Connect with us

Свят

Срещу енергийната бедност: нови облекчения за германските граждани за 65 милиарда евро

Публикувано преди

на

По-високи детски надбавки, енергиен бонус за възрастни и студенти, нова евтина карта за обществения транспорт: германското правителство прие нов пакет с облекчения за германските граждани на стойност 65 милиарда евро.

С новите мерки управляващите искат да компенсират поне отчасти нарасналите разходи на германските домакинства и на фирмите заради значителното повишаване на цените на енергоносителите. Новият пакет от помощи е на стойност 65 милиарда евро и заедно с предишните два обемът на облекченията за германските граждани достига вече 95 милиарда евро, обяви след закрито заседание на управляващата коалиция канцлерът Олаф Шолц. „Тежки времена очакват страната ни“, каза той в Берлин при представянето на резултатите от разговорите. Той потвърди, че това са много пари, но пък този разход е много необходим, допълни социалдемократът.

Какво включват мерките?

Повече хора вече ще имат право на жилищна помощ (държавна добавка за плащане на наема). Кръгът на хората, които ще могат да разчитат на такава помощ, се разширява и ще охване общо 2 милиона граждани на страната. Част от изплащаните жилищни добавки от септември до декември 2022 г. ще бъде Бонус за отопление в размер на 415 евро за домакинства от 1 човек, 540 евро за двучленно домакинство и по 100 евро отгоре за всеки следващ член на домакинството.

Парите за безработни „Харц 4″ стават 500 евро – от 449 евро в момента. Пенсионерите ще получат на 1 декември еднократен енергиен бонус от 300 евро, а студентите и стажантите, изучаващи професия – еднократна помощ от 200 евро. Енергийният бонус от 300 евро за работещите в Германия беше включен в предишния пакет от помощи.

По-високи детски надбавки и наследник на „билета за 9 евро“

Детските надбавки се вдигат с 18 евро, които в момента са 219 евро за първо и второ дете. Освен това правителството е готово да отпусне на провинциите сумата от 1,5 милиарда евро годишно за нова по-евтина карта за обществения транспорт, ако „провинциите се съгласят да предоставят най-малко същия размер дотация“. Това ще бъде наследникът на тъй наречения „билет за 9 евро“, който важеше през последните три месеца. Новият по-евтин билет ще струва между 49 и 69 евро на месец.

Представители на управляващата коалиция обявиха мерките на съвместна пресконференция в БерлинПредставители на управляващата коалиция обявиха мерките на съвместна пресконференция в Берлин

Необлагаемият доход за допълнителни плащания се вдига на 3 000 евро. За облекчаване на домакинствата се въвежда горна граница на цените на електроенергията – един вид ценова спирачка на тока. Тя ще се финансира от печалбите на енергийните компании. „Случайните печалби“ на компаниите, дължащи се на високите цени на енергията, ще бъдат използвани за новата мярка“, каза канцлерът  Шолц.

 

dw.com

Продължи с четенето

Политика

Норвегия ще дари шест изтребителя Ф-16 на Украйна

Published

on

Снимка: БТА

Норвегия ще дари шест самолета Ф-16 на Украйна, съобщи всекидневникът „Верденс Ганг“, цитирайки изявление на норвежкия премиер от срещата на върха НАТО във Вашингтон, предаде Ройтерс.

Доставката на бойните машини ще започне още тази година, допълва, цитирайки норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, съобщи БТА.

„Норвегия реши да прехвърли шест изтребителя Ф-16 на Украйна на безвъзмездна основа. Планираме доставките да започнат през 2024 г.“, цитира „Верденс Ганг“ думите на премиера.

Продължи с четенето

Политика

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО

Published

on

Снимка: POLITICO

САЩ и Германия са основните противници на присъединяването на Украйна към НАТО, каза френският президент Еманюел Макрон преди срещата на върха за 75-годишнината на алианса във Вашингтон, предаде ДПА.

Макрон обърна внимание на „силната опозиция“ на САЩ и Германия за евентуална покана към Украйна да се присъедини към северноатлантическия алианс, съобщи БТА. „В крайна сметка решението за покана на Украйна да се присъедини към НАТО ще бъде взето от съюзниците“, заяви той.

Френският президент припомни също и раздразнението на Киев от липсата на такава покана на предишната среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. „Украинците бяха доста раздразнени, когато стигнаха до извода, че вратата е отворена, но не чак дотолкова. И мисля, че сценарият за срещата на върха във Вашингтон е същият“, добави Макрон, попарвайки по този начин индиректно украинските надежди.

Продължи с четенето

Политика

Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с Путин

Published

on

Снимка: Btv

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва за преговори с руския премиер Владимир Путин, съобщиха световните агенции, като цитират неговия говорител Берталан Хаваши, предаде БТА.

Посещението на унгарския премиер е „мисия за мир“, добави Хаваши пред унгарската агенция МТИ.

Няколко медии съобщиха, че Орбан ще посети Москва след визитата си в Киев във вторник, първата от началото на руското нашествие в Украйна през февруари 2022 г. Десният популистки лидер е смятан за най-близък до Кремъл от лидерите на ЕС, отбелязва ДПА и Асошиейтед прес. Той отдавна настоява за прекратяване на бойните действия в Украйна, но без да обясни какво ще означава това за териториалната цялост или бъдещата сигурност на засегнатата страна.

Водещият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви днес, че Орбан не представлява Европейския съюз „по никакъв начин“ и посещението е изцяло в контекста на руско-унгарските двустранни отношения, въпреки че Унгария пое от 1 юли ротационното председателство на ЕС, отбелязва Франс прес.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page