Connect with us

Новини

Сергей Станишев предава лидерския пост в ПЕС след 11 години начело

Публикувано преди

на

Лидерите на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се събират днес на конгрес в Берлин, Германия, за да обсъдят предизвикателствата, пред които е изправена Европа, съобщават от пресцентъра на ПЕС.

В рамките на двудневния форум ще се проведе и избор на нов председател на ПЕС. В срока за номинации е постъпила кандидатурата на Стефан Льовен – бивш премиер на Швеция.

В средата на септември настоящият председател на Партията на европейските социалисти и български евродепутат Сергей Станишев обяви решението си да не се кандидатира за четвърти поред мандат начело на ПЕС. Причините са политически, каза той тогава на пресконференция в пресклуба на БТА в София.

Станишев, който от 11 години е начело на ПЕС, посочи, че не е търсил номинация от ръководството на БСП за нов мандат, защото освен личен авторитет, е необходим и авторитет на партията, която издига кандидата. Той съобщи още, че има постъпила кандидатура на Стефан Льовен. Радвам се на тази номинация, той е много успешен министър-председател два мандата, коментира Станишев.

В първия ден на конгреса в Берлин са предвидени изказвания на Станишев и на кандидата за негов приемник на поста. Вечерта е насрочено гласуване. Утре новоизбраният лидер на ПЕС ще произнесе реч пред делегатите, както и германският канцлер Олаф Шолц, който заедно с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е домакин на форума.

“С кураж. За Европа“ (With courage. For Europe) – с това послание европейските социалисти организират своя изборен конгрес. В него ще участват левите премиери в Европа, партийни лидери от лявото политическо семейство ­– 33 партии членки, 12 асоциирани и 12 наблюдатели, еврокомисари, евродепутати, делегати, активисти, международни гости и медии.

Във фокуса на дебатите ще бъдат теми като подкрепата за Украйна, изхода от кризите, цените, инфлацията, енергетиката, зеления преход и социалните решения, съобщава БТА.

На форума европейската левица ще обсъди мащабна програма за справяне с кризите. „Ние не си играем със страховете на хората. Нито пък ще оставим съдбата и благосъстоянието им на произвола на пазарите. ПЕС е партията двигател за прогресивни решения и реформи. А горивото са нашите ценности – солидарност, социални политики, устойчивост, благополучие, феминизъм, демокрация и справедливост“, се казва в проекторезолюция за конгреса на ПЕС.

novini.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page