Connect with us

Коментар

Стягайте зимните дрехи, защото тази зима трябва и ще бъде гореща *

Публикувано преди

на

Вотът за връщането на хартиената бюлетина отразява цялата ретроградност на ГЕРБ и централната роля на тази система от зависимости и обвързаности, които наричаме задкулисие. Никой не гласува за тях, но ТЕ управляват.
Писането във ФБ няма да помогне, особено след като е ясно, че ДПС дърпат конците и де факто дирижират ситуацията зад кадър. Ето моето предложение.
Първо, ДБ и ПП се срещат в Парламента с ГЕРБ /не с ДПС, не с БСП/ и заявяват, че с вота за хартиената бюлетина де факто ГЕРБ отрязва всички възможносит за каквото и да е сътрудничество и единодействие – сега и в бъдеще. С една дума Рубикон. Ако ГЕРБ си избират да единодействат с ДПС и БСП, значи това им е пътя.
И това е така, защото връщането на практиките, свързани с хартиената бюлетина, означават само едно – връщане на фалшификациите на изборите, а от там деградация на изборния процес и хронична нестабилност, защото отказът от изборна справедливост деградира и социалната и политическа среда. И то перманентно. Да напомня при хартиените бюлетини последния път имаше 180 хиляди !?! невалидни бюлетини, а това са гласовете на Демократична България, много над гласовете на последната партия, която влиза в Парламента – Български възход с 115 хиляди гласа.
Второ, при тези условия, пленени медии, и контролирана от статуквото администрация, ЕДИНСТВЕНИЯТ реален съюзник е УЛИЦАТА. Нейната мобилизация е единственият коз и масови протести, може да изпратят сигнали и към България и към света, че тези, които искат да се върнат на власт не са желани, особено в опитите им да възстановят мракобесния им режим. Иначе Каспаров и Порошенско ще продължат да си въобразяват, че Борисов ще помогне на Украйна и заради това може да се върне на власт.
Трето, и тук идвам до най-важното – дано го прозрат. В ДБ и ПП има политици, които вече се изживяват като „професионални“ политици, тоест смятат, че работата им в НС е единствената платформа за реализация и мисията им е да вкарват „разум“, което обрича на пасивност и политическите им формации и най-вече електората им. Тези „политически рационалисти“ си мислят, че като се явяват по телевизията и говорят разумни неща изчерпват дълга си и така ще заслужат следващите малцинствени проценти в изборите и място в Парламента, без изобщо да искат и да са си поставили като цел спечелване на избори, очевидно в нови коалиции и ПРОМЯНА на системата. Това вече се превръща в комплекс за малоценност или за второстепенност. Те не съзнават, че с това си поведение се превръщат в статукво, в безопасна игла и декор на мафията, защото създават измамното усещане, че има опозиция, докато реално я няма. Има, но тя е беззъба и не може да промени нещата
Време е, крайно време е, да се върнат към уличната демокрация като единствената платформа на която могат да победят статуквото. Ако не беше Улицата, България щеше да остане в живковото, по продължение бойковото и сега радевото безвремие.
При тази огромна инертна маса от „пасуващи“ граждани единственият шанс да ребалансираме политическите процеси е мобилизацията на гражданското общество, на тези които не се задоволяват с ерзац демокрацията и трохите от трапезата на олигарсите. Това обръщане към демокрацията на Улицата трябва да стане веднага и рязко, докато за пореден път не са приспали енергията на обществото и не са отчаяли поредните млади поколения.
Но за да се случи това, трябва нашите хора да си свалят костюмите и вратовръзките и да наденят „уличните“ доспехи, като знак че се готвят за битка и да излязат от зоната си на комфорт и да призоват Улицата на борба. Тези демократични лидери трябва да съзнават, че са ролеви модели и техните последователи също надяват костюми и се стремят да се впишат в статуквото.
Българският избирател не ги е пратил в Парламента с мандат да допуснат променя в изборния закон, така че да се узаконят мащабната подмяна на вота, което на практика отменя демокрацията в България. Трябва да си сляп за да видиш, че нещата отиват в тази посока, и безотговорен да не използваш всички средства за да не го допуснеш.
Стягайте зимните дрехи, защото тази зима трябва и ще бъде гореща.
Търсенето на истински лидери продължав.
*Колажът и заглавието са на varnalive.bg

Продължи с четенето

Коментар

Поемането на оперативен контрол над Лукойл – има ли рискове?

Published

on

By

Преди десетина дни депутатите гласуваха законопроект за поемане на оперативен контрол над Лукойл от страна на държавата. Вносителите на закона се позовават на стратегическото значение на Лукойл за българската икономика и за подобните примери от Германия и Италия. Изложените мотиви са правилни, примерите от Европа са факт, но все пак възниква въпроса – има ли рискове?

Когато става въпрос за предприятие или отрасъл в изключително важно значение за икономиката и дори за националната сигурност всяко едно действие трябва да бъде премислено и да се отчетат всички възможни рискове. Колкото и да звучи като клише необходим е анализ, но направен не от политици, а от професионалисти в бранша.

Поемането на оперативен контрол – правилно решение или грешка? 

Дали поемането от страна на държавата на оперативен контрол над Лукойл е правилно или грешно зависи от много фактори. Първо е важно държавата да е направила абсолютно всичко необходимо Лукойл да работи по правилата, да не укрива данъци, да не злоупотребява с ценообразуването и да не постигне монополно положение на пазара на горива. Ако държавата вършеше всичко това през годините нямаше да се стигне до ситуация пазарния дял на руската компания да е толкова голям, че да си позволи да поставя ултиматуми на правителството. За съжаление положението е такова и през държавата има дилема – дали да натисне Лукойл да работи по правилата, да си плаща данъците и да се държи пазарно или втория вариант направо да поеме оперативния контрол. Правилното решение е да се действа по първия начин и ако не даде резултат едва тогава да се премине към втория. Дори и тогава обаче поемането на оперативен контрол може да е грешното решение в зависимост от това, кой поема контрола и как го прави.

Сегашното служебно правителство с действията си породи съмнения първо за липса на компетентност и второ за прокарване на политики, които връщат модела на Борисов под една или друга форма. Ако оперативния контрол над Лукойл се поеме от това правителство и бъде назначен управител, който ще продължи политиката на служебното правителство, то това определено би било много грешно решение. Вместо да се гарантира безпроблемната работа на Лукойл има опасност контрола над продажбите на горива да премине към близки до Борисов фирми, които да овладеят пазара на горива и да извлекат максимална печалба на гърба на цените на горивата. Подобна схема имаше по времето на Вальо Златев, когато докато той играеше карти с Борисов фирми близки до премиера получаваха най-добри условия и продажбите на Лукойл преминаваха през тях. Няма причини сега да бъде по-различно. Ако обаче решението за поемане на оперативен контрол се вземе от парламента и избора на управител и неговите пълномощия са ясно определени и се гарантира необходимия  контрол, то такова решение може и да се окаже правилно.

Какви са рисковете?

И при двата варианта на поемане на оперативен контрол обаче има друга по-голяма опасност – спирането на руския петрол за рафинерията. При положение, че държавата е поела контрола над рафинерията, то голяма вероятност има Русия ни спре петрола. В този случай ако нямаме предварителни варианти намирането на друг петрол и организирането на транспорта му до Бургас би отнело известно време, а докато това стане рафинерията може да спре работа. Голяма е опасността ако не се поеме оперативен контрол на всички нива да има саботаж да работата на рафинерията, което би причинило спирането и да много дълъг период. Т.е. когато се взема такова решение да има готовност за поемане на контрол над рафинерията на всички нива за максимално кратко време.

Какви са изводите?

Поемането на оперативен контрол над Лукойл не трябва да се прави като самоцел, а с ясна и добре разработена стратегия. За да се минимизират всички рискове първата и основна задача е обезпечението на такава операция с необходимите хора, които да бъдат професионалисти и да гарантират безпроблемната работа на рафинерията. Второ, ако руския петрол спре, то държавата трябва да има готов план за внос на друг петрол. С оглед на логистиката опциите не са много, но варианти все пак има. На първо място трябва да отпадне снабляването с петрол през Босфора. За регулярни доставки трябва сигурност, а в момента доставки през проливите не са опция. Най-добър вариант би било петрол от Казахстан, тъй като той идва до Новоросийск по тръбопровод също както руския петрол. Т.е. логистично промяна в организиране на доставките няма. Внос обаче днес за утре е мисия невъзможна. Всеки, който се занимава с петролен бизнес знае, че организирането на доставки на петрол изисква немалко време. Това означава, че държавата трябва предварително да води разговори с КазМунай Газ Казхстан за евентуални доставки на петрол. Тъй като тази компания е държавна, то разговори на политическо ниво биха решили проблема. Друг вариант е да се използва Турция, от където да се купи петрол, но най-вероятно този петрол ще е руски. При този вариант обаче първо цената няма да е най-добрата, а второ ще има и възможност за корупция, тъй като петрола ще идва от посредник.

Всичко това ни води до извода, че поемане на оперативен контрол над Лукойл би трябвало да става само вкраен случай и то при гарантиране на сериозен контрол над държавното оперативно ръководство.

 

инж.Пламен Дочев

AutoZona.bg

Продължи с четенето

Коментар

Разликата между петрола сорт Брент и сорт Уралс вече е 30 $

Published

on

By

Разликата между петрола сорт Брент и сорт Уралс вече е 30 $. Тази сутрин петрола сорт Брент се търгуваше за 79.13 $ за барел, докато цената на руския Уралс се срина до 49,07 $ за барел. Припомняме, че само преди седмица разликата в цената бе малко над 20 $. Основната причина за намаляването на цената на петрола сорт Уралс е въведения от ЕС таван на цената на руския петрол. Другият фактор е искането на Турция за застраховки срещу разлив на танкерите, които пренасят руски петрол, което на практика блокира преминаването на танкерите през Босфора.

Разликата между Брент и Уралс ще продължи да нараства все повече поради проблемите, с които се сблъсква Русия при продажбата на своя петрол. Единствените големи клиенти на Кремъл остават Индия и Китай, които няма да се поколебаят да използват случая да поискат още по-големи отстъпки при купуването на руския петрол. Няма да е изненада ако скоро видим цени на сорт Уралс и под 40 $.

Падането на цената на руския петрол е добра новина за Лукойл, който при това положение ще генерира още по-големи печалби. Доколко обаче това ще се отрази на цената на горивата у нас е друг въпрос.

 

инж. Пламен Дочев

 

Продължи с четенето

Коментар

Политолог: Проф. Габровски ще бъде изгорен като кандидат за премиер

Published

on

By

Изненадвам се от коментарите на ГЕРБ – излъчиха проф. Габровски като кандидат за премиер, а казват, че има малък или никакъв шанс да състави правителство, но все пак били длъжни да го направят. Това заяви политологът Георги Киряков в ефира на „Денят ON AIR“. 

Според политолога Юлий Павлов, Габровски „ще бъде изгорен като кандидат за премиер, защото шансът за съставяне на правителство с първия и втория мандат е почти нулев“.

„Той има всички качества, но при това истерично противопоставяне шансът да бъде съставено и одобрено правителство на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ е нула. Единственият шанс да има кабинет е третият мандат“, смята той.

Киряков също подкрепи твърденията му, че няма мнозинство, което да оформи консенсус за управление.

„Ако някои партии не искат да си направят шега с мандата на „Продължаваме промяна“, няма шанс да бъде подкрепен. Няма правителство на малцинството с втори мандат“, категоричен бе той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че „истерията около принудителното машинно гласуване е била част от стратегията да се отиде на избори“.

Двамата гости не пропуснаха да коментират и изказването на президента Румен Радев по адрес на „Продължаваме промяната“, че държавният глава се чувства излъган от партията и съжалява, че им е дал „шанс да откраднат надеждата на гражданите за истинска промяна“.

„При едни следващи избори резултатът на „Продължаваме промяната ще спадне още“, смята Павлов.

„Играчите на терена са изнервени от невъзможността да се постигне каквото и да е на политическата сцена, различно от постоянните спорове. Това ще бъде наказано от избирателите“, изрази очакванията си Киряков.

novini.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.

You cannot copy content of this page