Connect with us

Политика

Стъпка към вдигането на ветото: Партиите си стиснаха ръцете за Македония

Публикувано преди

на

Парламентарната комисия по външна политика прие проекторешението на ДБ  във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония или т.нар. френско предложение за вдигане на ветото на Северна Македония. 

След петчасово заседание и три проекторешения външната комисия най-сетне излезе със становище и се очаква утре сутрин депутатите да гласуват проекторешенията за декларация на НС, а – това е първата стъпка по вдигнето на ветото за присъединяването на Скопие към ЕС. След това топката отива в Министерски съвет.

От вчера до днес в НС бяха внесени три проекторешения със същия предмет – на ДПС, ГЕРБ-СДС и на Христо Иванов от „Демократична България“. Проекторешението на ДПС предлага на НС да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава МС на изпълни решението на парламента. Във версията на ГЕРБ е заложено изискването към Скопие българите да се впишат не само в преамбюла на Конституцията, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. Заложено е още, че България няма да признае съществуването на „македонски език“ В предложението на Христо Иванов са заложени всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от Договора в Преговорната рамка.

След представянето на проекторешенията бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева настоя за 30-минутна почивка за обединяване на версиите. Станислав Анастасов от ДПС добави, че по тази теза е нужен консенсус и се съгласи със Захариева.

Тошко Йорданов отново заговори за коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ, а Цончо Ганев от „Възраждане“ допълни: „Нема такава коалиция“. От БСП заявиха, че няма да подкрепят текстовете. След това членовете на комисията излязоха в почивка, за да обединят текстовете.

След почивката обаче така и не се стигна до обединение на текстовете. От ДПС предложиха редакция, според която НС възлага на МС да приеме френското предложение. Христо Иванов пък заяви, че ще подкрепи и трите версии. Кристиан Вигенин от БСП заяви, че левицата ще гласува с „въздържал се“ за проекторешението на ДБ и с „против“ по текстовете на ДПС и ГЕРБ-СДС. Вигенин добави, че такова решение трябва да се взима при редовно правителство и от работещ парламент. Ангел Георгиев от „Възраждане“ потвърди, че групата му няма да подкрепи и трите предложения. По същия начин ще гласуват и ИТН. От ПП пък казаха, че ще подкрепят варианта на ДБ.

В крайна сметка проекторешението на ДПС бе отхвърлено със 7 гласа „за“ и 10 „против“. Отхвърлен бе и текстът на ГЕРБ-СДС със 7 гласа „за“, 8 „против“ и 2 „въздържал се“. Прието бе само проекторешението на ДБ – то мина с 11 гласа „за“, 3 „против“ и 2 „въздържал се“.

30-минутен спор по дневния ред

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов предложи отпадане на изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя трябваше да информира народните представители за Протокола за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакета документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. ПП и БСП направиха контрапредложения и настояха Генчовска да бъде изслушана. Станислав Анастасов от ДПС пък заяви, че няма смисъл Генчовска да бъде изслушвана по въпроси, различни от внесените проекторешения. Ангел Георгиев от „Възраждане“ поиска отлагане на заседанието, защото този парламент не бил легитимен, за да взима такова важно решение.

Паралелно се чуха призиви за бързо взимане на решение по казуса с вдигането на ветото. Георги Михайлов от БСП заяви, че е важно да се бърза с решението. След това Тошко Йорданов определи като „коалиция национални предатели“ групите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП и ДБ.

Целият спор беше още по приемането на дневния ред на комисията. Така процедурите, предложенията и размяната на обвинения продължиха повече от 30 минути, а едва след това започна обсъждането по същество.

Генчовска: Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение

Теодора Генчовска започна изказването си с критика към председателката на комисията Венцислава Любенова, че не е свикала спешно заседание на комисията след като МВнР внесе в НС проекта за двустранен протокол, който да се подпише със Северна Македония.

След това външният министър в оставка заяви, че не е запозната с трите внесени проекторешения и заради това може да даде само „експертно“ становище. Във връзка с т.нар. френско предложение тя заяви, че може да прочете доклада на ведомството ѝ и започна да чете документа от 15 страници. Това отне още 40 минути.

Генчовска заяви, че не може да гарантира дали предложението ще е валидно след края на френското председателство на Съвета на ЕС. Тя обаче упорито отказваше да отговори на въпросите на ПП и ДБ дали смята, че предложението е добро. Вместо това тя предлагаше да прочете отново и отново доклада. Тя се аргументира с постановлението на МС, според което всяко решение, което отклонява от позицията ни, трябва да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през МВнР. Генчовска заяви, че заради това тя не можела да води външната политика на страната и не могла да дава становища.

Как започна всичко?

Докато ИТН беше във властта непрестанно се чуваха критики, че премиерът Кирил Петков води двойна външна политика по казуса Северна Македония. След това ИТН напусна коалицията именно с тези мотиви.

Миналата седмица премиерът Петков предложи постановление, според което всяко предложение за Северна Македония, което се отклонява от позицията ни, трябва да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през МВнР.

В същия ден Тошко Йорданов поиска закрито пленарно заседание на Народното събрание по темата „Северна Македония“ с мотива, че външният министър в оставка има да представи „секретна информация“ на депутатите. Впоследствие заседанието бе проведено в присъствието на журналисти, а след това открито. „Тайните“ документи дадоха повод на представители на ИТН да заговорят за „предателство“, извършено от премиера Петков. На същото заседание обаче Генчовска призна, че френското предложение покрива всички български искания.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията му ще подкрепи падането на ветото ако предложението бъде внесено веднага. Това обаче не се случи – правителството отхвърли искането на Борисов за извънредно заседание на НС преди вота на недоверие, и ДПС, ГЕРБ, ИТН и Възраждане провалиха последвалото заседание на външната комисия  за Скопие. Минути след вота на недоверие, който мина успешно, ДПС и ГЕРБ внесоха проекторешения за одобряване на френското предложение за Северна Македония. По-рано днес такова внесе и председателят на групата на ДБ Христо Иванов.

Политическите реакции

Докато днес депутатите се чудеха как и кое проекторешение да приемат, премиерът в оставка Кирил Петков е в Брюксел на  среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани. Еврокомисарят по добросъседството и разширяването Оливер Вархеи призова българските власти да приемат предложението на Бойко Борисов и Народното събрание незабавно да гласува френското предложение за отпадане на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Петков пък още вчера декларира, че няма да промени българската позиция преди да има решение на НС.

В родния парламент парламентарните групи най-общо се разделиха на две групи – ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ подкрепят френското предложение, а ИТН, „Възраждане“ и БСП са против – според тях ветото следва да се вдига след като Скопие изпълни поетите ангажименти по Договора за добросъседство от 2017 г.

В Северна Македония предложението на френското председателство на Съвета ЕС за решаване на спора разтърси правителство – левият Демократически съюз, зелената формация ДОМ („Демократично обновление за Македония“) и Либералдемократическата партия обявиха, че ще излязат от властта заради „неприемливия“ документ.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отхвърли френското предложение и поиска „спасение на Македония от българизацията“. Бяха организирани и многохилядни протести.

Преди няколко часа и премиерът Димитър Ковачевски заяви, че предложението на френското председателство е неприемливо в този си вариант.

 

offnews.bg

 

Продължи с четенето

Политика

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски

Published

on

By

„Продължаваме Промяната“ отказаха писмено среща с кандидат-премиера проф. Николай Габровски. Писмото, раздадено на медиите, е подписано от председателя на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров.

ПГ на „Продължаваме Промяната“ (ПП) благодари за поканата за среща с цел съставяне на правителство.

ПП многократно заяви позицията си, че няма да подкрепим предложеното с първия мандат правителство и по тази причина не бихме могли да удовлетворим молбата Ви за среща, се казва в текста. ПП изразява готовност да проведат разговори с Николай Габровски на следващ етап и да дискутират 16-те приоритетни за коалицията политики, ако Габровски стане министър-председател.

Вчера от ПГ на „Възраждане“ също заявиха, че няма да се отзоват на поканата за разговори на Габровски.

В пост в профила си във Фейсбук председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова написа, че „две парламентарни групи отказаха дори среща, коалиция ПП В – Предсрочен Парламентарен Вот“. Към публикацията са прикачени снимани писмените откази на ПП и „Възраждане“.

За 10:30 ч. е насрочена срещата на Николай Габровски с представители на ДПС.

БТА

Продължи с четенето

Политика

Асен Василев към Радев: Защо вашите министри се крият от НС?

Published

on

By

Недоволството на депутатите от нежеланието на служебните министри да участват в парламентарния контрол се обърна на атака срещу президента Румен Радев, който назначи правителството. Това се случи по време на днешното заседание на Народното събрание.

Поводът дадоха оплакванията на депутати от БСП, че членовете на кабинета не се явяват в парламентарните комисии, за да отговарят на въпроси. Тук се присъедини съпредседателят на ПП Асен Василев, който наскоро имаше тежка задочна разпра с държавния глава. Той предизвика Радев, че след като е назначил министрите, следва да обясни защо те отказват да идват в парламента. „Г-н Радев, защо вашите министри и вашият министър-председател се крият от Народното събрание на Република България?“, попита реторично той.

Призивът му се хареса на социалистите. „Цялото Народно събрание да призовем началника на назначените (служебни министри – бел.а.) да седне на този стол, да изслуша Народното събрание и да обясни всичките действия, бездействия, съмнения, които имаме ние към служебния кабинет“, апелира и соцдепутатът Иван Ченчев. И се оплака, че дори хората на административни длъжности в правителството отказвали да отговарят на обаждания от парламентарните комисии.

Намеси се депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков, който използва случая, за да атакува културния министър Велислав Минеков. „По-скоро бих призовал, ако може и министърът на културата да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор“, обяви Биков по адрес на шефа на културното ведомство. И съобщи на колегите си депутати, че Минеков е назначил бившата парламентаристка Татяна Дончева за член на борда на фонда „1300 години България“, а самия себе си е определил за председател на управителния съвет.

От „Възраждане“ пък се прицелиха в Асен Василев, който миналата година беше служебен министър на финансите, назначен от Радев. „Очевидно президентът Радев има някакъв проблем с подбора на министри – настоящи и бивши, тъй като тук няколко оплаквания, включително от един от бившите министри на Радев – г-н Василев“, обяви депутатът от партията Искра Михайлова. И го нападна, че не се явил пред временната комисия по казуса „Gemcorp“, както обещал. Василев се оправда, че заседанието на комисията се провело по време на пленарното заседание на парламента.

segabg.com

Продължи с четенето

Политика

Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ

Published

on

By

Председателят на БСП Корнелия Нинова е категорична – социалистите няма да подкрепят първият мандат на ГЕРБ за съставяне на редовен кабинет.

Що се касае обаче до хипотезата да бъде подкрепен експертен кабинет при евентуален трети мандат, който евентуално би могъл да получи „да“ и от ГЕРБ – това било в прерогативите на Националния съвет на БСП, който следва да реши как да процедира. Процедура, която няма да бъде провеждана обаче сега, когато партията на Борисов ще направи опит за сформиране на правителство.

„Решение на Националния съвет на БСП гласи – не подкрепяме мандат за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Всичко останало, когато бъде връчен третият мандат, събира се Националният съвет и решава какво да прави“, отговори тя на въпрос на News.bg в кулоарите на парламента, не бидейки обаче категорична, че за партията й би било червена линия евентуалният трети мандат да получи и подкрепа от ГЕРБ.

Вече има и покана от страна на проф. Никола Габровскикандидатът на ГЕРБ за премиер, за среща с БСП, потвърди Нинова. Въпросният разговор ще се проведе утре „около 11-11 и половина“. Но, оказва се, ще бъде кратък.

„От уважение към него ще отидем, за да му кажем 3 изречения: Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Благодарим. Довиждане“, възпроизведе предварително утрешния си диалог с Габровски соцводачката.

Мисия невъзможна е от „Позитано“ да погледнат благосклонно към кабинет „Габровски“, бил той и експертен и надпартиен, повтори Нинова.

„Въпреки всички спекулации в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем – уважаваме Ви като професор и лекар, не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов. Ние с този модел 6 години се борим“, спести работа на парламентарните репортери, които ще отразяват предстоящата в четвъртък среща тя.

news.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page