
Учени са разработили нов тип мляко, което е напълно синтетична алтернатива на естествения продукт, пише ScienceAlert.
Синтетичното мляко може да има същия биохимичен състав като животинското, но се произвежда по нов биотехнологичен метод, включващ „прецизна ферментация“ на биомаса. Последната се култивира в реактори от различни клетки.
Така се произвеждат същите протеини, които съществуват в естественото животинско мляко. След това минерали, захари, мазнини, овкусители и аромати се добавят към протеиновата основа, за да се създаде крайният продукт.
По думите на изследователите крайния резултат има вкус неразличим от този на естественото мляко.
Според учените синтетичните млека, могат да се произвеждат в големи количества във фабрики. Те са по-зелена и етична алтернатива на животинските млека, а състава им е по-добър за човешкия организъм от растителните алтернативи, като бадемово и соево мляко.
С технологията вече се занимават някои по-малки компании, но интересът от гигантите на хранително-вкусовата индустрия не липсва. Norco и Fonterra са едни от най-големите млечни компании в Австралия и Нова Зландия. Те вече финансират проекти за синтетично мляко.
Според икономистите съществува възможност в бъдеще големите производители на синтетично мляко да изтласкат „нискотехнологични или дребномащабни производители на естествения продукт или на растителни алтернативи„.
ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци
април 8, 2023Изграждат чешма до дом „Младост“
март 13, 2023
Comments are closed.
World News
-
Кои са кандидатите за държавен представител в Надзорния съвет на Лукойл?
септември 6, 2023 -
Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?
август 8, 2023 -
От днес без син талон за шофьорите
август 7, 2023