Connect with us

Позиция

Това което ни очаква

Публикувано преди

на

Това което ни очаква
1. ГЕРБ ще надене маската на компромисна партия, ще заговори за големи общи цели, за отговорност пред народа, която се споделя от ПП и ДБ, включително ще предложи „изкусители“ като съдебната реформа. Това със съдебната реформа, включително смяната на Гешев като въдица, е специфично таргетирано към ДБ и Христо Иванов. Но да е ясно, вървят заедно с лични гаранции за неприкосновеност на ББ, Гешев няма да бъде сменен, нито някаква реформа започната. Дори си мисля, че могат да изиграят поредния номер, да разпишат нещо с обещания, само и само ДБ да се съгласи на правителство, пък след това ще стане като през 2015 година.
ББ не може да бъде премиер, за това ще се опитат да формират „народно“ правителство за да потъне и личната им отговорност. Абстрактно експертно правителство, за което ГЕРБ да не носи отговорност. Винаги има желаещи за министри, особено такива като служебните. Чисто партиен кабинет на ГЕРБ е невъзможен – по-голяма част от ярките партийни фигури на ГЕРБ трудно ще намерят място в бъдещ кабинет. Но не изключено – все пак дълго без власт са огладнели. Помнете – ГЕРБ държат администрациите, за това могат да крадат и когато министри са други хора.
2. ДПС трудно ще влязат в правителство, но те са усъвършенствали схемите със задкулисното разбирателство с ГЕРБ и ще подпират кабинета срещу сделки. Не е трудно – пътища, енергетика, еврофондове.
3. Възраждане формално няма да присъстват в правителството, но ГЕРБ ги държи за топките отвсякъде, поне засега. Създадоха ги, финансираха ги и ….. същата схема. Подкрепа зад кадър срещу схеми. Костадинов се опитва да вземе своето – като Слави Трифонов. Видимите белези на новото му богатство вече лъсват. Ще поддържа огъня по темата Русия, Украйна, ЕС, НАТО, но само за да не допусне някой друг да ги поеме.
4. ПП нямат друг ход освен да опозиционерстват. Факт е че тези проценти за тях могат да се определят като относителен успех на фона на бруталната атака срещу тях от Румен Радевото правителство в синхрон с ГЕРБ. Но липсата на самокритика ще им изиграе лоша роля. Допуснаха грешки – като не ги признаят, ще ги повторят. Да им напомня, за разлика от ГЕРБ, те не разполагат с партийни структури.
5. ДБ ще бъде обект на специално ухажване – на ГЕРБ му трябва легитимация. СДС са ялов етикет вече. Не че няма да намерят добри слушители, но няма кой да позволи на лидерите да направят този ход към ГЕРБ. Нека го знаят, защото разбирам, че има подобни нагласи. От политическа гледна точка е нормално да огледаш всички възможности. Но трябва да съзнават – ГЕРБ са токсични. Ако ДБ направи подобен ход, ще се сгромолясат, дори да им предложат човек от тях да бъде премиер.
Накратко – вероятността от правителство не трябва да се изключва, но ПП и ДБ остават в опозиция. Тук ГЕРБ и ДПС ще се опитат да ги неутрализират през медиите, които вече се връщат към обичайната им сервилност към статуквото. Което отваря нова отговорност на предавания като Алтернативата.
Къде в тази ситуация е Румен Радев? Там където винаги е бил – със статуквото? Сам се лиши от балансиращата си роля – последните му действия с разграничаването от останалите 8 държави от Източна Европа в подкрепата на Украйна, само показва – във време на война ще останем между двата стола Русия и ЕС/НАТО на земята.
ПП и ДБ да се готвят за нови избори.
Грешка беше че не направиха предизборна коалиция, която да приобщи и всички други партии и движения с демократичен и проатлантически профил.
Ново „Берово“ правителства всеки ден ще генерира скандали и примери за корупция, трябва да бъдат готови да изобличават и държат обществото нащрек. Моят проблем е че няма дясна пробизнес партия – ПП се ориентираха към Центъра, а ДБ със радикално левите зелени загуби доверието на бизнеса.
Особено по темите за добива на нефт и газ и климатичните промени. Идиотщините на Брюксел трябва да намерят отпор – но ПП и ДБ не смеят да се изправят, а зелените ги държат заложници. Да се чудиш на какво отгоре, след като извън ДБ зелените не добавят нищо особено.
Така че гответе се за драма с герои съставящи правителсво и народ в опозиция.

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page