Connect with us

Новини

Сръбската армия е в повишена бойна готовност заради ситуацията в Косово

Публикувано преди

на

Сръбските въоръжени сили са приведени в повишена бойна готовност поради ситуацията в Косово. Президентът на Сърбия Александър Вучич обясни, че ситуацията е напрегната, тъй като в Косово са започнали да налагат решението за забрана на сръбските номера. Той подчерта, че никой не иска да воюва, но армията е готова да изпълни всяка задача, съобщава ТАСС.

Вучич е издал заповед да бъдат свалени всички вражески дронове над централна Сърбия. Заповедта е дадена след засичане на неидентифицирани БПЛА в небето край град Рашка (близо до административната граница с Косово). Сръбски самолети МиГ-29 са вдигнати за ескорт и унищожаване на дроновете.

Дроновете незабавно са напуснали въздушното пространство над централна Сърбия, в противен случай щяха да бъдат свалени, защото главнокомандващият издаде заповед за незабавно използване на системи за противовъздушна отбрана.

Според сръбската медия „Веерни новости“ дроновете незаконно са наблюдавали бази на сръбската армия.

Министерството на отбраната на Сърбия съобщи, че вицепремиерът, министърът на отбраната Милош Вучевич, придружен от началника на Генералния щаб Милан Мойсилович, инспектира военни гарнизони в град Рашка във вторник.

Вучевич разговаря с военнослужещи, участващи в учения, и изрази увереност, че „сръбската армия е готова да се справи с всяка задача и заповед на върховния главнокомандващ„.

Спор за номера на колите изглежда малко вероятна причина за поставяне на войски в бойна готовност и спорове с международните партньори. Но Сърбия и Косово в момента правят точно това, пише БиБиСи.

Настояването на Косово етническите сръбски жители да предадат своите издадени от Сърбия регистрационни табели обтяга отношенията с основните му международни поддръжници, ЕС и Съединените щати.

Мироопазващите сили на НАТО КФОР увеличават патрулите в случай на инциденти. А министърът на отбраната на Сърбия казва, че нейните войски стоят, „за да защитят всички граждани на Сърбия, включително сърбите в Косово“.

Във вторник косовската полиция започна да раздава първите си писмени порицания, тъй като изтече крайният срок за смяната на номерата. Първият получател беше жена, пристигнала от Сърбия през контролно-пропускателния пункт Ярине, в северната част на Косово.

Полицейското съобщение предупреждава, че тя трябва да премахне сръбския номер от колата си до 21 ноември или ще бъде изправена пред глоба. Но шофьорката се възпротиви, като каза, че ще изчака да чуе сръбското правителство, преди да направи каквито и да било промени.

Петър Петкович – ръководителят на правителствената служба за Косово – преглеждаше купищата документи, натрупани на бюрото му в Двореца на Сърбия. Той изтъкна клаузи, за които настоя, че са доказателство, че властите в столицата на Косово Прищина са се отклонили от споразуменията, постигнати чрез диалог с посредничеството на ЕС. „Прищина е единственият виновник тук“, коментира той пред БиБиСи.

„Това не само е акт на нарушение на споразуменията, сключени в рамките на диалога, но сега имаме Прищина, която обявява използването на насилие за прилагане на това неразумно решение.

Твърдението за „насилие“ се отнася до съобщения, че полицията в Косово ще конфискува превозни средства със сръбски регистрационни номера. Всъщност настоящият план е малко по-малко драматичен.

След първите три седмици на издаване на писмени предупреждения, полицията ще започне да налага глоби от €150. Следващата фаза включва конфискуване на регистрационните табели – като Прищина настоява повторната регистрация да приключи до април следващата година.

Вицепремиерът на Косово Бесник Беслими трябваше да обясни всичко това на Белградската конференция по сигурността миналия петък. Но сръбската полиция го върна, уж за собствената му безопасност, преди да стигне до събитието. В крайна сметка той се появи чрез видеовръзка – и не съжаляваше, че Косово е пренебрегнало призивите на ЕС и САЩ за забавяне. Прищина просто иска нейните закони да бъдат спазвани, каза той пред БиБиСи.

„В миналото ЕС имаше склонността да решава проблемите, като ги отлагаше“, каза той. „Простото отлагане само прави проблема по-голям – и означава само, че прехвърляме проблема на следващия бюрократ в ЕС. Не смятаме, че това е най-доброто лекарство за справяне с дългосрочни проблеми.“

Дипломатите не си направиха труда да скрият ужаса си. ЕС каза, че е „разочароващо“, че съветът за забавяне с 10 месеца „не е бил спазен„.

Междувременно посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил изрази раздразнението си, когато говори по време на същата сесия на Белградската конференция по сигурността като Бесник Беслими. „Напоследък говорим за ядрени оръжия“, каза той. „Това е по-важно от регистрационните табели„.

По-късно Хил коментира пред БиБиСи, че съсредоточаването върху подробности няма да реши основните проблеми между Косово и Сърбия. „Бихме искали да видим цялото това нещо с регистрационните табели да се измести, за да можем да се захванем с по-важни въпроси. Ако се положат усилия за справяне с по-широките проблеми, тогава проблеми като регистрационните табели ще си дойдат на мястото.“

Междувременно жителите на Северна Митровица, най-големият град с мнозинство етнически сърби в Косово, са хванати в центъра на този последен спор.

Йована Радосавлевич живее там и управлява Нова социална инициатива – организация, насърчаваща доверието сред общностите. Тя казва, че на много етнически сърби им е писнало да се чувстват като пионки в споровете между Белград и Прищина.

„С течение на времето и особено в най-новата история сръбската общност в Косово не е имала никаква агенция – никакъв капацитет за вземане на решения“, казва тя. „Дори при брюкселския диалог и осъществяването на интеграцията местната общност не беше попитана как се чувства, какво иска и как иска да стане“.

Ако не друго, спорът за номерата служи да подчертае, че усилията за нормализиране между Косово и Сърбия са в застой. Пословичният старт е крайно необходим.

news.bg

Продължи с четенето

Новини

Как се печелят милиони от търг за доставка на горива? Даваш по-ниска цена от рафинерията и после променят условията

Published

on

By

Снощи в репортаж по бТВ бе показан скандален пример как държавата се ощетява с милиони, чрез съмнителни търгове. В случая става въпрос за правосъдното министерство и доставка на газьол за отопление на затворите. За какво точно става въпрос?

На пръв поглед обявения търг е безупречно проведен като критерия за избор на доставчик е най-ниска цена спрямо цената на рафинерията. Печeли го една неизвестна малка фирма като дава отстъпка от 3% от цената на рафинерията Лукойл. Дотук добре, но всъщност такава отстъпка за газьол рафинерията не дава на никой, дори и на компании с оборот няколко милиона литра. Излиза, че спечелилата фирма ще трябва да продава на загуба, за да изпълни поръчката, но за неин късмет след търга държавата променя условията на ценообразуване и не взима за база цената на рафинерията, а на Софийската стокова борса, която е с 20% по-скъпа. Защо държавата променя условията, като така се ощетява с милиони можем само да гадаем. Факт е обаче, че това води до огромна печалба на фирмата, която при първоначалните условия би продавала на загуба. Обясненията на енергийния министър, че видиш ли Лукойл не са давали достъп до цените си е смехотворен, защото първо такъв достъп не е бил поискан и второ дори и най-малкия клиент на рафинерията може да си създаде акаунт и да следи цените.

Така, че ако искате да спечелите милиони от горива – лесно! Трябва само да се явявате на търговете на държавата, да давате по-ниски цени от рафинерията и да стискате палци да сте с късмет после да се променят условията във ваша полза.

Снимката е от репортажа на бТВ

Продължи с четенето

Варна

„Градски транспорт“ Варна пуска допълнителни автобуси за Великден

Published

on

By

Общинското дружество „Градски транспорт“ във Варна осигурява допълнителни автобуси за Великден. В нощта на събота срещу неделя, когато в Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ ще бъде отслужена тържествена Великденска служба, извънредни курсове ще има по автобусни линии 17, 22, 31/31А, 148 и тролейбусни линии 82 и 83/88. Те ще се движат в следните часове:

·Автобусна линия 17 от сп. „ЖП Гара“ в 22:40 ч., от Боровец в 23:00 ч./Галата 23:10 ч.,  от Катедралата – 00:50 ч., от Галата в  01:30 ч.;

·Автобусна линия 22 от „Владиславово“ в 22:45 ч., от сп. „Централна поща“ в 00:55 ч.;

·Автобусна линия 31/31А без обслужване на к. к. „Св. св. Константин и Елена“ – през сп. „Балкан“, от сп. „ЖП Гара“ в 22:20 и 23:00 ч., от „Виница“ в 23:00 ч., сп. „Козирката“ в 01:00 часа, от „Виница“ до Катедралата в 01:40 ч.;

·Автобусна линия 148 от „Владиславово“ до Катедралата в 23:00 часа, от Катедралата –  в 01:10 часа;

·Тролейбусна линия 82 от Владиславово до сп. „Централна поща“ в 23:00 часа, от сп. „Централна поща“ – в 01:00 часа;

·Тролейбусна линия 83/88 до Владиславово от сп. „Централна поща“ в 00:50 ч.

Продължи с четенето

Новини

Започва Страстната седмица

Published

on

By

На Велики понеделник започва Страстната седмица, последната от земния живот на Исус Христос.

Наименованието „страстна седмица“ идва от старославянската дума „страст“, което означава страдание. Всеки ден от тази седмица се нарича „велик“, извършват се специални богослужения.

На Велики понеделник Исус Христос влиза в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син гони търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата вечер той е разпнат.

Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той приема смирено униженията, бичуването, боя, венеца от тръни на главата, тежкия кръст, който трябва да носи към лобното си място, за да бъде разпънат на него между двама разбойници и да издъхне в мъки.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

На следващия ден е светлото Христово възкресение.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page