Connect with us

Светът

Сътресенията на енергийния пазар заплашват „зеления“ план на Европа

Публикувано преди

на

Планът на Европа да удвои производството на енергия от възобновяеми източници до края на десетилетието, за да намали своите емисии и зависимостта си от внос на руско гориво, е застрашен от пазарните сътресения, които разтърсиха икономиката на преминаването към нисковъглеродна енергия, пише в свой анализ Reuters.

Войната на Русия срещу Украйна и прекъсването на доставките на газ, на които Европа разчиташе, придадоха спешност на движението на ЕС към безвъглеродна енергия. Блокът преговаря за правно обвързваща цел за генериране на 45% от енергията от възобновяеми източници до 2030 г. спрямо съществуващата цел от 32% и възобновяем капацитет от приблизително 22% през 2021 г.

Но дори ако 27-те страни членки на блока постигнат споразумение по плана, за да го наложат, те трябва да преодолеят нарастващите разходи и несигурността, които са свързани с реформите на пазара на електроенергия, предизвикани от скока на цените заради войната в Украйна.

Тъй като цените на енергията са увеличили всички разходи, включително на материалите, необходими за възобновяема инфраструктура, инвестиционните модели, изградени върху ниски цени за електроенергия, произведена от възобновяеми източници, са под съмнение.

Това напълно променя динамиката, тъй като трябва да продавате електроенергията си на много по-високи цени, което може да има дерайлиращо въздействие върху целия енергиен преход“, каза Дейвид Суиндин, главен изпълнителен директор на Cubico Sustainable Investments, инвеститор и разработчик на възобновяеми енергийни източници.

„Тази ера на евтина електроенергия, с която хората са свикнали, се променя, особено след войната в Украйна“, допълни той.

Базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) каза миналата седмица, че очаква намаленият руски износ на изкопаеми горива да стимулира зелените инвестиции, но също така и че увеличенията на разходите за технологии за чиста енергия „бележат отличителен разрив със стабилните, а понякога и драматични намаления, наблюдавани напоследък“.

Разработчиците твърдят, че разходите за изграждане на вятърни паркове са се повишили с до 15% в някои части на света през последната година.

EDP изчислява, че разходите за разработване на проекти за възобновяеми енергийни източници са се увеличили между 5% и 15%, отразявайки по-високите цени на стоки като стомана и алуминий”, каза главният изпълнителен директор на португалската компания за комунални услуги EDP Мигел Стилуел д’Андраде.

Производителите на турбини, които гледат на перспективата за силно глобално търсене, вдигнаха цените, за да увеличат маржовете си.

Датската Vestas заяви във финансови отчети, че е продала наземни турбини през третото тримесечие с повече от 30% по-скъпо, отколкото през същия период на миналата година.

Предизвикателството пред европейските проекти също се увеличи, след като Законът за намаляване на инфлацията в САЩ за 430 млрд. долара беше подписан през август, предоставяйки държавна помощ за фабрики, които изграждат компоненти за възобновяема енергия, което служители на ЕС се опасяват, че може да попречи на опитите за разширяване на местната индустрия в Европа.

Рекордни цени, изключителна несигурност

Разрастващата се инфлация, предизвикана от скъпата енергия, накара правителствата да се стремят да ограничат разходите за енергия на едро и да обмислят реформиране на пазарите след години на стабилност.

Референтната базова цена на електроенергията в Германия за първата година на едро достигна рекорд над 1000 евро за мегаватчас (MWh) на 29 август. Оттогава цените се понижиха до около 370 евро, но остават повече от два пъти спрямо същото време преди година.

По думите на Рикардо Пинейро – ръководител на инфраструктурата в компанията за устойчиви инвестиции Foresight – движенията на цените на суровините могат да бъдат управлявани чрез използване на сценарии и моделиране.

Когато всяка една променлива е обект на промяна, това създава по-големи предизвикателства“, каза той.

Мозъчният тръст Bruegel изчислява, че правителствата са похарчили над половин трилион евро, за да се опитат да намалят сметките за домакинствата и бизнеса. За да подпомогнат финансирането на тези мерки, страните от ЕС се съгласиха миналия месец временно да премахнат излишните приходи, които генераторите правят над 180 евро на мегаватчас (MWh) от продажбата на енергията си на пазара.

ЕК каза, че стъпката е предназначена да гарантира, че генераторите все още ще бъдат печеливши и ще имат пари за инвестиране в нови проекти – като се има предвид, че текущите разходи за вятърни и слънчеви паркове са далеч под тавана от 180 евро/MWh.

Дори и с тавана, Комисията заяви, че бизнес аргументите за инвестиране във възобновяеми източници са силни. Но разпоредбата също така позволява на страните да определят свои собствени нива на таван, които индустрията очаква да бъдат много по-ниски, което вероятно застрашава нови проекти.

Инвеститорите ще трябва да изчакат и да видят на кое ниво правителствата определят своите национални ограничения, а ние не знаем колко време ще отнеме това“, каза Кристоф Зипф, мениджър „Преса и комуникации“ в индустриалната група WindEurope.

По думите на Игнасио Галан – изпълнителен директор на Iberdrola, един от най-големите разработчици на възобновяема енергия в Европа с инвестиционен план от 75 млрд. евро за 2020-2025 г. – компанията ще продължи да инвестира в Европа, но жадува за по-голяма сигурност.

„Трябва да получим финансиране от пазарите на акции и в сложни моменти като този, инвеститорите се нуждаят от яснота и стабилност“, допълни той.

Декарбонизирано бъдеще?

Освен краткосрочните корекции, ЕС планира “основен ремонт” на своя пазар на електроенергия, за да отдели цената на електроенергията от цената на газа.

При сегашната система разходите за производство на електроенергия от газови електроцентрали обикновено определят цената на електроенергията на едро, което означава, че възобновяемите генератори с по-ниски експлоатационни разходи, са успели да се възползват от продажбата на електроенергия на високи цени, въпреки че не се налага да купуват скъпи горива.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза в писмо до лидерите на страните от ЕС през октомври, че до края на годината Комисията ще представи своите идеи, за да направи

пазара на електроенергия годен за по-декарбонизирано бъдеще“.

Твърде рано е да се каже дали цялата несигурност е довела до провал на конкретни проекти.

Европейската организация за електроенергийната индустрия Eurelectric обаче каза, че комбинацията от пазарна реформа, инфлация и нарастващи искания за маржин – паричните депозити, които компаниите трябва да правят, за да гарантират своите продажби на електроенергия – ще възпре така необходимите инвестиции.

Това плаши инвеститорите и им поставя този труден въпрос: Да инвестирам ли, или да чакам?“, заключи енералният секретар Кристиан Руби.

economic.bg

Продължи с четенето

Светът

Казахският франчайз на „Макдоналдс“ спира работа заради проблеми с местните доставки

Published

on

By

Казахстанската компанията „Фууд Солюшънс Кей Зет“ (Food Solutions KZ), лицензополучател на американската верига за бързо хранене „Макдоналдс“ (McDonald’s), обяви, че от утре, 18 ноември, спира работата на всички свои ресторанти в Казахстан заради „ограничени местни доставки“, предаде Ройтерс.

Казахстанската верига не предостави повече подробности относно ограниченията на доставките, и не посочи кога нейните 24 магазина могат да отворят отново. Компанията принадлежи на казахстанския бизнесмен Кайрат Боранбаев, който през март беше задържан по обвинения в присвояване.

Боранбаев бе свързван и със семейството на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, който през януари загуби оставащите си властови позиции, след като неговият наследник Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност, който дотогава бе управляван от дългогодишния и несменяем лидер на страната Назарбаев.

Американската компания „Макдоналдс“ се изтегли от съседката на Казахстан, Русия, след като през май руските й обектите бяха закупени от местен оператор, който ребрандира заведенията като „Вкусно – и точка“. Наскоро и лицензополучателят на „Макдоналдс“ в Беларус обяви, че ще бъде преименуван по същия начин.

БТА

Продължи с четенето

Светът

Втори ден от срещата на Г-20 в Бали

Published

on

By

Втори ден от срещата на Г-20 на остров Бали – руската военна агресия в Украйна и произтичащите от това последствия са акцент в разговорите на лидерите на форума.

Френският президент Еманюел Макрон ще разговаря с колегите си от Китай и Турция – Си Дзинпин и Реджеп Ердоган. В отсъствието на руския държавен глава Владимир Путин се следят изявите на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Европа трябва да избегне свръхзависимост от Китай, заяви в кулоарите на срещата на Г-20 председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

По думите му единственият начин да се прекратят продоволствената и енергийната криза е Русия да спре „безсмислената война“ и да спазва устава на ООН.

„Абсолютно съм убеден, че трябва да използваме срещите си днес и утре, както и неформалните контакти по време на форума на Г-20, за да убедим партньорите си да окажем по-голям натиск върху Русия. Защото Хартата на ООН, принципите на суверенитета, идеята, че не е приемливо да се опитват да се променят границите със сила в международен план, трябва да се споделят от всички“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

novini.bg

Продължи с четенето

Светът

Зaщo нaй-виcoĸaтa cгpaдa в cвeтa мoжe дa бъдe зaoбиĸoлeнa oт гигaнтcĸи пpъcтeн?

Published

on

By

Бypж Xaлифa e нaй-виcoĸият нeбocтъpгaч в cвeтa. Toй ce извиcявa нa впeчaтлявaщитe 829,8 мeтpa или гope дoлy двoйнo нa виcoчинaтa нa eмблeмaтичния Eмпaйъp Cтeйт Билдинг. Cгpaдaтa мoжe дa cтaнe oщe пo-впeчaтлявaщa.

Дyбaйcĸaтa apxитeĸтypнa фиpмa ZNеrа Ѕрасе пpeдлoжи ĸoнцeптyaлeн дизaйн, вĸлючвaщ мacивнa пeтeтaжнa ĸpъглa cтpyĸтypa, yвитa oĸoлo нaй-виcoĸия нeбocтъpгaч в cвeтa.

Koнцeпциятa, извecтнa ĸaтo Dоwntоwn Сіrсlе или ĸaзaнo пo-пpocтo – пpъcтeн, cъчeтaвa лyĸca и фyтypиcтичнoтo гpaдcĸo плaниpaнe в изĸлючитeлнo aмбициoзeн дизaйн apxитeĸтитe oт ĸoмпaниятa Haжмyc Чoyдpи и Hийл Peмec, пишe СNN.

Πpeдвиждa ce ĸoнcтpyĸциятa дa бъдe изгpaдeнa нa 550 мeтpa нaд нивoтo нa yлицaтa, ĸaтo щe имa oбиĸoлĸa oт пoвeчe oт тpи ĸилoмeтpa. Πpъcтeнът щe бъдe пoддъpжaн oт пeт oгpoмни cтълбa, ĸoитo мoгaт дa имaт дpyгo пpeднaзнaчeниe. Cтpyĸтypaтa нa cтълбoвeтe мoжe дa вĸлючвa инoвaтивeн дизaйн зa филтpиpaнe нa cмoг, cъздaдeн oт ZNеrа Ѕрасе, ĸoйтo бeшe нaгpaдeн нa Cвeтoвния apxитeĸтypeн фecтивaл 2018 в ĸaтeгopиятa „Eĸcпepимeнтaлeн бъдeщ пpoeĸт“.

Иcĸaxмe дa cъздaдeм миĸpoĸлимaт в цeнтъpa и „пoĸpив“ oĸoлo pингa, зa дa ĸoнтpoлиpaмe тeмпepaтypaтa и дa гo нaпpaвим пo-yдoбeн пpи гopeщo вpeмe“, ĸaзвa Чoyдpи.

Уcтoйчив дизaйн зa бъдeщeтo

B Дyбaй тeмпepaтypитe чecтo нaдвишaвaт 40 гpaдyca пo Цeлзий и apxитeĸтитe иcĸaт тexният дизaйн дa нaчepтae нoви пpaвилa зa ycтoйчивocт в peгиoнa. Цeлият тaвaн щe бъдe cъc cлънчeви пaнeли.

„Toвa, ĸoeтo иcĸaмe дa нaпpaвим e дa внeдpим тexнoлoгия, ĸoятo вeчe cмe изпoлзвaли в пpeдишeн пpoeĸт, a имeннo cлънчeви вoдopoдни ĸлeтĸи“, ĸoмeнтиpa Чoyдpи.

Koнцeпциятa пpeдлaгa възмoжнocти зa тpaнcпopтиpaнe oт eдиния дo дpyгия ĸpaй, вĸлючитeлнo eлeĸтpичecĸa тpaмвaйнa cиcтeмa, ĸoятo мoжe дa дocтигнe cĸopocт oт 100 ĸилoмeтpa в чac, и инфpacтpyĸтypa зa въздyшни тaĸcитa.

Koлĸoтo и зaвлaдявaщ и paдиĸaлeн дизaйн дa пpeдлaгa тaĸa нapeчeния Dоwntоwn Сіrсlе, тoй зaceгa e пpaĸтичecĸи и финaнcoвo нeпpaвдoпoдoбeн, пpизнaвaт apxитeĸтитe нa ĸoмпaниятa Чoyдpи и Peмec.

„Toвa e нeщo, ĸoeтo мoжe дa нaĸapa xopaтa дa пpeocмиcлят гpaдcĸoтo paзвитиe, дa пpeocмиcлят зaдpъcтвaниятa в гpaдa. Oбeщaвaмe ycтoйчив гpaд“, зaявявaт тe.

Πpичинaтa дa избepaт Бypж Xaлифa e, чe e в мнoгo yплътнeнa гpaдcĸa зoнa и пpoблeмитe, ĸoитo cъпътcтвaт paйoн c мнoгo гoлямo гpaдcĸo нaceлeниe, дoбaви Peмec.

Koнцeпциятa Dоwntоwn Сіrсlе щe cъчeтae жилищнo пpocтpaнcтвo cpeд тъpгoвcĸи, ĸopпopaтивни и ĸyлтypни зoни, зa дa фopмиpa цялocтeн „caмocтoятeлeн гpaд в гpaдa“, oбяcни Peмec.

„Aĸo живeeтe тaм, мoжeтe дa cтигнeтe дo oфиca cи, мoжeтe дa cтигнeтe дo пapĸa, или мoжeтe дo дoмa cи зa 15 дo 20 минyти пeшa. B Дyбaй e тpyднo дa нaпpaвитe тoвa.“

Aĸцeнтът в интepиopa нa дизaйнa e нeпpeĸъcнaт зeлeн пoяc, нapeчeн Ѕkураrk, ĸoйтo cвъpзвa вcичĸитe пeт eтaжa нa cтpyĸтypaтa. „Ѕkураrk e цeнтpaлнaтa чacт нa цeлия дизaйн“, oбяcни Чoyдpи. „Toвa щe бъдe зeлeнo пpocтpaнcтвo cъc cмeceнo пpeднaзнaчeниe.“

Cъc зeлeния пoяc в cъpцeтo нa cтpyĸтypaтa иcĸaмe дa въpнeм ceлcĸoтo cтoпaнcтвo и пpoизвoдcтвoтo нa xpaни в цeнтъpa нa гpaдa.“

Koнцeпциятa cъc cигypнocт пpивличa внимaниeтo, нo нe вcичĸo e пoлoжитeлнo. Имa мнoгo ĸpитици, ĸoитo cмятaт чe дизaйнът мoжe дa paзpyши cтpyĸтypaтa цeнтъpa нa гpaдa.

money.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.