„Солвей Соди“ ще строи инсталация за изгаряне на отпадъци за собствени нужди

0
63

„Солвей Соди“ планира да изгради инсталация за изгаряне на отпадъци за собствени нужди, съобщиха от компанията пред журналисти. С нейна помощ ще бъдат намалени въглеродните емисии от производството.

Енергийният преход е голямо предизвикателство за нас„, коментира изпълнителният директор на предприятието Спирос Номикос. В момента за производството на необходимата топлинна и електрическа енергия „Солвей Соди“ гори петрококс и въглища и емитира към 700 хил. тона въглероден диоксид годишно. Разходите за покупка на квоти въглеродни емисии годишно се движат в диапазона 50-70 млн. евро на година.

След 2025 година компанията ще загуби своята конкурентоспособност, ако не намали разходите за емисии, коментира Номикос. Конкуренти на „Солвей Соди“ в производството на калцирана сода и бикарбонат са основно компании от Турция и САЩ, които не участват в схеми за търговия с емисии.

Инвестицията в новия завод ще е в рамките на 150 – 200 млн. евро, коментира Тодор Николов, директор на „Проекти по енергиен преход“. Точната сума ще бъде уточнена, когато бъде избрана и технологията за утилизацията на отпадъците.

investor.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page