Connect with us

Варна

Съдът във Варна даде на Русия руснака, запалил паспорта си на протест срещу войната

Публикувано преди

на

Окръжният съд във Варна позволи екстрадицията на руснака Алексей Алчин. Искането е на прокуратурата на РФ, според която Алчин е обвинен за невнесен ДДС на фирмата му през 2015 г. Алчин, който тогава е имал собствен бизнес в Русия, напуска родината си, малко по-късно.

Пристига в България преди пет години. Понастоящем е с редовни документи и собствен бизнес у нас, треньор е по бойни спортове и е активен доброволец в помощ на украинските бежанци. Докато е в България, неколкократно безпроблемно се прибира и в Русия.

Проблемите му у нас започват в началото на войната в Украйна, когато на протест във Варна изгаря личните си документи. И така до средата на юни месец, когато Алчин е арестуван в дома си у нас. Повече от месец прекарва под „домашен арест“, а на 2 август беше задържан за постоянно в ареста.

Руското обвинение, по което е задържан Алексей Алчин е за укриване на данъци за 282 млн. рубли. Според руската прокуратура, той е сключвал договори и е подписвал документи с невярно съдържание, докато е бил директор на дружество пре з 2015 г. Руският НК предвижда за обвинението шест години затвор. Според руските власти, Алчин се е укрил и това е наложило обявяването му за международно издирване чрез Интерпол.

Искането за екстадиция на Алчин продължи около два часа. Преди началото на съдебното заседание пред съда във Варна имаше и протест на граждани, според които зад екстрадицията на Алексей Алчин се крият единствено политически мотиви. Един от основните аргументи за допускането на екстрадиция е наличието на т.нар. двойна наказуемост. Това означава деянието, за което се иска нечия екстрадиция да бъде наказуемо и според българския НК, и според закона на искащата държава, при това за минимум една година затвор, сочи в мотивите си окръжния съд във Варна.

Също според тях, освен че обвинението срещу Алчин е наказуемо у нас и в Русия, но и не е изтекла давността за наказателно преследване. Изследването за двойна наказуемост обаче не означава преценка на доказателствата на обвинението на чуждата държава, а само има ли съответност на наказателните закони на двете държави. Иначе казано, българският съд не преценява годността на доказателствата срещу Алексей Алчин.

Според варненските магистрати няма основания за опасения за политическо преследването на руския гражданин, въпреки действията му срещу войната в Украйна.

В изпратените до българските власти документи, заместник-генералният прокурор на Руската федерация Пьотр Городов, гарантира че искането за предаване на лицето няма за цел преследването му по политически мотиви, във връзка с политически възгледи, расова принадлежност, вероизповедание или националност. Руските власти уверяват, че на Алексей А. ще бъдат предоставени всички възможности за защита, в това чисто помощ от адвокати, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достойнството видове третиране или наказания (чл. 7 и 14 от Международния пакт за граждански и политически права от 16.12.1966 г.), посочват от Окръжния съд във Варна.

От писмо на министерството на правосъдието до Върховна касационна прокуратура, с което OFFNews разполага се вижда,

че документите за екстрадацията му са донесени “лично на ръка” от служител на Руското посолство в деловодството на Министерството на правосъдието.

В същото писмо се припомня “отново” на прокуратурата, че на Съвет правосъдие и вътрешни работи на З и 4 март 2022 г. в Брюксел беше изразено общо мнение от държавите членки на ЕС, че действията на Русия представляват толкова сериозно нарушение на международното право и международните споразумения, че оправдават избора на много държави членки да не разглеждат искания от Русия и Беларус за сътрудничество по наказателно правни въпроси, като си запазват правото на преценка за всеки отделен случай”. Без значение от това “напомняне” прокурор Р. Георгиева при Окръжна прокуратура Варна дава начало на процедурата по екстрадация.

Предаването на Алексей Алчин е заради политическата му позиция, категорична е защитата на руснака. Самият Алчин след задържането си през юни е поискал политическо убежище в България, но отговор на искането му няма. Според българската прокуратура няма представени доказателства за политическо преследване на Алексей Алчин в Русия.

Варненските магистрати приемат, че „няма законови основания да бъде отказана екстрадицията на 46-годишния Алексей Алчин“, защото руското правосъдно министерство декларира, че искането „няма цел преследване на лицето по политически мотиви … или политически възгледи“. Определенето може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд във Варна, а Алчин остава в ареста, до „предаването му на съответните компетентни власти на молещата държава“.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Драгомир Драганов свири финала за Купата на България тази вечер

Published

on

Варненецът Драгомир Драганов ще ръководи финала за Купата на България между Лудогорец и Ботев Пловдив, който ще се изиграе на националния стадион „Васил Левски“. Срещата е тази вечер от 19:00 часа. Асистенти на Драганов ще бъдат Христо Хаджийски и Димо Вълчев, а 4-ти съдия на двубоя ще е Георги Гинчев. За ВАР съдия на мача бе определен Ивайло Стоянов, а негови помощници ще бъдат Никола Попов и Диян Вълков.

 

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

Варна

Ето за кои линии ще бъдат въведени маршрутни промени на 12 май

Published

on

Във връзка с утвърдена организация на движението на 12.05.2024 г., ще бъдат въведени следните маршрутни промени по направление на линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109, 409

  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара;
  2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара;
  3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. „Зл. Пясъци“

Променени маршрути на линия 409 – двупосочно:

След спирка „Катедралата“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Аксаково.

Променени маршрути на линия 14 – двупосочно:

След спирка „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Владиславово.

Променени маршрути на линия 17 А – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Галата.

Променени маршрути на линия 39 – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Топливо.

Променени маршрути на линия 20 – двупосочно:

След спирка „Окръжна болница“ завива надясно по бул. „Осми Приморски полк“ посока ЖП гара и обслужва спирките по маршрута.

Промените са двупосочно за посоченият часови интервал.

Променени маршрути на линия 31 A – двупосочно:

След спирка „Явор“ продължава по маршрута на линия 31 до Виница (сп. „Чешмата“), на кръстовището с ул. „Св. св. Константин и Елена“ (ул.“30-та“) завива надясно посока к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

В часовият диапазон от 08:40 до 15:00 часа автобусни линии 9, 109 НЯМА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page