Connect with us

Позиция

Тихото величие на Михаил Горбачов

Публикувано преди

на

Питам себе си и вас – може ли днес да се роди наш български Горби?

Как си представяте един съвременен Горбачев, като оставим несъпоставимостта на мащабите и си представим един наш съвременен български еквивалент? Ако си отговорим, ще си помогнем да разберем тихото му величие.

Имаме остра нужда от лидери от неговия калибър – тук две мнения няма, защото обществото е в тупик – разделено, обезверено, загубило посока.

Първото, което нашият български Горби трябва да направи е да се обърне срещу своите, които са го издигнали. И да чуе и привлече на своя страна хората. Да освободи медиите, които да му се превърнат в съюзници. В този смисъл да бъде готов да понесе омразата на своята класа. Предател е най-меката оценка.

Второ, да може да обуздае с дадената му власт репресивния апарат – в нашия случай прокуратура, служби и т.н. Не случайно именно те му организираха преврат.

Трето, след като предаде “своите” от номенклатурната класа, да и отнеме изключителните привилегии и да я принуди да играе по правилата.

Представете това какъв скок в мисълта – все едно, млад лидер на подстъпите към върха в ГЕРБ да замени Борисов/Брежнев и да обнови и модернизира партията, като прати вожда в Банкя на законна почивка.  Не ви се струва особено възможно. И сте прави. Няма как да стане.

Толкова далеч от обичайното бе и остана Горбачов.

Защото в автократични общества, за да има смяна на властта и това да стане без кръв и жертви, а отгоре на това да се проведат реформи и освободи обществената енергия, промяната трябва да бъде осъществена отвътре, умно, системно и бавно. Горбачов дойде на власт благодарение на Андропов, човекът който контролираше КГБ. Без неговия заслон младият генерален секретар беше обречен.

Нашият Борисов е по-скоро Брежнев или Живков, отколкото Андропов, защото няма нищо освен собствените си интереси и стремеж към властта, които да го водят. Хайде, да не се фокусираме само върху ГЕРБ – примерно в ДПС да се роди някакъв млад лидер, който да оглави организацията, да смени модела Пеевски-Доган и я отвори към „гласност и преустройство“. Това си е направо фантазия. ДПС са султани, везири и рая. Дори в демократичните партии няма особена тяга към сменяемост на върха. Няма и такава към модерност и отричане на собственото си его.

Само от тези три примера може да ни стане болезнено ясно, защо няма шанс нов Горби да се роди в България. И да ни светне лампичката защо Михаил Горбачов се открояваше толкова ярко и стана легенда приживе.

Да добавим и това, че никой никога не го е обвинявал в корупционни сделки и схеми за лично облагодетелстване. Да, не е живял в лишения, но винаги в рамките на “това което му се полага”. Нямаше вили по Лазурния бряг, къщи в Лондон или замъци където и да било. Но имаше привилегията негов дом да бъдат толкова много вили и къщи по целия свят, поканен от хора, които истински му се възхищаваха.

Да, не беше перфектен, но кои от днешните първенци са?

Всеки, който застане начело на страна като Съветския съюз или Русия по презумция трупа грехове, дори само за това, че тази империя не може да се удържи без насилие.

Търпи критики за Чернобил, за репресиите срещу хора в бившия Съветски съюз, за признаването на анексията на Крим, но това само иде да покаже колко вътрешни бариери – и психологически, и институционални и властови е трябвало да преодолее, за да може накрая да стигне до убежедението, че насила власт не се държи – да освободи и своята страна от оковите на репресии и диктатури, след това Източна Европа, и накрая да остави Германия да се обедини.

Когато хората на Путин го обвиняваха, че е отстъпил Източна Европа, той отговаряше, на кого съм я отстъпил? Полша на поляците, Чехия на чехите?! Свободата на медиите по времето на неговата гласност и преустройство накараха хората пак да четат на руски и да желаят да посетят Москва. Вижте каква е ситуацията днес, кои иска да посети Русия и да учи руски? Та питам, кой последва примера на Петър Първи и утвърди авторитета на своята страна – реформатора Горбачов или военнопрестъпника Путин?

Горбачов управлява по-малко от шест години. Путин управлява вече 22 години.

Да, твърдят, че Михаил Сергеевич нямал план и стратегия, действал е по инстинкт. Днес сме пълни с планове и стратегии и няма никакво действие. Няма лидери с визия. За това когато днес в Москва изпращат в последния му път Михаил Сергеевич, да си спомним защо той остава колос сред съвременните политически лилипути и мястото му в историята е гарантирано..

Ако някога Русия се върне обратно на пътя на демокрацията и разбирателството със Запада – тя ще има своя велик пример – генералният секретар който стана демократ по убеждение.

 

Илиян Василев, altanalyses.org

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page