Connect with us

Свят

Това ли е енергийното бъдеще на Европа?

Публикувано преди

на

През последните години вятърните електроцентрали се превърнаха в неизменна част от пейзажа на много райони от света – на сушата, по бреговете, в моретата и океаните.

Общият дял на вятърната енергия в електроенергията, която е използвана в Европа към 13 август, е 9,3 процента. Това се равнява на 643 гигаватчаса (Gwh) възобновяема електроенергия, информира асоциацията „Уинд Юръп“ (WindEurope), която насърчава използването на вятърна енергия на Стария континент

С най-голям дял на електроенергията от вятърни централи, използвана вчера в Европа, са Испания (28,9 процента), Португалия (16,2 на сто), Германия (11,9 процента) и Австрия (11,2 на сто). България през вчерашния ден не е сред 20-те страни с най-голям дял на вятърната енергия в общия енергиен микс, макар по-рано през седмицата да намери място в класация – към 10 август например страната ни беше на 16-то място със 7,2-процентов дял. У нас вятърна енергия се генерира изцяло от ветроенергийни централи, които са изградени на сушата, информира „Уинд Юръп“.

В количествено изражение най-много електроенергия от вятърни паркове през предишното денонощие е произведена в Испания (186,5 гигаватчаса), Германия (136,86 Gwh), Франция (67,1 гигаватчаса) и Великобритания (43,3 Gwh).

Нови офшорни вятърни централи в Европа 

Ветроенергийните централи на сушата генерират по-голяма част от произведената от вятър електроенергия, но делът на офшорните вятърни паркове в Европа постепенно се увеличава.

През първата половина на тази година към енергийната система в Италия бяха присъединени 10 вятърни турбини, припомня „Уинд Юръп“. Те са част от офшорна вятърна централа с инсталирана мощност от 30 мегавата (MW), изградена в Средиземно море, близо до пристанището на южния италиански град Таранто. Централата може да произведе над 58 000 мегаватчаса (MWh) възобновяема електроенергия, която да гарантира годишното потребление на 60 000 души, информира „Евронюз“.

Дружеството „Ренексиа“ (Renexia), което управлява офшорната централа край Таранто, планира и изграждането на огромен плаващ вятърен парк в морето край остров Сицилия. Той ще се състои от 190 плаващи турбини и се очаква да произвежда до 9000 гигаватчаса (Gwh) възобновяема електроенергия годишно, информира сайтът на проекта „Мед Yинд“ (Med Wind).

Във Франция в напреднала фаза е изграждането на голям офшорен вятърен парк, в който ще бъдат инсталирани общо 80 турбини. Той е разположен край пристанището Сен Назер, на естуара на река Лоара, в близост до Атлантическия океан. Вятърната централа, която в началото на юни произведе първите си мегаватчасове възобновяема електроенергия, ще бъде с обща инсталирана мощност от 480 мегавата (MW). Офшорният вятърен парк край Сен Назер ще може да осигурява електроенергия за 400 000 домакинства, информира сайтът на канадската корпорация „Анбридж“ (Enbridge). Тя е част от консорциума, които реализира проекта. В него участват също френският енергиен гигант Е Де Еф (EDF), както и канадската инвестиционна фирма „Се Пе Пе Инвестмънтс“ (CPP Investments), дъщерна компания на пенсионния фонд „Канадски пенсионен план“ (CPP).

През първата половина на годината в Европа се работи по изграждането на 7 офшорни вятърни парка, по данни на „Уинд Юръп“. Доказателство за нарастващото им значение за енергийната система на Европа са два проекта, които са в начален етап на реализация.

Офшорен вятърен парк може да осигури възобновяема енергия за над една трета от домакинствата в Уелс

Огромен нов офшорен вятърен парк може да осигури енергия от възобновяем източник за над една трета от домакинствата в Уелс. Това разказват авторите на проекта, информира ДПА.

Вятърният парк, който все още е във фаза на планиране, ще има до 50 турбини. Той ще може да захрани с възобновяема енергия около 500 000 от 1,38-те милиона домакинства в Уелс.

Ако бъде изграден, офшорният вятърен парк „Ауейл ъ Мур“ (Awel y Mor) би могъл да подпомогне борбата с изменението на климата и да намали зависимостта на Великобритания от вноса на енергия, обяви германската енергийна компания „Ер Ве Е Ренюъбълс“ (RWE Renewables).

Вятърният парк би могъл да допринесе за намаляване на цените на енергията и да помогне на регионалното правителство на Уелс да постигне своята цел делът на възобновяемите източници да достигне 70 процента от енергийния микс до 2030 година.

Противниците на проекта обаче твърдят, че вятърните турбини, които се предвижда да бъдат изградени в морето на малко повече от 10 километра от северните брегове на Уелс, ще нанесат вреди на морското биоразнообразие. Те смятат също, че съоръженията ще попречат на туризма в региона, тъй като „ще развалят“ гледките, които се откриват от планинския регион и национален парк „Сноудония“ (Snowdonia), както и от другите защитени зони в района.

На фона на критиките, които бяха изразени по време на общественото обсъждане на проекта през миналата есен, енергийната компания Ер Ве Е обяви, че намалява броя на вятърните турбини, които планира да издигне.

„Ако проектът бъде одобрен, тъй като в момента е в начален етап на реализация, той ще може да захрани до 500 000 домакинства със зелена, чиста и възобновяема енергия“, заяви Тамсин Роу, която отговаря за проектната реализация в Ер Ве Е.

Според Роу в продължение на три години компанията е провела проучвания на екологията на морското дъно, където се планира изграждането на офшорния парк, както и на птичите популации в района, тъй като се предлага да бъдат монтирани по-големи вятърни турбини, които ще достигат височина до 332 метра.

Очаква се „Ауейл ъ Мур“ да генерира 1100 мегавата енергия. Той ще бъде разположен западно от офшорния вятърен парк „Гуинт ъ Мур“ (Gwynt y Mor), който вече е в експлоатация. „Ауейл ъ Мур“ ще бъде изграден на площ от 88 квадратни километра в Ирландско море, на приблизително 10,5 километра от брега на Северен Уелс, информира сайтът на проекта awelymor.cymru.

За да започне изграждането на офшорния вятърен парк, се очаква правителството на Обединеното кралство и регионалните власти в Уелс да издадат необходимите разрешителни.

Офшорен вятърен парк ще захранва с електроенергия огромен завод за водород

Енергийният гигант „Шел“ (Shell) ще построи огромен завод за производство на водород, получен от възобновяеми източници, съобщи през миналия месец корпорацията на своя уебсайт.

Съоръжението ще бъде построено в района на нидерландското пристанище Ротердам. Планирано е да произвежда дневно до 60 000 килограма водород, получен от възобновяеми източници. То ще бъде захранвано с електроенергия от офшорен вятърен парк, част от който е собственост на „Шел“.

„Това ще бъде най-големият завод в Европа за производство на водород, получен от възобновяеми източници, когато бъде завършен през 2025 година“, се казва в съобщението на енергийната корпорация.

„Зеленият“ водород се произвежда посредством електролиза на водата чрез енергия, получена от възобновяеми източници.

БТА

Продължи с четенето

Икономика

AutoZona.bg: Азиатският внос на петрол спадна през април

Published

on

Азиатският внос на суров петрол е намалял през април спрямо март, според оценки на LSEG Oil Research, което предполага бавен растеж на покупките на суров петрол в Азия досега тази година, предаде AutoZona.bg.

Миналия месец Азия – лидерът на вноса на суров петрол и подразбиращото се търсене на внос – отбеляза внос от средно 26,89 милиона барела на ден (bpd), според данните на LSEG Oil Research, цитирани от Клайд Ръсел, коментатор на Reuters за стоки и енергия в Азия.

Вносът през април е намалял от 27,33 милиона барела на ден суров петрол в Азия, внесен през март, и е непроменен в сравнение с 26,68 милиона барела на ден внос през февруари, показват данните на LSEG Oil Research.

Вносът на суров петрол в Азия е средно 27,03 милиона барела на ден между януари и април, което е само с 300 000 барела на ден над пристиганията през първите четири месеца на 2023 г., според данните.

Докато вносът не е непременно показателен за търсенето, бавният растеж в Азия – регионът с най-голям внос – досега тази година може да породи известни опасения относно търсенето на петрол. Спадът във вноса може също да е знак, че вносителите не са се втурнали да купуват суров петрол, докато цените се покачват над 80 долара за барел през февруари и март, месеците, в които покупките са номинирани и направени за пристигане на товари през април.

Във всеки случай прогнозистите, включително ОПЕК, която вижда Азия като свой най-важен пазар, очакват глобалното търсене на петрол да започне да се повишава през сезона на шофиране и летните месеци, тъй като повече хора пътуват и отиват на почивка.

Глобалното търсене на петрол през лятото се очаква да бъде силно, тъй като потреблението на транспортни горива се очаква да нарасне навсякъде и в регионите с увеличаване на летните и ваканционните пътувания, каза ОПЕК в последния си месечен доклад за пазара на петрол (MOMR) за април.

Групата има „стабилна перспектива за търсенето на петрол за летните месеци“.

Продължи с четенето

Политика

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Published

on

Снимка: Официална страница на Володимир Зеленски във Фейсбук

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент Володимир Зеленски за международно издирване, а съответното разпореждане бе публикувано в информационната система на ведомството, предаде ТАСС, съобщи БТА.

В информационната система се посочва, че украинският президент се издирва във връзка с член от наказателния кодекс на Руската федерация, но не се уточнява кой.

Роденият на 25 януари 1978 г. в Кривой рог. Зеленски стана президент на Украйна през 2019 г., посочва ТАСС.

Продължи с четенето

Политика

Швейцарска парламентарна комисия подкрепи план за 5,5 милиарда помощ за Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Швейцарска парламентарна комисия гласува снощи план за подпомагане на Украйна на стойност 5,5 милиарда швейцарски франка като част от пакет, целящ да подобри отбранителните способности на Швейцария, предаде БТА.

Подкрепен от депутати от лявоцентристки и дясноцентристки партии, комисията по сигурността към горната камара на парламента одобри пакет за отделяне на 10,1 милиарда франка допълнителни средства за армията, в които са включени и парите за Украйна.

Планът, който все още среща пречки и не може да стане закон, е одобрен с 8 на 5 гласа, тъй като десните партии се противопоставиха на сделката.

Парламентът каза в изявление, че пакетът на стойност няколко милиарда долара е замислен като допълнителен принос към сигурността на Швейцария и „мира в Европа“ заради водената от Русия война срещу Украйна.

Швейцария е под натиска на съюзници от Запада да отдели средства, за да помогне на Украйна,въпреки че десните националисти в парламента настояват страната да остане напълно неутрална. Частта от пакета, предвидена за Украйна, цели да подпомогне възстановяването на инфраструктурата, необходима за живота и оцеляването в страната, заяви парламентът.

Комисията гласува плана по-малко от два месеца преди Швейцария да стане домакин на международна конференция, посветена на връщането на мира в Украйна.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page