Connect with us

Позиция

Служебната власт явно държи да обслужи „Лукойл“ – на всяка цена и с все по-абсурдни доводи *

Публикувано преди

на

Все по-съмнителни и абсурдни стават аргументите на служебната власт да настоява за отмяна на забраната за износ на горива от „Лукойл Нефтохим“. Тя бе приета от кабинета на Кирил Петков и би трябвало да влезе в действие от 5 декември 2022 съгласно еврорегламента за ограничаване на вноса на руски суров петрол в ЕС, след като България получи право да продължи да внася петрол от Русия и да произвежда горива от него до 31 декември 2024 г

В понеделник Европейската комисия заяви, че не смята, че страната може да изнася руски горива през двете години, дадени за адаптация.

„Целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави – от ЕС или чужди страни“, коментира говорител на ЕК.

Този ясен отговор обаче не само не затвори темата, а насърчи служебната власт да продължи натиска за вдигане на забраната.

В сряда икономическият министър Никола Стоянов заяви пред журналисти, че „ако „Лукойл“ работи само за вътрешния пазар и не изнася продуктите си за други държави, има два варианта – или цената на горивата у нас ще се вдигне на 5-6 лв. за литър, или рафинерията ще затвори“. Той обяви също така, че компенсацията за горивата от 25 ст. на литър ще продължи и след 1 декември и ще се покрива от иззетите свръхпечалби на енергийните фирми, а в четвъртък стигна и по-далече като каза, че помощта ще е в пъти повече от досегашната.

Въпросът с износа на горива от бургаската рафинерия е за стотици милиони левове от потенциални продажби. Решението да се отменя забраната дойде след срещи на президента и кабинета му с представители на „Лукойл Нефтохим“. След тях бе обявено, че е договорено намаляване на цените на горивата за местния пазар.

В същото време ГЕРБ внасят проекторешение в парламента за обмитяване на руския суров петрол или въвеждане на допълнителен данък за рафинерията. Лидерът на първата политическа сила у нас Бойко Борисов обяви в неделя, че ще бъдат внесени законови поправки за такса от лев върху горивата. ГЕРБ обаче не коментира дали подкрепя отмяната на забраната за износ на горива и масла от „Нефтохим“.

Несъстоятелно и абсурдно

Експерти коментираха пред Mediapool, че тезата на служебната власт и на Българската петролна и газова асоциация (БПГА, в която „Лукойл Нефтохим“ има решаваща дума) за това как забраната на износа от „Лукойл Нефтохим“ ще доведе до поскъпване на горивата и до затваряне на рафинерията, е изключително несъстоятелна и абсурдна. Според тях има пазарни начини да се спазва европейският регламент, бургаската рафинерия да продължи работа и интересите на българските потребители да бъдат защитени. В същото време вдигането на забраната за износ би облагодетелствало единствено руската компания „Лукойл“, а Европейската комисия би задействала наказателна процедура срещу България заради неспазване на регламента срещу руския петрол, въведен заради войната на Москва в Украйна.

Някой ще ни плесне през ръцете, защото дерогацията, която получихме, е за внос по море, а след като получихме изключението, решихме, че можем да правим каквото си искаме“, коментира пред Mediapool Ивайло Калфин, който бе външен и социален министър в две правителства у нас, а в момента ръководи Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

„Появи се някакъв министър, който каза, че щял да прибере всички печалби на „Нефтохим“, каквито рафинерията не отчиташе доскоро, а в момента плаща върху минимална печалба. За сравнение, печалбата на „Шел“ в последните две години е умопромачителна и се измерва в десетки милиарди. Очевидно не българската държава е тази, която печели от трупаните от „Нефтохим“ пари. Ние да настояваме „Лукойл“ да изнася нефтени продукти сигурно е хубаво за статистиката и за българския износ, но държавата не печели нищо от това“, заяви той.

Според Калфин не е състоятелна тезата, че ако горивата на „Нефтохим“ се продават само на българския пазар, той ще се задръсти и рафинерията, която в момента изнася повече от половината си продукция, ще трябва да спре работа.

Пазарът ще се намести

„Знам, че доста от горивата на българския пазар са вносни и при положение, че себестойността на продуктите на „Нефтохим“ е ниска, а ние виждаме, че цените на петрола в момента са под тези отпреди войната в Украйна, тогава големите фирми ще спрат да внасят от чужбина, а ще започнат да купуват от „Нефтохим“, обясни Калфин механизмите на пазара и конкуренцията.

Той е на мнение, че „Нефтохим“ спокойно може да продължи да работи само за българския пазар с произведени от руски петрол горива, а българското правителство не трябва да се опитва да лъже Европейската комисия.

„Нефтохим“ е напълно свободен да си осигури доставки на суров петрол от други места и да оставя продуктите от руския петрол за вътрешния пазар, а останалите за износ да са от друг петрол“, коментира главният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков„Така няма „Нефтохим“ няма да спре да изнася, няма да им изчезнат маржовете, просто маржът ще намалее, което не означава, че ще фалират и ще спрат работа. Това са абсурдни твърдения“, допълни той по повод аргументите на БПГА и служебния кабинет.

Според Центъра за изследване на демокрацията е интересен фактът, че от приемането на регламента за забрана на вноса на руски петрол в ЕС, от който България получи изключение за две години, бургаската рафинерия вече е започнала да преработва само руски петрол. Допреди това тя е внасяла и такъв от Кувейт и Саудитска Арабия. На моменти различният от руския сорт Юралс (Urals) петрол е достигал половината доставки за „Нефтохим“. Сега се купува само евтиният руски петрол по вътрешни схеми на собственика на рафинерията – дъщерната на „Лукойл“ компания „Литаско“, която е регистрирана в Швейцария, но наскоро стана ясно, че може да се премести в Дубай.

Целта е полза за местния пазар, не за рафинерията

„В регламента на ЕК, който има директно действие, много ясно е посочено, че изключението за внос на руски петрол се прави за определени страни, за да не се стигне до ценови шок на местния пазар, а не за да се стабилизират или да продължават бизнес моделите на местните рафинерии“, заяви Стайков пред Mediapool.

„Няма как България да получава отстъпка заради географското си положение и в същото време да може безконтролно да изнася нефтопродукти както за ЕС, така и за трети страни. В самите въпроси и отговори към регламента, където изричната забрана не е записана, е обяснено, че не може да се изнасят нефтопродукти от руски петрол“, допълва той.

„Това е разликата между буквата и духа на закона. Законите са добре, но когато някой текст липсва или не е написан ясно започва едно бясно тълкуване и излиза извън границите на самия закон и духа му. Когато се говореше за дерогациите, въпросът беше, че всяка промяна в кратък срок означава допълнителни разходи за доставка, за логистика, транспортни проблеми, застраховки и на тази база ЕК прояви разбиране, че има смисъл от изключения с временно действие. Идеята винаги е била да се предотврати шок в рамките на местните пазари, а не да се изнасят нефтопродукти“, допълни експертът.

По думите му, в противен случай, страните със забрана ще трябва да купуват и преработват по-скъпия от руския петрол и цените в Германия, Франция или Швеция автоматично се увеличават. „Нефтохим“, ако започне да изнася по-евтините си горива, автоматично заема пазар, а българската икономика няма да отчете това, защото печалбата дори не отива в „Нефтохим“, а директно в собственика му „Литаско“, отбелязва и Стайков.

Петролът евтин, а горивата скъпи

„България е в абсурдната ситуация държавата да е осигурила доставките на евтин петрол за две години за „Лукойл“ , а това да не се отразява по никакъв начин в крайната цена на горивата. Защото „Нефтохим“ не е дружеството, което купува петрола, а са вътрешнотрансферни преобразувания и така от години се крият печалби. Към това сега се продължават покупките на евтин петрол. а някой тук смята, че ЕК не е догледала добре и може да се позволи на „Нефтохим“ да изнася“, обяснява главният икономист на Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков пред Mediapool.

Той също допуска, че вдигането на забраната за износ на нефтопродукти от руски петрол ще доведе до наказателна процедура на ЕК срещу България.

Най-парадоксалното е, че държавата и правоохранителните ѝ органи трябва да следят дали юридически лица няма да нарушават регламента, който България е подкрепила при кабинета на Кирил Петков, а сегашният иска да го заобиколи.

Ако Брюксел установи, че у нас се нарушава регламентът, най-вероятно ще се тръгне по позната наказателна процедура с даване не двумесечен срок за отстраняване на нарушенията, а при продължаването им да се стигне до Съда на Европейския съюз. Това обаче отнема години и цената на това, което се готви да натвори служебното правителство, всъщност ще бъде платена от държавата при друг кабинет.

Енергийните мерки „на калпак“ са излишно скъпи

Ивайло Калфин коментира и предприеманите мерки за смекчаване на ефекта от скъпите енергийни цени за потребителите. Той отбеляза, че не само в България, но и в много европейски страни са се раздавали средства на калпак, но другите държави са започнали да прецизират механизмите за подпомагане.

В България парламентът реши да удължи помощите заради скъпия ток за небитовите потребители до края на 2023 г. като дори увеличи размера им, макар правителството да даваше заявки те да са според енергийната ефективност и пестеното на енергия.

Според Калфин това не е редно. Той даде пример как даваните 25 стотинки отстъпка за литър бензин и дизел в момента се ползват и от хора с високи доходи, а не са насочени към най-нуждаещите си.

„Така мерките стават много скъпи, отнемат огромен бюджетен ресурс и могат да свършат“, поясни той.

Ивайло Калфив е на мнение, че държавата не трябва да се оправдава, че няма европейска дефиниция за енергийна бедност, за да обхванат мерките най-нуждаещите се. „Служебното правителство имаше добра идея в началото да определи някаква по-ниска консумация с по-ниска цена за хората, но отново мерките са за всички. Политическа безпомощност е да не можеш да дефинираш хората, които се нуждаят от подкрепа и да им я осигуриш, коментира Калфин.

Владислава Пеева, mediapool.bg 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

Позиция

Горивата продължават да поскъпват! Ще стигнат ли 3 лева?

Published

on

След дълъг период на относителна стабилност пред последния месец цените на горивата тръгнаха стремително нагоре. Дизелът и бензина поскъпнаха с около 15 ст, а газта с повече от 20 ст. Тъй като темата с цените на горивата е особено чувствителна както за хората, така и за бизнеса, то AutoZona.bg  потърси отговори по темата от експерта инж. Пламен Дочев .

Каква е причината цените на горивата отново да тръгнат нагоре?

– Пред последните седмици натиска на държавата над Лукойл сериозно се засили. Първо бе прекратена концесията на пристанище Росенец, а преди седмица бе обявен конкурс за нов представител на държавата в Надзорния съвет на Лукойл. Поскъпването на горивата съвпадна с тези действия на държавата и съвсем очаквано много хора правят връзка между тях. На практика обаче тези събития нямат никакво касателство с цените на горивата. Традиционно през лятото потреблението на горива се увеличава значително, тъй като това е сезона на почивките и на активната земеделска работа. Всяка година се наблюдава сезонно поскъпване по бензиностанциите, но то рядко е преминавало 10 ст на литър. Явно в случая сезонното поскъпване не е единствената причина за рязкото повишение на цените. Основната причина не е изненадваща – цената на петрола. Само за месец цената на петрол сорт Брент се повиши от 70 на 85$ за барел. Причините за това рязко поскъпване на петрола са няколко. В опит да не допуснат ниски цени страните от ОПЕК и Русия съкратиха добивите си в около 1 млн. барела дневно, като така създадоха недостиг на пазара. Това съвпадна с изненадващо по-бързото възстановяване на икономиката на Китай и в резултат на всичко това цените тръгнаха нагоре. Какво е положението в България? Бургаската рафинерия все още работи с по-евтиния руски петрол, но както призна и държавата преди дни това по никакъв начин не се е отразило на горивата. какви са причините за това ще разгледаме в друга статия.

Колко може да стигне цената на петрола?

– Тенденцията на ръст на горивата може да изглежда стабилна, но пазара не е толкова предвидлив. Не е ясно до каква степен задаващата се рецесия в Европа ще засегне потреблението на гориваи дали някой страни производителки на петрол няма да се изкушат да увеличат добива на петрол заради по-високите цени. Поведението на Русия също е крайно непредвидимо и какви действия ще предприеме заради намалените приходи от ембаргото. Засега се запазва синхрона между Москва и ОПЕК за ограничени добиви, но в средносрочен план Русия може да увеличи износа за Индия и Китай. Всичко това  прави ситуацията трудно предвидима, но е малка вероятността да видим цени от 100$ за барел.

Какви цени да очакваме по бензиностанциите?

– През последния месец цените на едро скочиха с около 250 лв за 1000л. като бензиностанциите вдигат цените по-бавно и в момента в опит да запазят клиентите си работят на по-малки маржове. Повишението обаче в рамките на още 10 – 15 ст на литър е неизбежно. При най-песимистичния вариант до седмици бихме били свидетели на цени от 2,80  – 2,85 лв на литър.  Цени от 3 лева са малко вероятни, но правя тази прогноза с условието, че факторите определящи цените са много и повечето от тях са трудно предсказуеми.

AutoZona.bg

 

Продължи с четенето

Позиция

Явор Божанков: Борисов е като луд с картечница

Published

on

През последния месец бях на специализация в САЩ. Тя беше планирана отдавна, но поради пандемията беше отложена с повече от година. Казах си мнението и гласувах против хартиената бюлетина преди да замина. Решението да бъда оттеглен от правната комисия беше съгласувано с колегите. Върху моята свобода не е упражняван контрол. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ депутатът от БСП Явор Божанков.

Смятам, че който е правил промени в Изборния кодекс, накрая никога не е спечелил. Партиите имат по-сериозни проблеми – политическата система е делегитимирана, няма да върнем доверието с връщането на хартиената бюлетина. Правейки радикална промяна в Изборния кодекс, създаваме недоверие, че следващите избори ще са легитимни. Това внася още по-голямо недоверие в обществото. А и едно гласуване с ГЕРБ и ДПС връща БСП в онзи етикет на статуквото, което в последните 5 г. успяхме да променим с много усилия, заяви Божанков.

Той коментира и вариантите за съставяне на редовно правителство.

Каквито и да са имената в изпълнителната власт, зад тях стои политическа подкрепа. В ситуацията, в която изпадаме за четвърти път за година, изпадаме, защото всички политически субекти се държат сякаш представляват целия народ, а те не го представляват – дори ГЕРБ, които са първа политическа сила. Борисов е като луд с картечница – във всички студия от сутрин до вечер. Не си дава сметка, че дразни хората, посочи социалистът.

Изходът не е нито в президентска република, нито в служебно правителство – изходът е в намиране на съгласие в Народното събрание. В момента проблемът е, че нямаме национални цели, които да ни обединят. Трябва да формулираме поне базовия път, по който трябва да вървим. Докато не формулираме тези цели, няма как и да има съгласие. Нови избори няма да дадат друга картина. Нещо повече, оставят страната в безконтролната власт на служебното правителство. Тя ми прилича на ранния Борисов – безконтролна и безотчетна власт. Служебният кабинет акумулира власт, която никой не е предполагал, че ще има, подчерта Божанков.

Той каза, че заради критиките му към служебния кабинет, в момента всичките му роднини са подложени на проверки по всички линии.

novini.bg

Продължи с четенето

Позиция

А беше време…

Published

on

А беше време…
Когато депутатите от ГЕРБ искаха импийчмънт на Радев. Когато телевизиите излъчваха всеки ден изказвания на Борисов против Радев. Когато Гешев раздаваше на медиите записи от телефонни разговори на Радев и телевизиите на драго сърце ги излъчваха, без да има нещо скандално в тях. Когато в новините на Венелин Петков в бТВ пускаха челен репортаж, снимки с дрон, в коя затворена улица влязла колата на НСО с президентшата…
Сега за тях Радев е добър и справедлив. Телевизиите го обичат, гербаджиите са благодарни, Борисов благо мълчи, Гешев също. Времената се менят, вече са в един отбор.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page