Connect with us

Варна

Слаб старт на почивния сезон във Варна заради множество отменени резервации

Публикувано преди

на

Въпреки очакванията за много добър туристически сезон, хотелиери от Варна казват, че в началото на юли летовниците не са много.

Заетостта в хотелите е около 35 на сто и едва ли ще достигне нивата от 2019 година, когато почти нямаше свободни места. Според бранша, липсата на туристи се дължи на увеличаваща се инфлация, войната в Украйна и недостатъчната реклама на България на значими европейски пазари.

Туристическият сезон по Северното Черноморие започна в края на юни, а не както обикновено през май. Налице е и отлив на туристи, твърдят от бранша.

„Очакванията на туроператорите бяха, че ще се съживят записванията в летните месеци, това не е факт“, казва Венцислав Танчев, управител на туристическа агенция във Варна.

След войната в Украйна много от ранните резервации, които предполагаха добър сезон, са отменени, а новите не са много.

„Към момента не можем да стигнем дори и нивата на миналата година, като заетост. За съжаление не е определяща цената, защото ние работим по договори, които сме сключили миналата година. Даваме и много големи отстъпки и въпреки това просто няма записвания“, обясни Стела Деянова, хотелиер.

В хотела на Стела Деянова има туристи от България, Полша, Молдова, Румъния, дори и от Украйна. Заети са обаче едва една трета от местата.

„Тези, които идват, идват предпазливо, идват за по няколко дни. Няма такива дълги престои, каквито сме имали. За руски пазар изобщо сме забравили.“, казва Деянова

„Заетостта по хотелите е средно 40-50%, което не е традиционно. Обикновено е около 65-70%, в някои хотели малко повече“, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Има туристи, които всяка година почиват в курортите край Варна. Други избрат съседни страни. От бранша настояват държавата да стимулира туризма с данъчни облекчения и да увеличи рекламата за България на значими европейски пазари. Туроператори призоваха българите да изберат родното Черноморие през това лято.

„Едва ли в следващите години почивката в България ще бъде толкова изгодна ценово, колкото е в момента. Повишението на цените е неизбежно за следващия сезон“, прогнозира Венцислав Танчев.

В момента върви договаряне за следващия сезон. Заради инфлацията цените за почивка се очаква да скочат с около 20 %, но едва ли ще са по-конкурентни от предлаганите в съседни страни.

novini.bg

Продължи с четенето

Варна

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

Published

on

By

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока.

Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“. Хората искат да знаят срока на завършването й, каза Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ растеж на Североизтока, заяви от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде домакин на среща на кметовете от Североизтока за съвместни проекти и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич подчерта, че почти всички кметове на областни центрове в региона са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов стил на работа и обещаващо сътрудничество.

Двамата градоначалници се договориха да подготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на разговорите се очертаха възможните полета за сътрудничество между двете общини. Общи проекти на морската столица и столицата на Добруджа в областта на инфраструктурата например е разширяването на пътя Добрич-Варна. Други възможни проекти включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото оживяване на района. Кметовете говориха и за съвместни спортни обекти, логистичен център на двете съседни общини и терени, които да обслужват бъдещите  индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на проекти с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев подготвят и съвместна среща с АПИ във връзка с инвестиционната и ремонтната програми за 2024 година, касаещи региона.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще подготвят и индикативен списък с проекти по линия на интегрираните териториални инвестиции, които дават хоризонт за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент, който Община Варна трябва да ползва по-умело и с повече хъс, каза на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page