Connect with us

Интересно

Събор на предприемачите ще се проведе на 13 и 14 август в Исторически парк

Публикувано преди

на

Първият по рода си СЪБОР НА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ в България ще се проведе на 13 и 14 август 2022, във Фестивалната зона
край Исторически парк, с. Неофит Рилски.
Ако сте предприемчив човек с идея, иновативен продукт/услуга или бизнес, който търси подкрепа, съмишленици или партньорство – това е вашето място!
Ако търсите бизнес идея, в която да инвестирате, да научите нещо ново и да го подкрепите – това е вашето място!
Ако просто искате да видите и да чуете предприемчивите и неспокойните духом, да почерпите вдъхновение, да вземете пример – това е вашето място!
Това е възможност за участниците и гостите да намерят подкрепа в най-неочаквана форма – гласност, финансиране, възможност за разширяване, сътрудничество и други. Добрите идеи и активните хора постигат многократно повече и по-бързо, когато си взаимодействат, усилвайки синергията в една обща посока.
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!
Събитието е подходящо за хора:
-които стартират като предприемачи;
-които вече развиват бизнес или проект;
-които търсят бизнес идея, в която да инвестират;
-които търсят финансиране;
-които търсят партньори, с които да реализират или доразвият проекта си;
-които имат нужда от идеи, насоки, помощ;
-които искат да разширят екипа си;
-които искат да получат нови знания и идеи;
-които имат идея, но не знаят как и откъде да започнат;
-които търсят среда за развитие;
-които искат да представят продукта или услугата си и да намерят купувачи или инвеститори.
Събитието НЕ е подходящо за:
-политика или дейност, свързана с политически или правителствени организации.
Участвайте активно, свържете се директно, задавайте въпроси, получете информация за възможностите, които са ви полезни.
Моля заявете писмено вашето участие до 11.08.2022 на формата за записване:
https://forms.gle/Mv4soMg8dCTEGurp7
като представите накратко вашите идея, проект или бизнес, както и целта на вашето участие.
Участниците могат да подготвят кратка презентация (Powerpoint), не по-дълга от 10 минути и да са готови да отговорят на въпроси към нея. Презентацията трябва да бъде изпратена на организаторите до12.08.2022 на e-mail: zaedno.za.balgaria@gmail.com за да се осигури гладко техническо протичане.
Участниците, които нямат техническа възможност да подготвят презентация, могат да използват подходящи рекламни материали или самия продукт. Свържете се с нас, за да ви помогнем да го представите.
Участниците, които искат да участват, но не могат да присъстват физически, могат да се включат онлайн, като до обявения срок писмено заявят това на имейла на събитието, посочен по-горе.
При желание и възможност Съборът ще бъде излъчван на живо на страницата на събитието във Фейсбук.
За актуална информация следете страницата на събитието във Фейсбук.
Организаторите осигуряват терен, шатри, маси и техническо оборудване.
При нужда от съдействие за нощувка или храна, пишете ни за съдействие.
На 13 и 14.08.2022 носете най-горещия си предприемачески или инвеститорски дух!
Входът е свободен!
Заповядайте!

Продължи с четенето

България

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица

Published

on

Снимката е илюстративна.

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден, съобщи NOVA.

Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за плаж.

От пътуващите българи 850 000 избират да останат у нас, други 150 000 ще посрещнат празниците в чужбина.

„Около 300 000 ще бъдат туристите в страната в различни форми и места за настаняване. Това, което е най-търсено е спа и уелнес. Съответно хотелите, които са отворени по Черноморието, търсят се къщи за гости и вили”, каза Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма .

Хотелиерите по Черноморието правят генерална репетиция преди летния сезон. Над 70% от местата за настаняване ще отворят за Великденските празници. Имат готовност, подготовката върви с пълна пара.

От бранша посочват, че цените на морето започват от 100-120 лева на човек за нощувка. Отчитат леко поскъпване при all inclusive пакетите, защото храната е най-голямото перо от бюджета.

„Очаква се да има едно завишение от порядъка на 10-15% на цените спрямо миналата година”, добавя Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци.

И хотелиери в Банско се опитват да привличат туристи по празниците тази пролет, макар че снегът се топи.

Но по-евтино ли е българското? Последният доклад за пътувания от Пощенската служба на Великобритания нарежда страната ни на седмо място по достъпност за туристите с дневен бюджет от 143 лв. Сред по-евтините дестинации са Япония, Португалия и Египет.

„По-евтино от България никой не може да намери”, подчертава Драганов.

И към още един регистриран бум в туризма. Все повече чужденци избират страната ни за почивка през първата седмица на май. Като причина изтъкват по-различното празнуване на Великден от източноправославните християни.

Продължи с четенето

България

Цветница е! Какво не знаем за празника?

Published

on

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения: Ангел(ина), Биляна, Божура, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздан(к)а, Далия, Дафина, Делия, Делян(а), Дилян(а), Димитър-другото име на Богородичката е Димитровче, Динка, Детелин(а), Елица – идва от Ела, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка), Ива, Иглика, Калин(а), Камелия, Карамфил(к)а, Китка, Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Лора, Лозан, Лозенка, Люлина, Маргарита, Магнолия, Малина, Нева, Неви, Невен(а),Незабравка, Петуния, Ралица, Роза, Росен, Росица, Смилян(а), Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка), Фидан(к), Ангел(ина), Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Череша, Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина и много други имена.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Иисус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат“. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцеления на болни и недъгави хора.

За църковния празник, който според църковния календар се пада в 6-та Неделя на Великия пост – Връбница или Цветница – се разрешава риба.

Източик: БНР

Продължи с четенето

Интересно

Нелечима бактерия нападна Международната космическа станция

Published

on

Екипажът на Международната космическа станция е открил „резистентна към лекарства бактерия“ и няма представа как е попаднала на борда, съобщи telegraph.bg.

Изследователи на борда на нискоорбиталната станция потвърдиха находката, която може да доведе до по-нататъшно развитие на по-силни бактерии, които могат да устоят на лечение. Микрогравитацията на борда на станцията се смята за причина за нейното оцеляване.

Но въпросът откъде идва бактерията, озадачава екипа. Различните условия за организмите на МКС означават различен път на растеж в сравнение с тези, които се развиват на Земята.

Ново проучване на Enterobacter Bugandensis изолира 13 щама от вида от МКС и анализира промените в техния растеж в сравнение с щамове, които се развиват на планетата ни.

Бактериите на борда на МКС са свързани с клинични инфекции като сепсис и се оказа, че щамът на борда на космическата станция е много по-устойчив на лекарства и медицинска намеса, отколкото на Земята.

Въпреки че не е ясно как бактериите могат да повлияят на здравето на хората, живеещи на МКС, това е предупредило учените за подготовка в случай, че тези „по-смели“ бактерии се върнат на нашата планета, съобщи Gizmodo.

Към момента не е известно дали бактериите на борда представляват заплаха за хората на Земята. Докато на астронавтите на борда на станцията се препоръчва да избягват контакт с неизвестни микроби и бактерии могат да си проправят път към кораба.

Новината идва на фона на притесненията на НАСА, че корабите, които пращат до Марс и се връщат обратно на Земята, могат да донесат със себе си непознати досега микроби.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page