Connect with us

Интересно

Събор на предприемачите ще се проведе на 13 и 14 август в Исторически парк

Публикувано преди

на

Първият по рода си СЪБОР НА ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ в България ще се проведе на 13 и 14 август 2022, във Фестивалната зона
край Исторически парк, с. Неофит Рилски.
Ако сте предприемчив човек с идея, иновативен продукт/услуга или бизнес, който търси подкрепа, съмишленици или партньорство – това е вашето място!
Ако търсите бизнес идея, в която да инвестирате, да научите нещо ново и да го подкрепите – това е вашето място!
Ако просто искате да видите и да чуете предприемчивите и неспокойните духом, да почерпите вдъхновение, да вземете пример – това е вашето място!
Това е възможност за участниците и гостите да намерят подкрепа в най-неочаквана форма – гласност, финансиране, възможност за разширяване, сътрудничество и други. Добрите идеи и активните хора постигат многократно повече и по-бързо, когато си взаимодействат, усилвайки синергията в една обща посока.
ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!
Събитието е подходящо за хора:
-които стартират като предприемачи;
-които вече развиват бизнес или проект;
-които търсят бизнес идея, в която да инвестират;
-които търсят финансиране;
-които търсят партньори, с които да реализират или доразвият проекта си;
-които имат нужда от идеи, насоки, помощ;
-които искат да разширят екипа си;
-които искат да получат нови знания и идеи;
-които имат идея, но не знаят как и откъде да започнат;
-които търсят среда за развитие;
-които искат да представят продукта или услугата си и да намерят купувачи или инвеститори.
Събитието НЕ е подходящо за:
-политика или дейност, свързана с политически или правителствени организации.
Участвайте активно, свържете се директно, задавайте въпроси, получете информация за възможностите, които са ви полезни.
Моля заявете писмено вашето участие до 11.08.2022 на формата за записване:
https://forms.gle/Mv4soMg8dCTEGurp7
като представите накратко вашите идея, проект или бизнес, както и целта на вашето участие.
Участниците могат да подготвят кратка презентация (Powerpoint), не по-дълга от 10 минути и да са готови да отговорят на въпроси към нея. Презентацията трябва да бъде изпратена на организаторите до12.08.2022 на e-mail: zaedno.za.balgaria@gmail.com за да се осигури гладко техническо протичане.
Участниците, които нямат техническа възможност да подготвят презентация, могат да използват подходящи рекламни материали или самия продукт. Свържете се с нас, за да ви помогнем да го представите.
Участниците, които искат да участват, но не могат да присъстват физически, могат да се включат онлайн, като до обявения срок писмено заявят това на имейла на събитието, посочен по-горе.
При желание и възможност Съборът ще бъде излъчван на живо на страницата на събитието във Фейсбук.
За актуална информация следете страницата на събитието във Фейсбук.
Организаторите осигуряват терен, шатри, маси и техническо оборудване.
При нужда от съдействие за нощувка или храна, пишете ни за съдействие.
На 13 и 14.08.2022 носете най-горещия си предприемачески или инвеститорски дух!
Входът е свободен!
Заповядайте!

Продължи с четенето

Интересно

ВИДЕО: Лазарки обиколиха къщите в с. Приселци

Published

on

By

Лазарки oбиколиха село Приселци и с песните си зарадваха всички,като ги дариха с прекрасните си усмивки. Традицията се спазва благодарение на усилията на Народно читалище „Просвета – 1927 г.“ с. Приселци. Освен емоции лазарките събраха и благотворителна сума в размер на 967 лв.

Каква е историята на Лазаруването?

Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – някои от тях пеят по домовете, други пеят по пътищата и нивите, а трети шетат и пеят. От пеещите по къщите първата се нарича “предница”, втората е “средница” (тя събира парите), а крайната – “задница”. От “шеталиците” “танчерица” е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат “другарки”.

На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място и запяват. След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.

Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Първо пеят за домакина, който влиза в средата на лазариците. Шеталиците играят с кърпите кланячи. Домакинът ги дарява с пари. Пеят се песни за домакинята, за мома и ерген, за женитба, за малко дете, за млада невяста.В много от къщите канят лазариците най-често с хляб, праз, лук и сол, поставени на маса или трикрак стол в двора. Дават им плодове. В къщите, където има пчели, слагат на месал една паница с мед, друга с вода, в която е сложено яйце. На трапезата се слага и погача.

Продължи с четенето

Варна

Изграждат чешма до дом „Младост“

Published

on

Легендарната чешма с минерална вода на вече разрушения дом „Младост“ ще бъде изградена отново, но ще бъде поставена на друго място. Това съобщи кметът на район „Младост“ Христо Христов в интервю за Радио Варна . Според него това ще се случи съвсем скоро.

ВиК-експертът Тодор Димитров уточни, че вече е издадено разрешението от район „Младост“ за поставянето на чешмата. Определено е и мястото – намира се точно срещу бившия дом „Младост“.

„Изчистваме определени параметри по помпите. Надяваме се скоро чешмата да бъде поставена и да заработи“, каза още Димитров.

Експертите използват вече съществуващи ВиК-проводи. Ще бъдат изградени единствено отклонения от водопровода до чешмата и съответно – до ревизионна шахта на канализацията.

Чешмата ще бъде тип поставяем обект, а мястото около нея ще бъде благоустроено. Ще има пейки и кошчета за битови отпадъци.

Друга чешма с минерална вода, любима на варненци, е тази до Топлата вода. Тя се намира точно до стълбичките, и не работи. Димитров съобщи, че причината за това е нейното попадане в частен имот.

Топлата вода, Крайбрежна алея, Варна

Вече са започнали техническите прегледи и обходи за състоянието на чешмичките и фонтаните във Варна. При нужда ще бъдат направени козметични ремонти. Очаква се да започнат да работят през май.

Източник: БНР – Варна

Продължи с четенето

Варна

Стипендия за участие в курс по английски език за младежи

Published

on

Снимка: фондация "Аморфа"

Варненската фондация „Аморфа“ осигурява стипендия за обучение по английски език чрез изкуство и култура, съобщават от организацията. Курсът е насочен към младежи на възраст от 16 до 26 години, със специално внимание към тези, които ще учат или работят в чужбина.

В петседмичния курс, който започва на 21 март, могат да се запишат седем души с ниво на владеене на английски език B2-C2. Уроците ще се провеждат два пъти седмично в „Аморфа Академия“ до Адвокатската градинка във Варна.

От фондацията отпускат стипендия за един от курсистите, който се нуждае от финансова подкрепа. За нея може да се кандидатства до 19 март, а за платено участие се попълва формуляр до заемане на обявените места.

Форматът на курса ще включва лекции, дискусии и самоподготовка за писмена и устна изява. Основно темите ще бъдат свързани с културата и изкуствата, с фокус върху съвременните форми, актуалните творци и тенденции, англоезичната литература, архитектурата. Втората част от периода ще бъде отделена на презентации и обсъждания, свързани с живота в чужбина и уменията за по-добро опознаване на други култури и извличане на полезен опит. С младите курсисти ще се водят разговори за избора на университет и професия, представянето пред другите, обмяната на знания за култура.

Обучението ще се ръководи от специалист от екипа на „Аморфа Академия“, който е филолог с академичен и професионален опит, работещ активно в културната и младежката сфера, съобщават още от фондацията, която развива активното участие на повече млади хора в културния живот на Варна.

Източник: БТА

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page