Connect with us

Новини

Скандалите около избора за председател на НС не стихват

Публикувано преди

на

Депутатите не успяха да изберат председател на парламента и при втория си опит.

За номинацията на ГЕРБ Росен Желязков гласуваха 103-ма депутати, 85 „против“, а 56 се въздържаха“.

Кандидатурата на „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев, получи подкрепата на 98 депутати. Против нея гласуваха 32-ма народни представители, въздържаха се 110.

Ето и какво се случи при първия опит:

Десислава Атанасова представи номинацията на ГЕРБ за председател на Народното събрание, а именно Росен Желязков. Тя се позова на парламентарната традиция партията, победила на изборите, да излъчи и първия сред равни. „Това е от неписаните, но установени правила, следващи волята на гражданите и дългогодишната парламентарна практика“, аргументира се Атанасова.

Тя отбеляза, че е необходимо да се търси консенсус около фигурата на председател на парламента. „Всички заявиха, че номинацията на Росен Желязков е много добра. Той е отличен юрист, диалогичен човек, опитен администратор. Всички заявиха доверие и уважение. Той може да търси консенсус. Може да гарантира спазване на правилата и да носи отговорност. Той не може да се крие зад чужда отговорност. Той ще носи отговорността на председател на Народното събрание. Няма да позволява противоконституционните актове да бъдат емблема на Народното събрание и няма да наложи за норма правото на силата за сметка на силата на правото“, посочи още Атанасова.

„За“ неговата кандидатура гласуваха 103 депутати , „против“ – 86, въздържаха се 51.

Цончо Ганев от „Възраждане“ представи тяхната кандидатура за поста – адвокат Петър Петров. „За председател на Народното събрание се издига човек, който трябва от една страна да е професионалист в своята област, от друга страна да не провежда политики на потъпкване на опозицията“, обясни той.

„За“ неговата кандидатура гласуваха 27 депутати , „против“ – 94, въздържаха се 118.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ представи тяхната номинация – Никола Минчев. „Има традиция, бих я нарекъл по-скоро практика, че председателят на Народното събрание се избира от най-голямата парламентарна сила, но има достатъчно примери, в които това не е така. В такива ситуации е най-важно да се подходи мажоритарно с оглед на личностните качества на съответния кандидат. Номинираме този човек, който в 47-ото Народно събрание се превърна в символ на диалогичност“, аргументира се той.

„За“ неговата кандидатура гласуваха 74 депутати , „против“ – 29, въздържаха се 135.

От БСП предложиха Кристиан Вигенин да заеме поста на председател на парламента. „Той се е доказал като човек, който успява да намира общи решения и като човек, който може да решава конфликтни ситуации“, посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова„За“ неговата кандидатура гласуваха  27 депутати , „против“ – 31, въздържаха се 181.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че не са издигнали свой кандидат, защото ще последват парламентарната традиция, като ще подкрепят номинацията на ГЕРБ – Росен Желязков.

novini.bg

Продължи с четенето

Новини

Градската елха грейна във Варна навръх Никулден

Published

on

By

Кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на туризма Зарица Динкова запалиха тази вечер светлините на Коледната елха и на градската украса на площад „Независимост“.

„Честит Никулден! Варна отново доказа, че има едни от най-талантливите деца. Благодаря Ви че сте тук, въпреки лошото време днес. Благодаря на треньорите, учителите и родителите и на всички граждани, че споделяме заедно празника. Честит да е денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец, покровител на всички рибари и моряци! Честит празник на всички именици! Желая Ви уютни и топли празници!“, каза кметът Благомир Коцев.

Живото коледно дърво в центъра на Варна е отрупано с нови декоративни елементи, отбелязват в съобщение от пресцентъра на общината.

В празничния концертучаствахабалет „Мелъди”, вокално студио „Ейнджъл войсес”, школа по танци „Ели денс“ и балетно студио „Звездна дъга“. Сред участниците бяха още формация „СТАР ДЕНС“, хип-хоп танцова формация „RIO CREW” , вокална формация „Бънджи Сингърс ” и детски танцов състав при СУ „Елин Пелин“.

Концертът завърши с фойерверки и празнична заря.

БНР

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page