Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо

0
89

Решението на ОПЕК+ за намаляване на квотите за добив на петрол, което разгневи Вашингтон, е икономическо, а не политическо решение, заяви саудитският външен министър Файсал бин Фархан.

„Решението на ОПЕК+ беше чисто икономическо и беше взето с единодушие от държавите членки на организацията“, каза той в интервю за телевизия Al Arabiya.

Той обаче отговори отрицателно на въпроса дали това е политически ход. Според Бин Фархан членовете на ОПЕК+ са действали „отговорно“.

Той също така заяви, че отношенията между Саудитска Арабия и САЩ са стратегически и имат за цел да поддържат сигурността и стабилността в Близкия изток. Освен това военното сътрудничество между Рияд и Вашингтон е „в интерес и на двете страни“, заяви бин Фархан.

„Отношенията ни със САЩ са институционализирани още от самото им начало„, подчерта саудитският външен министър.

По-рано говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън смята, че е правилно да се преразгледат отношенията със Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+.

„Президентът беше пределно ясен, че трябва да преминем към друг формат на отношенията със Саудитска Арабия. Ще преценим подходите си и ще вземем решение за мерките, които да предприемем“, каза тя пред репортери.

Миналата седмица ОПЕК+ реши да намали квотите за производство на петрол с 2 млн. барела дневно.

news.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page