Connect with us

Варна

Симфоничен концерт с произведения за виолончело и орган ще звучи в Коледния музикален фестивал на Варненската опера

Публикувано преди

на

Двадесет и третото издание на Коледния музикален фестивал на Държавна опера – Варна продължава с още един симфоничен концерт на 9 декември от 19:00 ч. във Фестивалния и конгресен център, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център.

В рамките на форума, на 21 ноември, гостуваха диригентът Емил Табаков и цигуларят Светлин Русев, който изсвири премиерно за Варна композирания от маестрото Концерт за цигулка и оркестър.

Във втория симфоничен концерт от програмата на Коледния музикален фестивал варненската публика ще чуе „Симфонични танци“ от Сергей Рахманинов, Вариации „Рококо“ за виолончело и симфоничен оркестър от П. И. Чайковски със солист Разван Сума от Румъния и „Sursum corda“ за орган и оркестър от Едуард Елгар със солист Боян Бъчваров. На диригентския пулт на оркестъра на Варненската опера ще бъде Григор Паликаров.

Изборът на Рахманинов в програмата на събитието не е случаен, тъй като през 2023-а се навършват 150 години от рождението му, споделя диригентът. Той отбелязва, че оркестърът на Държавна опера – Варна вече има качествата да покрие изискванията на произведението, което е предизвикателно като мащаб, фактура и трудност. Паликаров признава, че отдавна има намерение да направи „Симфонични танци“ в концерт, а зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна за него е точното място за тази творба.

Румънският виолончелист Разван Сума е концертирал неведнъж в България, бил е гост и на фестивала „Вaрненско лято“, припомнят от Операта. Той е солист-виолончелист в резиденцията на румънските радиооркестри. Професор в Букурещкия музикален университет, създател и артистичен директор на първия фестивал на виолончелото в Румъния – CellEAST Festival и основател на Ансамбъл „PlaCello“. От 2011 г. организира проекта „Харесвате ли…?“, посветен всяка година на различни композитори и стилове музика.

От неговия обширен репертоар маестро Паликаров се спира за концерта във Варна на популярната и виртуозна пиеса Вариации „Рококо“ за виолончело и симфоничен оркестър на Чайковски, тъй като си кореспондира със славянския дух на „Симфонични танци“ от Рахманинов.

Последното произведение в програмата ще бъде пиесата от Едуард Елгар, която предколедно да ни помогне да се извисим над днешните малко пошли и злободневни времена, отбелязва диригентът. Солист отново ще бъде Боян Бъчваров, с когото бе изпълнена „Органова симфония“ от Камий Сен-Санс във ФКЦ с оркестъра на Варненската опера – един от трите концерта, дирижирани от Паликаров на различни сцени в България, за които той бе удостоен с награда „Кристална лира“ 2022, припомнят от Операта.

„Да извисим сърцата си!“ (Sursum corda) е писано от Елгар за посещението в Уорчестър на дука на Йорк, станал по-късно крал Джордж Пети. Партитурата е публикувана чак през 1901 г. и може би поради тази причина рядко се изпълнява, съобщава Григор Паликаров, който от сезон 2021/22 е постоянен гост-диригент на Държавна опера – Варна.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Кметът на Варна кани кметовете от Североизтока в общ План за растеж на региона

Published

on

By

План за икономически растеж на Североизтока е готов да предложи кметът на Варна Благомир Коцев. Той се срещна с кмета на Добрич Йордан Йорданов днес. Срещата се проведе във Варна и целеше координиране на усилията за привличане на инвестиции в Североизтока.

Районът ни е силно зависим от завършването на АМ „Хемус“. Хората искат да знаят срока на завършването й, каза Йорданов. Нашата задача е да осигурим изпреварващ растеж на Североизтока, заяви от своя страна кметът на Варна Коцев. Той предложи морската столица да бъде домакин на среща на кметовете от Североизтока за съвместни проекти и привличане на финансиране.

Кметът на Добрич подчерта, че почти всички кметове на областни центрове в региона са новоизбрани и приема поканата като изражение на един нов стил на работа и обещаващо сътрудничество.

Двамата градоначалници се договориха да подготвят срещата във Варна още преди Коледа.

По време на разговорите се очертаха възможните полета за сътрудничество между двете общини. Общи проекти на морската столица и столицата на Добруджа в областта на инфраструктурата например е разширяването на пътя Добрич-Варна. Други възможни проекти включват пътищата по направленията към Дуранкулак и Силистра, които имат определящо значение за икономическото оживяване на района. Кметовете говориха и за съвместни спортни обекти, логистичен център на двете съседни общини и терени, които да обслужват бъдещите  индустриални зони на Добрич и Варна.

Кметовете се договориха да ускорят подготовката на проекти с Асоциацията на черноморските общини. Йорданов и Коцев подготвят и съвместна среща с АПИ във връзка с инвестиционната и ремонтната програми за 2024 година, касаещи региона.

За срещата с кметовете от Североизтока те ще подготвят и индикативен списък с проекти по линия на интегрираните териториални инвестиции, които дават хоризонт за привличане на общо стратегическо финансиране.

Интегрираните териториални инвестиции са инструмент, който Община Варна трябва да ползва по-умело и с повече хъс, каза на срещата кметът на Варна Благомир Коцев.

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Варна

Според букмейкърите най-оспорвана е кметската битка във Варна

Published

on

By

Най-оспорваната кметска битка сред големите градове според коефициентите за залозите на „Уинбет“ е във Варна. Букмейкърската компания оценява на 1.72 (стойностите са с вчерашна дата) възможността Иван Портних (ГЕРБ) да стане кмет отново, а на 2.10  – Благомир Коцев (ПП-ДБ). Цифрите означават изравнени сили. Другата любопитна ситуация е в Пловдив, където Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) е извън тройката. Той е с коефициент 5, изпреварен от издигнатия от местна коалиция Славчо Атанасов – 3.75. Кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е оценен на 1.30.

В София шансовете на Васил Терзиев (ПП-ДБ, „Спаси София“ ) са оценени на 1.25, а на Антон Хекимян (ГЕРБ) на 3.75. Трети е Деян Николов („Възраждане“) с 15. Любопитно е, че лявата кандидатка Ваня Григорова е с коефициент 21, тоест шансовете й да бъде кмет се оценяват като твърде малки. Победа за друго доста обсъждано име – Вили Лилков, е равносилна на фантастика – 151. Доста по-завързани изглеждат нещата относно избирателна активност на първи тур в столичната община – за активност над 42.5% коефициентът е 1.75, под този праг – 2.05%

В Русе коефициентът за сегашния кмет Пенчо Милков (БСП) е 1.44, а на кандидатката на ПП-ДБ Рена Стефанова – 3. В Плевен също е интересно. Настоящият кмет Георг Спартански, издигнат като независим, е оценен на 1.35. Герберът Валентин Христов – с 3.50, а Наталия Цанева (ПП-ДБ) – с 5.50.

За Бургас и Стара Загора се приема, че най-неизненадващото нещо е герберите Димитър Николов и Живко Тодоров да бъдат преизбрани – коефициентите им са 1.05. Интересно е, че в Бургас на второ място с 9 е оценен издигнатият от инициативен комитет Димитър Найденов – една от кандидатурите на ПП-ДБ; за другата – Константин Бачийски, въобще не е предложен коефициент.

Красимир Каменов във Враца и Златко Живков в Монтана (и зад двамата е ГЕРБ) също са отявлени фаворити с 1.02.

segabg.com 

*Колажът е на varnalive.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page