Connect with us

Новини

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Публикувано преди

на

Сръбските въоръжени сили са приведени в повишена бойна готовност поради ситуацията в Косово. Президентът на Сърбия Александър Вучич обясни, че ситуацията е напрегната, тъй като в Косово са започнали да налагат решението за забрана на сръбските номера. Той подчерта, че никой не иска да воюва, но армията е готова да изпълни всяка задача, съобщава ТАСС.

Вучич е издал заповед да бъдат свалени всички вражески дронове над централна Сърбия. Заповедта е дадена след засичане на неидентифицирани БПЛА в небето край град Рашка (близо до административната граница с Косово). Сръбски самолети МиГ-29 са вдигнати за ескорт и унищожаване на дроновете.

Дроновете незабавно са напуснали въздушното пространство над централна Сърбия, в противен случай щяха да бъдат свалени, защото главнокомандващият издаде заповед за незабавно използване на системи за противовъздушна отбрана.

Според сръбската медия „Веерни новости“ дроновете незаконно са наблюдавали бази на сръбската армия.

Министерството на отбраната на Сърбия съобщи, че вицепремиерът, министърът на отбраната Милош Вучевич, придружен от началника на Генералния щаб Милан Мойсилович, инспектира военни гарнизони в град Рашка във вторник.

Вучевич разговаря с военнослужещи, участващи в учения, и изрази увереност, че „сръбската армия е готова да се справи с всяка задача и заповед на върховния главнокомандващ„.

Спор за номера на колите изглежда малко вероятна причина за поставяне на войски в бойна готовност и спорове с международните партньори. Но Сърбия и Косово в момента правят точно това, пише БиБиСи.

Настояването на Косово етническите сръбски жители да предадат своите издадени от Сърбия регистрационни табели обтяга отношенията с основните му международни поддръжници, ЕС и Съединените щати.

Мироопазващите сили на НАТО КФОР увеличават патрулите в случай на инциденти. А министърът на отбраната на Сърбия казва, че нейните войски стоят, „за да защитят всички граждани на Сърбия, включително сърбите в Косово“.

Във вторник косовската полиция започна да раздава първите си писмени порицания, тъй като изтече крайният срок за смяната на номерата. Първият получател беше жена, пристигнала от Сърбия през контролно-пропускателния пункт Ярине, в северната част на Косово.

Полицейското съобщение предупреждава, че тя трябва да премахне сръбския номер от колата си до 21 ноември или ще бъде изправена пред глоба. Но шофьорката се възпротиви, като каза, че ще изчака да чуе сръбското правителство, преди да направи каквито и да било промени.

Петър Петкович – ръководителят на правителствената служба за Косово – преглеждаше купищата документи, натрупани на бюрото му в Двореца на Сърбия. Той изтъкна клаузи, за които настоя, че са доказателство, че властите в столицата на Косово Прищина са се отклонили от споразуменията, постигнати чрез диалог с посредничеството на ЕС. „Прищина е единственият виновник тук“, коментира той пред БиБиСи.

„Това не само е акт на нарушение на споразуменията, сключени в рамките на диалога, но сега имаме Прищина, която обявява използването на насилие за прилагане на това неразумно решение.

Твърдението за „насилие“ се отнася до съобщения, че полицията в Косово ще конфискува превозни средства със сръбски регистрационни номера. Всъщност настоящият план е малко по-малко драматичен.

След първите три седмици на издаване на писмени предупреждения, полицията ще започне да налага глоби от €150. Следващата фаза включва конфискуване на регистрационните табели – като Прищина настоява повторната регистрация да приключи до април следващата година.

Вицепремиерът на Косово Бесник Беслими трябваше да обясни всичко това на Белградската конференция по сигурността миналия петък. Но сръбската полиция го върна, уж за собствената му безопасност, преди да стигне до събитието. В крайна сметка той се появи чрез видеовръзка – и не съжаляваше, че Косово е пренебрегнало призивите на ЕС и САЩ за забавяне. Прищина просто иска нейните закони да бъдат спазвани, каза той пред БиБиСи.

„В миналото ЕС имаше склонността да решава проблемите, като ги отлагаше“, каза той. „Простото отлагане само прави проблема по-голям – и означава само, че прехвърляме проблема на следващия бюрократ в ЕС. Не смятаме, че това е най-доброто лекарство за справяне с дългосрочни проблеми.“

Дипломатите не си направиха труда да скрият ужаса си. ЕС каза, че е „разочароващо“, че съветът за забавяне с 10 месеца „не е бил спазен„.

Междувременно посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил изрази раздразнението си, когато говори по време на същата сесия на Белградската конференция по сигурността като Бесник Беслими. „Напоследък говорим за ядрени оръжия“, каза той. „Това е по-важно от регистрационните табели„.

По-късно Хил коментира пред БиБиСи, че съсредоточаването върху подробности няма да реши основните проблеми между Косово и Сърбия. „Бихме искали да видим цялото това нещо с регистрационните табели да се измести, за да можем да се захванем с по-важни въпроси. Ако се положат усилия за справяне с по-широките проблеми, тогава проблеми като регистрационните табели ще си дойдат на мястото.“

Междувременно жителите на Северна Митровица, най-големият град с мнозинство етнически сърби в Косово, са хванати в центъра на този последен спор.

Йована Радосавлевич живее там и управлява Нова социална инициатива – организация, насърчаваща доверието сред общностите. Тя казва, че на много етнически сърби им е писнало да се чувстват като пионки в споровете между Белград и Прищина.

„С течение на времето и особено в най-новата история сръбската общност в Косово не е имала никаква агенция – никакъв капацитет за вземане на решения“, казва тя. „Дори при брюкселския диалог и осъществяването на интеграцията местната общност не беше попитана как се чувства, какво иска и как иска да стане“.

Ако не друго, спорът за номерата служи да подчертае, че усилията за нормализиране между Косово и Сърбия са в застой. Пословичният старт е крайно необходим.

news.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page