Турция е удвоила вноса на руски петрол през 2022 г.

0
114

Турция е удвоила вноса на руски петрол тази година, сочат данни на Refinitiv Eikon, цитирани от Reuters. Това е поредното доказателство за готовността на двете страни да разширят сътрудничеството си в бизнеса и особено в енергийната търговия на фона на западните санкции срещу Москва.

Търговията помежду им процъфтява от пролетта, а турските компании, на които не е забранено да работят с руски контрагенти, се опитват да запълнят част от празнините, оставени от европейския бизнес в Русия. Припомняме, че много компании от Европейския съюз напуснаха управляваната от Владимир Путин страна след нахлуването й в Украйна през февруари.

На фона на всичко това тази година Турция е увеличила вноса на сортовете Urals и Siberian Light до над 200 хил. барела на ден – в сравнение с едва 98 хил. барела дневно през същия период на 2021 г. Анкара отказа да санкционира Русия заради действията й в Украйна, заявявайки, че остава зависима от руските енергийни доставки.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Ердоган се срещнаха в началото на август и се договориха да засилят бизнес сътрудничеството между двете държави.

Данните показат, че през тази година основната турска рафинерия Tupras и азербайджанската Socar Star значително са увеличили вноса на сортовете руски петрол Urals и Siberian Light, като същевременно са намалили покупките на петрол от Северно море, Ирак и Западна Африка.

Докато цената на руския петрол растеше, през последните няколко години рафинерията Socar Star увеличи покупките на норвежкия сорт Johan Sverdrup и на иракски петрол, които са близки по качество до Urals. Тази година обаче той поевтиня до исторически най-ниските си нива, докато цените на петрола от Северно море и Ирак нараснаха.

Рафинерията Socar Star е купувала около 90 хил. барела руски петрол дневно в периода януари-август 2022 г. в сравнение с 48 хил. барела дневно през същия период на миналата година, показват данните на Refinitiv Eikon. При Tupras бройките са съответно е 111 хил. барела дневно през тази година спрямо 45 хил. барела година по-рано.

economic.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page