Собственикът на бензиностанциите ЕКО поема „зелен“ курс

0
234

Собственикът на веригата бензиностанциите ЕКО – Hellenic Petroleum – обяви нов курс от петролна към енергийна компания със смяната на името си на HELLENiQ ENERGY. Една от най-големите компании на Балканите с гръцки корени представи новата си идентичност на специално събитие в София.

Досегашното Hellenic Petroleum ще се използва единствено за дейността на компанията, свързана с рафинериите ѝ, уточни главният изпълнителен директор на групата Андреас Сиамисис.

Промяната в наименованието няма да засегне пряко обектите в България и те ще продължат да оперират под бранда ЕКО. Общо на територията на страната компанията има около 100 бензиностанции, което я нарежда в топ 5 на най-големите бензиностанции в страната.

Искаме да влезем в топ 3, но и за това има време“, коментира амбициите си Сиамисис.

Общо от навлизането си в България през 2003 г. до момента компанията майка на ЕКО е инвестирала на територията на страната около 160 млн. евро.

Генералната цел на групата е да намали въглеродния си отпечатък. Основните ангажименти на компанията са повече инвестиции в енергийна ефективност, „зелени“ горива и електромобилност.

Helleniq Energy е много активна компания в купуването и продажбата на електричество. В момента мениджмънта разглежда възможностите за развитие на бизнеса с ток и в България. Ключовият фокус са възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Диверсификация на петрол

В условията на избягване на руския петрол заради войната в Украйна компанията майка на бензиностанциите ЕКО изтъкна, че тя внася петрол от много държави в света, което ѝ дава възможност да диверсифицира доставките си. Около 60% от производството пък се изнася също в много на брой страни в различни региони.

economic.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page