Connect with us

България

Смениха директорите на ДКК и на НК „Индустриални зони“

Публикувано преди

на

След серия от установени нередности от ДКК е освободена Смиляна Нитова, съобщава Министерството на икономиката. Изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания предостави на министъра на икономиката и индустрията доклад за състоянието на дружеството и установените до този момент нередности. Част от обстоятелствата в него вече са известни на обществеността.

Всички решения на предходния Съвет на директорите има опасност да се окажат нищожни, след като ДКК е функционирала с ръководство под изискуемия от закона минимум. Дружеството е сключило договор с адвокатско дружество, по който всеки месец следва да се изплащат възнаграждения, независимо дали е извършена работа или не. В разрез с практиката до този момент, в последните си дни на поста, предходният изпълнителен директор Смиляна Нитова е променила клаузите в договора си, за да бъде обезщетена с 6 месечни възнаграждения ако бъде освободена от поста, пише в съобщението.

Одитът в ДКК продължава. Поради пълното саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент от Съвета на директорите се освобождават, освен Нитова, и Даниел Милев и Михаил Кумчев.

На тяхно място в Съвета на директорите се назначават Владимир Димитров – юрист с дългогодишен опит в държавната администрация и съдебната система, и Борислава Пенева – настоящ служител в Министерството на икономиката и индустрията в дирекцията, контролираща дейността на дъщерните дружества, съобщава МИИ. Сред новоназначените е и Андрей Лалов – икономист и анализатор, който притежава професионален опит в областта на малките и средни предприятия и инвестициите. Работил е по редица проекти към Световната банка и Европейската комисия. Бил е координатор и ръководител на процеса по програмиране и разработване на цялостен набор от икономически политики, приоритети и мерки в рамките на Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

Със заповед на министъра на икономиката и индустрията кадрови промени се извършват и в Национална компания „Индустриални зони“ (НКИЗ), информира пресцентърът на министерството. Основните мотиви за това са подобряване на маркетинговата политика и пазарното присъствие на компанията чрез проактивни действия с цел повишаване на българските и чуждестранните инвестиции и привличане на финансиране на проектен принцип. В ръководството на дружеството се връща Антоанета Барес. Тя ръководи компанията през последните 5 години, като е работила по времето на пет правителства. Доказан експерт в областта, Барес е магистър по право и е доктор по икономика в СУ „Св. Климент Охридски“ със защитена дисертация на тема „Оценка на факторите за успех за развитие на индустриалните зони и влиянието им върху регионалната икономика при трансформираща се икономическа среда“.

Барес има над 20 години професионален и управленски опит. Заемала е ръководни длъжности в търговски компании, включително ИТ сектора и държавните институции. Тя има специфичен опит в областта на стратегическото планиране, бизнес развитието, планирането и изпълнението на инвестиционни проекти, системи за управление на качеството, управление на риска.

За периода на нейното предходно управление на НКИЗ, само в Индустриален парк София-Божурище са реализирани 37 проекта за над половин милиард лева, които дават възможност за разкриване на близо 2000 нови работни места и то в сфери с висока добавена стойност. В Съвета на директорите влизат Константин Палавеев, който притежава професионален опит в инвестициите и инвестиционния процес. Сред новоназначените е и Радостина Ситова, финансист с опит в няколко институции, която притежава образователно-квалификационна степен магистър „Икономика на отбраната и сигурността“ и магистър „Международни икономически отношения“ към Университета за национално и световно стопанство. В ръководството влиза още Даниела Узунова, която е юрисконсулт с над 10-годишен стаж.

Визията на новия екип на НКИЗ е да подпомага общините в процесите по обособяване на индустриални зони и паркове и привличане на инвестиции, чрез ад хок проекти и опериране на паркове. Сред приоритетите им е реализиране на проактивна маркетингова кампания за по-доброто позициониране на проектите на дружеството с цел привличане на инвестиции чрез т. нар. ниършоринг (Nearshoring) – подход към бизнеса, когато трета компания предоставя специфични услуги от друго географско местоположение, което е относително близо до района на компанията. Ще работят и за изграждане на ефективна идентичност чрез брандиране на дестинации (Location branding). Идентифициране на възможности за финансиране на проекти на компанията от чуждестранни инвеститори, са също сред набелязаните цели пред новия екип. Ще се работи и за Изготвяне на иновативни проекти за  „умни зони“ и маркетирането им с цел осигуряване на финансиране и привличане на инвестиции. Ефективно ще бъдат търсени всички възможности за привличане на европейско и друго финансиране за развитие на българските индустриални зони, пише още в съобщението.

БТА

Продължи с четенето

България

Жълт и оранжев код за значителни валежи и гръмотевици в почти цялата страна обяви за днес НИМХ

Published

on

Предупредителен код за опасни явления обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код с предупреждение за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици, е обявен в областите Благоевград и Смолян.
Оранжевият код предупреждава за възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Възможни са прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа. Възможно е да се наложи частична евакуация. Съществува опасност при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг, посочват от НИМХ на сайта си.

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици е обявен за областите Бургас, Варна, Велико Търново, част от област Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, за част от област Монтана, както и за областите Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, София град и София област, Търговище, Шумен и Ямбол.

В област Видин жълтият код е в сила за общините: Белоградчик, Брегово, Бойница, Грамада, Кула, Макреш, Чупрене.

В област Монтана жълтият код е в сила за общините: Берковица, Вършец, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци.

Жълтият код предупреждава за възможност от локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг. Може да се наложи и прекъсване на дейности на открито.

Според прогнозата за времето на НИМХ следобед на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на места явленията ще са интензивни, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в Източна България – умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 13° и 18°, в София – около 12°.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев (ВИДЕО)

Published

on


Нямам очаквания от срещата Радев-Главчев и няма да коментирам, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Отговорността за министрите и работата е на Министерски съвет.

Отново напомням колко много партийни кадри на БСП бяха назначавани в служебните кабинети на Радев. Цели партии се създаваха след това.

Днес в пленарна зала се гледа предложението на ГЕРБ за увеличение на заплатите на военните. Кадрите в армията не трябва да изтичат, трябва да бъдат добре възнаградени.

Преди 3 години покривахме всички критерии за Еврозоната и можеше да сме там заедно с Хърватия. Причината да не сме се корени отпреди 3 години, сега чуваме само негативни вести, но всички ние си го заслужихме.

Продължи с четенето

България

Бойко Борисов: През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика (ВИДЕО)

Published

on

През последните девет месеца ГЕРБ носи 100% отговорност за външната политика чрез Мария Габриел и чрез мен като председател на външната комисия, това каза днес Бойко Борисов. В личната си страница във Фейсбук той допълни:

Искаме тази линия и доктрината, за която сме се борили, да продължи.

Още от първия ден на това служебно правителство ясно заявих, че не съм съгласен с външния министър и с много от назначенията, но така е преценил Главчев. Половината министри в този кабинет са от ПП/ДБ.

Политическата отговорност за това правителство се носи от парламента. Призовавам колегите от ПП/ДБ и ДПС, с които заедно гласувахме промените в Конституцията, да бъдем на висотата на сътвореното.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page