Connect with us

Свят

Сътресенията на енергийния пазар заплашват „зеления“ план на Европа

Публикувано преди

на

Планът на Европа да удвои производството на енергия от възобновяеми източници до края на десетилетието, за да намали своите емисии и зависимостта си от внос на руско гориво, е застрашен от пазарните сътресения, които разтърсиха икономиката на преминаването към нисковъглеродна енергия, пише в свой анализ Reuters.

Войната на Русия срещу Украйна и прекъсването на доставките на газ, на които Европа разчиташе, придадоха спешност на движението на ЕС към безвъглеродна енергия. Блокът преговаря за правно обвързваща цел за генериране на 45% от енергията от възобновяеми източници до 2030 г. спрямо съществуващата цел от 32% и възобновяем капацитет от приблизително 22% през 2021 г.

Но дори ако 27-те страни членки на блока постигнат споразумение по плана, за да го наложат, те трябва да преодолеят нарастващите разходи и несигурността, които са свързани с реформите на пазара на електроенергия, предизвикани от скока на цените заради войната в Украйна.

Тъй като цените на енергията са увеличили всички разходи, включително на материалите, необходими за възобновяема инфраструктура, инвестиционните модели, изградени върху ниски цени за електроенергия, произведена от възобновяеми източници, са под съмнение.

Това напълно променя динамиката, тъй като трябва да продавате електроенергията си на много по-високи цени, което може да има дерайлиращо въздействие върху целия енергиен преход“, каза Дейвид Суиндин, главен изпълнителен директор на Cubico Sustainable Investments, инвеститор и разработчик на възобновяеми енергийни източници.

„Тази ера на евтина електроенергия, с която хората са свикнали, се променя, особено след войната в Украйна“, допълни той.

Базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) каза миналата седмица, че очаква намаленият руски износ на изкопаеми горива да стимулира зелените инвестиции, но също така и че увеличенията на разходите за технологии за чиста енергия „бележат отличителен разрив със стабилните, а понякога и драматични намаления, наблюдавани напоследък“.

Разработчиците твърдят, че разходите за изграждане на вятърни паркове са се повишили с до 15% в някои части на света през последната година.

EDP изчислява, че разходите за разработване на проекти за възобновяеми енергийни източници са се увеличили между 5% и 15%, отразявайки по-високите цени на стоки като стомана и алуминий”, каза главният изпълнителен директор на португалската компания за комунални услуги EDP Мигел Стилуел д’Андраде.

Производителите на турбини, които гледат на перспективата за силно глобално търсене, вдигнаха цените, за да увеличат маржовете си.

Датската Vestas заяви във финансови отчети, че е продала наземни турбини през третото тримесечие с повече от 30% по-скъпо, отколкото през същия период на миналата година.

Предизвикателството пред европейските проекти също се увеличи, след като Законът за намаляване на инфлацията в САЩ за 430 млрд. долара беше подписан през август, предоставяйки държавна помощ за фабрики, които изграждат компоненти за възобновяема енергия, което служители на ЕС се опасяват, че може да попречи на опитите за разширяване на местната индустрия в Европа.

Рекордни цени, изключителна несигурност

Разрастващата се инфлация, предизвикана от скъпата енергия, накара правителствата да се стремят да ограничат разходите за енергия на едро и да обмислят реформиране на пазарите след години на стабилност.

Референтната базова цена на електроенергията в Германия за първата година на едро достигна рекорд над 1000 евро за мегаватчас (MWh) на 29 август. Оттогава цените се понижиха до около 370 евро, но остават повече от два пъти спрямо същото време преди година.

По думите на Рикардо Пинейро – ръководител на инфраструктурата в компанията за устойчиви инвестиции Foresight – движенията на цените на суровините могат да бъдат управлявани чрез използване на сценарии и моделиране.

Когато всяка една променлива е обект на промяна, това създава по-големи предизвикателства“, каза той.

Мозъчният тръст Bruegel изчислява, че правителствата са похарчили над половин трилион евро, за да се опитат да намалят сметките за домакинствата и бизнеса. За да подпомогнат финансирането на тези мерки, страните от ЕС се съгласиха миналия месец временно да премахнат излишните приходи, които генераторите правят над 180 евро на мегаватчас (MWh) от продажбата на енергията си на пазара.

ЕК каза, че стъпката е предназначена да гарантира, че генераторите все още ще бъдат печеливши и ще имат пари за инвестиране в нови проекти – като се има предвид, че текущите разходи за вятърни и слънчеви паркове са далеч под тавана от 180 евро/MWh.

Дори и с тавана, Комисията заяви, че бизнес аргументите за инвестиране във възобновяеми източници са силни. Но разпоредбата също така позволява на страните да определят свои собствени нива на таван, които индустрията очаква да бъдат много по-ниски, което вероятно застрашава нови проекти.

Инвеститорите ще трябва да изчакат и да видят на кое ниво правителствата определят своите национални ограничения, а ние не знаем колко време ще отнеме това“, каза Кристоф Зипф, мениджър „Преса и комуникации“ в индустриалната група WindEurope.

По думите на Игнасио Галан – изпълнителен директор на Iberdrola, един от най-големите разработчици на възобновяема енергия в Европа с инвестиционен план от 75 млрд. евро за 2020-2025 г. – компанията ще продължи да инвестира в Европа, но жадува за по-голяма сигурност.

„Трябва да получим финансиране от пазарите на акции и в сложни моменти като този, инвеститорите се нуждаят от яснота и стабилност“, допълни той.

Декарбонизирано бъдеще?

Освен краткосрочните корекции, ЕС планира “основен ремонт” на своя пазар на електроенергия, за да отдели цената на електроенергията от цената на газа.

При сегашната система разходите за производство на електроенергия от газови електроцентрали обикновено определят цената на електроенергията на едро, което означава, че възобновяемите генератори с по-ниски експлоатационни разходи, са успели да се възползват от продажбата на електроенергия на високи цени, въпреки че не се налага да купуват скъпи горива.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза в писмо до лидерите на страните от ЕС през октомври, че до края на годината Комисията ще представи своите идеи, за да направи

пазара на електроенергия годен за по-декарбонизирано бъдеще“.

Твърде рано е да се каже дали цялата несигурност е довела до провал на конкретни проекти.

Европейската организация за електроенергийната индустрия Eurelectric обаче каза, че комбинацията от пазарна реформа, инфлация и нарастващи искания за маржин – паричните депозити, които компаниите трябва да правят, за да гарантират своите продажби на електроенергия – ще възпре така необходимите инвестиции.

Това плаши инвеститорите и им поставя този труден въпрос: Да инвестирам ли, или да чакам?“, заключи енералният секретар Кристиан Руби.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

Почина папа Бенедикт XVI

Published

on

Бившият папа Бенедикт XVI почина в резиденцията си във Ватикана на 95-годишна възраст, почти десетилетие след като се оттегли от власт поради влошено здраве.

Той ръководи католическата църква по-малко от осем години, докато през 2013 г. не стана първият папа, подал оставка след Григорий XII през 1415 г. Бенедикт прекара последните си години в манастира Mater Ecclesiae, намиращ се на територията на Ватикана.

Ватиканът направи изявление преди няколко часа: „Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae. Допълнителна информация относно погребението ще бъде предоставена възможно най-скоро.“

В съобщението се споменава още, че тялото на папата ще бъде поставено в базиликата „Свети Петър“ от 2 януари, за да може вярващите да се сбогуват с него.

Главата на Католическата църква в Англия и Уелс, кардинал Винсент Никълс, каза, че папа Бенедикт е „един от великите богослови на 20-ти век“. В изявление той споменава: „Спомням си с особена обич забележителното папско посещение в тези земи през 2010 г. Видяхме неговата учтивост, неговата нежност, проницателността на ума му и откритостта му към всеки, когото срещна.“

Въпреки че папа Бенедикт XVI беше болен от известно време, ватиканските власти едва преди няколко дни съобщиха, че е имало влошаване на състоянието му. В сряда папа Франциск призова последната си аудиенция за годината във Ватикана да се извърши със специална молитва за папа емеритус Бенедикт, за когото каза, че е много болен.

Роден като Йозеф Рацингер в Германия, Бенедикт беше на 78 години, когато през 2005 г. стана един от най-възрастните папи, избирани някога.

През по-голямата част от неговото папство Католическата църква е изправена пред обвинения, правни претенции и официални доклади за десетилетия на малтретиране на деца от свещеници.

Мир на праха му!

Снимка: www.dw.com

Продължи с четенето

Новини

Футболният свят се сбогува със своя крал

Published

on

By

Пеле, бразилският крал на футбола, който спечели рекордните три световни първенства и се превърна в една от най-влиятелните спортни фигури на миналия век, почина в четвъртък. Той беше на 82 години.

Футболистът се лекуваше от рак на дебелото черво от 2021 г. Медицинският център, в който беше хоспитализиран през последния месец, съобщи, че е починал от полиорганна недостатъчност в резултат на карцинома.

„Пеле промени всичко. Той превърна футбола в изкуство, в забавление“, каза Неймар, друга бразилска футболна звезда, в Instagram. „Футболът и Бразилия издигнаха позицията си благодарение на Краля! Няма го, но магията му ще остане. Пеле е вечен!“

Погребението e планирано за понеделник и вторник, като ковчегът му ще бъде пренесен по улиците на Сантос, крайбрежния град, където започва легендарната му кариера.

Той извежда Бразилия до висотата на световния футбол и става глобален посланик на своя спорт.

Ранни години

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш на 23 октомври 1940 г. Длъжен е да положи огромни усилия, докато успее да закупи първите си спортни обувки и екипировка.

Талантът на Пеле привлича вниманието, когато той е само на 11 години, и местен професионален играч го води в младежките отбори на Сантос. Не му отнема много време, за да стигне до старшия отбор.

Въпреки младостта и ръста си, той вкарва срещу възрастни мъже със същата лекота, която показва срещу приятели у дома. Той дебютира с бразилския клуб на 16 години през 1956 г. и клубът бързо печели световно признание.

Кариера

Играчът, който днес е наричан „Кралят“, взема участие в Световното първенство през 1958 г. в Швеция, където е най-младият играч на турнира. Той вкарва два гола при победата на Бразилия с 5-2 над страната домакин във финала.

По-късно през 1962 година играе само два мача по време на Световното първенство поради контузия.

Световното първенство през 1966 г. в Англия – спечелено от домакините – е горчиво за Пеле, който тогава вече е смятан за най-добрия играч в света. Бразилия отпада в груповата фаза и Пеле, ядосан от грубото отношение, се заклева, че това е последното му световно първенство.

През 1970 година обаче се превръща в емблемата на триумфа на страната му в Мексико. Той отбеляза първия гол във финала срещу Италия, последният му мач на Световното първенство.

Общо Пеле изиграва 114 мача с Бразилия, като отбелязва рекордните 95 гола, включително 77 в официални мачове.

Работата му със Сантос продължава три десетилетия, докато той не се пенсионира след сезон 1972 г. Богати европейски клубове се опитаха да го приемат, но бразилското правителство се намесва, за да го предпази от продажба, като го обяви за национално богатство.

През 1975 г. той се присъединява към Ню Йорк Космос от Северноамериканската футболна лига. Въпреки че е на 34 години и е минал разцвета на силите си, Пеле дава по-висок профил на футбола в Северна Америка. Той извежда Космос до титлата в лигата през 1977 г. и отбеляза 64 гола за три сезона.

Пеле завършва кариерата си на 1 октомври 1977 г. в изложба между Cosmos и Santos пред публика в Ню Джърси от около 77 000 души. Той изиграва половината мач с всеки клуб. Сред високопоставените гости е може би единственият друг спортист, чиято слава обхваща целия свят — Мохамед Али.

Живот след футбола

Животът на Пеле след футбола приема много форми. Той беше политик – извънреден министър на спорта на Бразилия – богат бизнесмен и посланик на ЮНЕСКО и ООН. Има роли във филми, сапунени сериали и дори композира песни и записва компактдискове с популярна бразилска музика.

Тъй като здравето му се влошава, пътуванията и изявите му стават по-редки. Той често е виждан в инвалидна количка през последните си години и не присъства на церемония за откриване на статуя, на която той представлява отбора на Бразилия от Световното първенство през 1970 г.

Пеле издържа трудни моменти в личния си живот, особено когато синът му Едино е арестуван по обвинения, свързани с наркотици. Пеле има две дъщери извън брака си и пет деца от първите си два брака, с Розмери дос Рейс Чолби и Асирия Сейксас Лемос. По-късно се жени за бизнесдамата Марсия Сибеле Аоки.

Пеле прекарва своя 80-ти рожден ден изолиран с няколко членове на семейството в къща на плажа.

Почивай в мир, Пеле!

Продължи с четенето

Свят

Австрия бори джигити на пътя с конфискация на кола и продажба на търг

Published

on

By

Шофьорите в Австрия, виновни за превишена скорост, ще се сблъскат с конфискуване на кола и продажба на търг, каза правителството в понеделник, опитвайки се да възпре „момчетата състезатели„, съобщава „Ройтерс“.

Планираната промяна в законодателството, обявена от управляващата коалиция на консерваторите и Зелените, има за цел да затегне правилата на Австрия, за да ги доближи до тези в други страни като съседна Германия и Швейцария.

Местните власти казват, че се опитват да поставят под контрол незаконните улични състезания и други случаи на превишена скорост. Въпреки че повечето шофьори никога няма да ги забележат, те причиняват смъртни случаи, понякога включващи невинни минувачи.

„При скоростите, за които говорим тук, никой не контролира напълно превозното си средство. Колата се превръща в неконтролируемо оръжие и опасност за напълно невинни хора„, каза министърът на транспорта Леонор Гевеслер от Зелените на пресконференция, на която очерта плана.

По-конкретно, всеки, хванат да шофира с 60 км в час над ограничението на скоростта в градовете, където ограничението обикновено е до 50 км/ч, или със 70 км/ч над ограничението другаде, където ограничението е до 130 км/ч, ще му бъде конфискувана колата за срок до две седмици, според плана на правителството.

Ако са повторни нарушители или са първи нарушители, които карат особено бързо, повече от 80 км/ч над ограничението в даден град или повече от 90 км/ч над него другаде, колата им ще бъде конфискувана завинаги и продадена на търг, каза Гевеслер.

Последният план е в допълнение към мерките, въведени миналата година, които увеличиха срока, за който водачите губят книжките си в случаи на превишена скорост и екстремна скорост.

„Този, който вече няма кола, не може повече да кара с превишена скорост. Точно затова тази мярка е толкова успешна в други страни – защото удря там, където боли, и защитава населението като цяло“, каза Гевеслер и добави, че макар мерките да са строги, те са необходими.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page