Connect with us

Политика

Създадоха първата европейска партия с лидер изкуствен интелект

Публикувано преди

на

Първата европейска партия, ръководена от изкуствен интелект, се роди в Дания и вече крои планове да се намеси сериозно в националната политика, влизайки в парламента през 2023 г. Нейната цел е да защитава там ролята на изкуствения интелект в живота на хората, както и да представлява 20% от датските избиратели, които нямат свое политическо представителство.

Новата формация се нарича Синтетичната партия. Тя е била създадена през май от независимата група за технологии и изкуство “Майнд Фючър фондейшън” и артистичния колектив “Компютър Ларс”. Чатботът с изкуствен интелект Лидер Ларс е разработен на основата на база данни с програмите на периферни датски партии от 1970 г. насам. Един от основателите на партията – Оскар Стоун, твърди, че Синтетичната партия е гласът на всички малки формации, които нямат достатъчна финансова подкрепа, за да участват в политическия живот, информира „24 часа“.

Лидерът Ларс е машина и затова няма как да участва в избори, но подчинените му човеци се надяват на депутатски места. Те ще прилагат на дело програмата, създадена от изкуствения интелект. Избирателите могат да си общуват директно с партийния председател посредством платформата “Дискорд”, но трябва да започват изреченията си с удивителен знак. Ларс разбира добре английски, но отговаря на датски.

Едно от предложенията в програмата на Синтетичната партия е да се осигури универсален базов месечен доход от 100   хил. датски крони (13 700 долара), което е два пъти повече от средната месечна заплата в Дания. Попитан дали подкрепя това, Лидерът Ларс отговорил: “Да, аз залагам на базовия доход за всички граждани”. А на въпроса защо го подкрепя, отвърнал: “Защото това ще намали бедността и неравенството”.

Според анализатори програмата на партията е смесица от див оптимизъм и дълбок цинизъм.

Една от най-важните цели на формацията е да подготви хората да съжителстват с умните машини, защото това е бъдещето на човечеството. Според нейните създатели демократичните правителства никога не са имали адекватни решения по проблемите на изкуствения интелект. Когато е имало дискусии по темата, обикновено е ставало въпрос за регулации и правила, а всъщност едва ли правителствата биха могли да контролират как се развиват технологиите, твърдят членовете на партията.

Те искат да променят преобладаващите схващания и да убедят, че изкуственият интелект може да функционира в демократичната рамка и да бъде държан отговорен за това, което прави, и за начина, по който действа. Предлагат и нова цел на развитието към вече съществуващите цели на развитието на ООН (като борбата с бедността и неравенството и с климатичните промени), която да се нарича “живот с изкуствените”.

Синтетичната партия не е първият случай, когато изкуствен интелект се използва в политиката. През 2018 г. умна машина се кандидатира за кмет в Япония. През същата година в Русия чатбот, наречен Алиса, участва в президентските избори.

Не е ясно дали Синтетичната партия ще получи достатъчно подкрепа за изборите догодина, тъй като за момента тя е събрала едва 12 от необходимите ѝ 20 182 подписа, за да получи това право. Тя е една от 230-те микропартии в Дания, създадени през последните години, които по-скоро критикуват управлението, отколкото предлагат реални политики за решаване на социалните проблеми.

Членовете ѝ са влезли във връзка с личности от цял свят, за да опитат да създадат и Синтетичен интернационал.

novini.bg

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page