Connect with us

Политика

Създадоха първата европейска партия с лидер изкуствен интелект

Публикувано преди

на

Първата европейска партия, ръководена от изкуствен интелект, се роди в Дания и вече крои планове да се намеси сериозно в националната политика, влизайки в парламента през 2023 г. Нейната цел е да защитава там ролята на изкуствения интелект в живота на хората, както и да представлява 20% от датските избиратели, които нямат свое политическо представителство.

Новата формация се нарича Синтетичната партия. Тя е била създадена през май от независимата група за технологии и изкуство “Майнд Фючър фондейшън” и артистичния колектив “Компютър Ларс”. Чатботът с изкуствен интелект Лидер Ларс е разработен на основата на база данни с програмите на периферни датски партии от 1970 г. насам. Един от основателите на партията – Оскар Стоун, твърди, че Синтетичната партия е гласът на всички малки формации, които нямат достатъчна финансова подкрепа, за да участват в политическия живот, информира „24 часа“.

Лидерът Ларс е машина и затова няма как да участва в избори, но подчинените му човеци се надяват на депутатски места. Те ще прилагат на дело програмата, създадена от изкуствения интелект. Избирателите могат да си общуват директно с партийния председател посредством платформата “Дискорд”, но трябва да започват изреченията си с удивителен знак. Ларс разбира добре английски, но отговаря на датски.

Едно от предложенията в програмата на Синтетичната партия е да се осигури универсален базов месечен доход от 100   хил. датски крони (13 700 долара), което е два пъти повече от средната месечна заплата в Дания. Попитан дали подкрепя това, Лидерът Ларс отговорил: “Да, аз залагам на базовия доход за всички граждани”. А на въпроса защо го подкрепя, отвърнал: “Защото това ще намали бедността и неравенството”.

Според анализатори програмата на партията е смесица от див оптимизъм и дълбок цинизъм.

Една от най-важните цели на формацията е да подготви хората да съжителстват с умните машини, защото това е бъдещето на човечеството. Според нейните създатели демократичните правителства никога не са имали адекватни решения по проблемите на изкуствения интелект. Когато е имало дискусии по темата, обикновено е ставало въпрос за регулации и правила, а всъщност едва ли правителствата биха могли да контролират как се развиват технологиите, твърдят членовете на партията.

Те искат да променят преобладаващите схващания и да убедят, че изкуственият интелект може да функционира в демократичната рамка и да бъде държан отговорен за това, което прави, и за начина, по който действа. Предлагат и нова цел на развитието към вече съществуващите цели на развитието на ООН (като борбата с бедността и неравенството и с климатичните промени), която да се нарича “живот с изкуствените”.

Синтетичната партия не е първият случай, когато изкуствен интелект се използва в политиката. През 2018 г. умна машина се кандидатира за кмет в Япония. През същата година в Русия чатбот, наречен Алиса, участва в президентските избори.

Не е ясно дали Синтетичната партия ще получи достатъчно подкрепа за изборите догодина, тъй като за момента тя е събрала едва 12 от необходимите ѝ 20 182 подписа, за да получи това право. Тя е една от 230-те микропартии в Дания, създадени през последните години, които по-скоро критикуват управлението, отколкото предлагат реални политики за решаване на социалните проблеми.

Членовете ѝ са влезли във връзка с личности от цял свят, за да опитат да създадат и Синтетичен интернационал.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

България

ДПС ще опита да състави правителство с втория мандат

Published

on

Официална страница на ДПС във Фейсбук
ДПС все пак ще опита да състави правителство с втория мандат. Това стана ясно след заседание, в което участваха част от депутатите  на парламентарната група, свикано от председателя ѝ Делян Пеевски.
Народните представители, подкрепящи почетния председател Ахмед Доган, решиха да не участват в заседанието, предаде БНР.

„От медиите видяхме, че няма желание за втория мандат, но въпреки всичко ние сме длъжни към нашите избиратели“, каза председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който обяви решението на парламентарната група да изпратят писма до останалите проевропейски партии за разговор за втория мандат.

Продължи с четенето

Политика

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО

Published

on

Снимка: POLITICO

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.

Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс, съобщи БТА. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.

Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page