи групи от хора. Първата, както можете да се досетите, са жените. Макар катарките да се радват на повече свободи спрямо жените в някои съседни на тях държави, това не е достатъчно. Жените в Катар са силно зависими от системата „мъж-пазител“, т.е. всяка има баща, брат или съпруг, от чието благоволение зависят голяма част от свободите ѝ. Без позволение от „пазителя“ катарките не могат да се оженят, да учат в чужбина, да заемат обществени длъжности или изобщо да напускат страната под определена възраст.

Още по-сложна е ситуацията за хората с различна сексуалност (LGBTQ+), които са преследвани от закона в Катар. Според шериата хомосексуалността е грях и в близкоизточната страна той официално се наказва със затвор или дори смърт, макар и досега да няма изпълнена смъртна присъда за подобно „престъпление“. За сметка на това пък катарската полиция често си позволява физическо наказание (насилие) върху представителите на общността.

В крайна сметка позицията на организаторите на Световното първенство по този въпрос е, че ще приемат всички хора, но очакват да се уважават обичаите на страната. Наистина е странно как ФИФА е избрала именно Катар за домакин след всичките си реклами и лозунги „Не на расизма!“ и „Равенство между хората“.

10. Дейвид Бекъм

Легендата на Манчестър Юнайтед и на притежаваните от Катар ПСЖ е известен посланик на арабската страна. От една страна това е странно, защото през годините Бекъм винаги е бил активен по отношение на правата на жените и LGBT общността. Британецът е организирал и е участвал в много кампании против дискриминацията, а се предполага, че той със сигурност знае за проблемите, свързани с хомофобията в Катар.

Какво тогава може да го накара да приеме да рекламира страната? Какви са причините? Или може би колко са причините?

Според информация на английски и американски медии, 46-годишният англичанин е подписал най-скъпия в историята договор за рекламно лице. Бекъм се ангажира не само да е лице на Мондиал 2022, но и в следващите 10 години да бъде световен посланик на катарския спорт, срещу което ще получава по 15 млн. паунда (близо 21 млн. долара) годишно, или общо 150 млн. паунда (210 млн. долара).

Това, разбира се, не се прие добре от много хора. Бекъм беше заклеймен както от множество организации на активисти, така и от други бивши футболисти и негови съотботници като Ерик Кантона.

Смята се, че ходът с привличането на британеца за рекламно лице е опит на Катар да заглуши острите критики по света за неспазването на човешки права, негативното отношение към жените и LGBT общността.

Бонус – Добрият пример

Представяме ви няколко жеста на самите футболисти, хвърлящи светлина върху проблемите с човешките права в Катар.

Капитанът на Англия Хари Кейн ще носи лентата: One Love armband, която е именно в подкрепа на LGBT общността. Кейн обаче не е единственият. Това ще направят и капитанът на Уелс Гарет Бейл, както и капитаните на Нидерландия, Германия, Швейцария, Дания, Норвегия, Швеция и Белгия. ФИФА забранява подобни политически послания, но федерациите на гореизброените държави са готови да си платят глобите, но да излязат с тази лента на терена.

 

Траурен екип

Дания дори прави нещо повече. Техният трети екип ще бъде изцяло черен. Останалите два са червен и бял – цветовете на националния им флаг. Черният екип обаче е траурен, в памет на тези над 6700 човека, загинали при изграждането на стадионите, хотелите и магистралите. Това официално не е забранено, защото черното не е нито символ, нито послание.

Самолетът „Гей Прайд“

Междувременно националният отбор на Англия пристигна преди дни в Катар за Световното, като превозът бе осъществен със специален самолет, наречен „Гей Прайд“. Така отборът за пореден път изразява протест срещу потъпкването на човешките права на хората с хомосексуална ориентация в емирството. Демонстрацията с точно този самолет беше предложена от ръководителите на Английската Футболна асоциация, които искат да изразят своята загриженост за правата на гейовете в Катар, където хомосексуалността все още може да доведе до смъртно наказание.

Звезди, отказали да пеят на откриването

Няколко звезди също официално обявиха, че поради етични съображения няма да пеят на Световното първенство в Катар. Причината е отново отношението към човешките права и в частност към хората с различна сексуална ориентация, както и лошите условия за мигрантите работници.

Преди дни певицата Дуа Липа опроверга в Instagram спекулациите, че ще пее на първенството и заяви, че ще посети Катар, когато започнат да се спазват човешките права. Род Стюарт съобщи пред The Sunday Times, че е отказал участие в шоу програмата на Мондиала и чек за 1 млн. долара по етични причини.

Певицата от групата Spice Girls Мелани Cи също заяви, че се чувства некомфортно да показва подкрепа за Световното първенство заради отношението към хората с различна сексуална ориентация в Катар.

Продължи с четенето

Интересно

Андреевден – легенди, поверия и обичаи

Published

on

By

Голям празник е Андреевден. На 30 ноември църквата почита Свети апостол Андрей Първозвани. В православните храмове се отслужва празнична литургия, част от нея е песнопението, отправено към светия апостол. Като първозван между апостолите и брат на върховния от тях, моли се, Андрее, на Владиката Христа: да дарява мир на Вселената, и на душите ни велика милост.

За българите Св. Апостол Андрей Първозвани е много тачен светец, избиран в миналото за семеен покровител. Има сведения, че апостолът е проповядвал и по днешните български земи. Почитали го и българите, които се преселили в Италия през VII в., отбелязват някои историци. На 30 ноември своя имен ден честват Андрей, Андрея, Андриан, Андриана, Първан … На гръцки Андрей означава смел, мъжествен, доблестен. Затова празнуват и хората, носещи имената Храбър, Храбрин, Храбрина. Разположен на границата между есента и зимата, Андреевден се свързва с обичаи, извършвани за здраве и плодородие.

В българските фолклорни представи свети Андрей е свързан с мечката – най-едрият хищник, който обитава горите ни. Една от най-популярните легенди разказва как той се оттеглил в планината на пост и молитва. Около него често се появявала мечка. Светецът я опитомил и един ден яхнал животното, за да отиде до близкия манастир и да вземе причастие. Според друга история, също много разпространена, в едно ранно утро свети Андрей впрегнал един вол в ралото и започнал да оре нивата си. Но от гората се появила мечка и изяла вола, впрегнат в ралото. Тогава светецът хванал силното животно, надвил го и го впрегнал. Така с мечка вместо вол довършил работата си.

Фолклорните обичаи на Андреевден са посветени на мечката, както и на представата, че денят започва да се увеличава с едно просено или царевично зърно. Затова празникът се нарича още Мечкинден, Едрей, Едревдън и пр. В българската традиция мечката е символ на плодовитост и раждаемост. Това обяснява забраната младите булки да не работят на празника. Косъм от мечка използвали за лечение на уплах. Най-често плащали за малко от козината на дресираните животни, с които мечкари обикаляли селата до късна есен. Посещението на мечкаря и мечката се смятало за добър знак – ще има дебел сняг, добра реколта и здраве за хора и животни. Хората плащали на мечкаря „да ги погази мечката за здраве“. Мечка и мечкар има и сред персонажите на кукерски игри и карнавални обичаи.

Народът казва, че мечка се убива само, ако е станала стръвница. Иначе тя е най-силното животно и от нея се боят дори вълците. Разбира се, никой не би искал да го срещне мечка в гората. Затова има и един фолклорен анекдот. Една баба предложила на селянин да му бае, за да не го закача мечка, ако го срещне. А той отвърнал: „По-добре, бабо, побай ми да ме не срещне!“

На Андреевден в много селища и до днес се сваряват в общ съд различни зърнени култури. Най-добре в глинено гърне. Слагат се по няколко зърна от всичко – боб, леща, грах, просо, жито, ечемик, овес, лимец, царевица. Това се прави, за да има берекет и да наедрява всичко, което се сее и сади. Разпространен е и обичаят да се хвърля варена царевица „из комина“. Тя е предназначена за мечката: „На ти, мечко варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците!“ Големият български етнограф Димитър Маринов пише, че в отделните краища на България съществували различни обичаи, които не са общи. Например в Новозагорско на този ден правели пуканки и варели жито – също наречено за мечката и за берекет. На други места варели само жито и раздавали на роднини и съседи. В някои селища в Тетевенско, освен царевица, в гърнето слагали плодове – круши, сливи, тиквени семки… В Панагюрище пък, докато хвърляли “из комина“,  викали: „Да си здрава, Баба Мецо!“ На някои места на този чистели житото, което по-късно трябвало да бъде смляно – за да е едро житото и да дава повече брашно.

БНР

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page