Connect with us

Позиция

Тихото величие на Михаил Горбачов

Публикувано преди

на

Питам себе си и вас – може ли днес да се роди наш български Горби?

Как си представяте един съвременен Горбачев, като оставим несъпоставимостта на мащабите и си представим един наш съвременен български еквивалент? Ако си отговорим, ще си помогнем да разберем тихото му величие.

Имаме остра нужда от лидери от неговия калибър – тук две мнения няма, защото обществото е в тупик – разделено, обезверено, загубило посока.

Първото, което нашият български Горби трябва да направи е да се обърне срещу своите, които са го издигнали. И да чуе и привлече на своя страна хората. Да освободи медиите, които да му се превърнат в съюзници. В този смисъл да бъде готов да понесе омразата на своята класа. Предател е най-меката оценка.

Второ, да може да обуздае с дадената му власт репресивния апарат – в нашия случай прокуратура, служби и т.н. Не случайно именно те му организираха преврат.

Трето, след като предаде “своите” от номенклатурната класа, да и отнеме изключителните привилегии и да я принуди да играе по правилата.

Представете това какъв скок в мисълта – все едно, млад лидер на подстъпите към върха в ГЕРБ да замени Борисов/Брежнев и да обнови и модернизира партията, като прати вожда в Банкя на законна почивка.  Не ви се струва особено възможно. И сте прави. Няма как да стане.

Толкова далеч от обичайното бе и остана Горбачов.

Защото в автократични общества, за да има смяна на властта и това да стане без кръв и жертви, а отгоре на това да се проведат реформи и освободи обществената енергия, промяната трябва да бъде осъществена отвътре, умно, системно и бавно. Горбачов дойде на власт благодарение на Андропов, човекът който контролираше КГБ. Без неговия заслон младият генерален секретар беше обречен.

Нашият Борисов е по-скоро Брежнев или Живков, отколкото Андропов, защото няма нищо освен собствените си интереси и стремеж към властта, които да го водят. Хайде, да не се фокусираме само върху ГЕРБ – примерно в ДПС да се роди някакъв млад лидер, който да оглави организацията, да смени модела Пеевски-Доган и я отвори към „гласност и преустройство“. Това си е направо фантазия. ДПС са султани, везири и рая. Дори в демократичните партии няма особена тяга към сменяемост на върха. Няма и такава към модерност и отричане на собственото си его.

Само от тези три примера може да ни стане болезнено ясно, защо няма шанс нов Горби да се роди в България. И да ни светне лампичката защо Михаил Горбачов се открояваше толкова ярко и стана легенда приживе.

Да добавим и това, че никой никога не го е обвинявал в корупционни сделки и схеми за лично облагодетелстване. Да, не е живял в лишения, но винаги в рамките на “това което му се полага”. Нямаше вили по Лазурния бряг, къщи в Лондон или замъци където и да било. Но имаше привилегията негов дом да бъдат толкова много вили и къщи по целия свят, поканен от хора, които истински му се възхищаваха.

Да, не беше перфектен, но кои от днешните първенци са?

Всеки, който застане начело на страна като Съветския съюз или Русия по презумция трупа грехове, дори само за това, че тази империя не може да се удържи без насилие.

Търпи критики за Чернобил, за репресиите срещу хора в бившия Съветски съюз, за признаването на анексията на Крим, но това само иде да покаже колко вътрешни бариери – и психологически, и институционални и властови е трябвало да преодолее, за да може накрая да стигне до убежедението, че насила власт не се държи – да освободи и своята страна от оковите на репресии и диктатури, след това Източна Европа, и накрая да остави Германия да се обедини.

Когато хората на Путин го обвиняваха, че е отстъпил Източна Европа, той отговаряше, на кого съм я отстъпил? Полша на поляците, Чехия на чехите?! Свободата на медиите по времето на неговата гласност и преустройство накараха хората пак да четат на руски и да желаят да посетят Москва. Вижте каква е ситуацията днес, кои иска да посети Русия и да учи руски? Та питам, кой последва примера на Петър Първи и утвърди авторитета на своята страна – реформатора Горбачов или военнопрестъпника Путин?

Горбачов управлява по-малко от шест години. Путин управлява вече 22 години.

Да, твърдят, че Михаил Сергеевич нямал план и стратегия, действал е по инстинкт. Днес сме пълни с планове и стратегии и няма никакво действие. Няма лидери с визия. За това когато днес в Москва изпращат в последния му път Михаил Сергеевич, да си спомним защо той остава колос сред съвременните политически лилипути и мястото му в историята е гарантирано..

Ако някога Русия се върне обратно на пътя на демокрацията и разбирателството със Запада – тя ще има своя велик пример – генералният секретар който стана демократ по убеждение.

 

Илиян Василев, altanalyses.org

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

By

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

By

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

Позиция

Уж пилот, генерал *

Published

on

By

Всички политици в една или друга степен са случайно попаднали в нея. Румен Радев попадна в политика не по-малко случайно, отколкото Кирил. Да не говорим за Асен, който вече беше служебен министър, в този смисъл не беше непознато лице. И проблемът не е в това колко по-случайно си попаднал или заради кого, а какво правиш като си попаднал.
Румен Радев да запомни, защото очевидно не владее изкуството на въздържанието и не може да овладее емоциите си – когато си в чужбина не говориш по вътрешни теми. Нищо, че е пред български журналисти. Връщаш се и ако искаш още от границата, но вече местно базиран, говориш по местни въпроси.
Второто правило, може да го вземе назаем от Симеон Сакскобурготски – не бързай, стани господар на мълчанието си. Колкото по-високо се намираш в обществената йерархия толкова по-важно е да спазваш това правило. Защото не си Румен, нито Радев, а президентът. Тоест говори държавата от твое лице. И това което е простено човеку, не е простено на държавния глава.
Още при срещата си ДБ започна ненужно да се репчи, петльовска работа. Другият понеделник ще се среща с Кирил и Асен за мандата и какво си мисли да направи. Да ги посрещне във военна си униформа и да им обяви лична война?
Ако не е вярно, че се вижда редовно с Борисов, съзнанието че това не е вярно, би предизвикало много по-балансирана, дори снизходителна реакция. Но изглежда е вярно, защото гневът беше необуздан.
Личният му интерес е да бъде по средата, да балансира. Е, от страната на ДБ и ПП вече няма кого да балансира. В групата с ГЕРБ, ДПС никога няма да бъде свой и ще бъде третия. Дори да му позволят да направи кабинет през Янев.
Изобщо започна да си изпуска нервите. Уж пилот, генерал.
* Заглавието е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page