Ръчно правени кукли от Китай показват на фестивала „Златният делфин“ във Варна

0
80

Изложба на кукли е част от съпътстващата програма на 18-ия Международен фестивал „Златният делфин“. Тя е подредена в Държавен куклен театър – Варна и демонстрира всички системи кукли, които се ползват за представления в Китай, съобщи пред БТА проф. Саймън Уонг от Хонконг, който е член на международното жури на форума.

„Представяме три типа кукли от Китай, които са доста различни от популярните видове в Европа и Америка. Те се изработват ръчно от няколко майстори, като в един спектакъл може да има от 40 до 60 кукли за различните персонажи. В изложбата може да видите образци, които са копия на най-известните и красиви кукли от Китай и са направени от много добри майстори“, съобщи професорът.

Както куклените спектакли в Европа и Китай не си приличат, така и децата на двата континента са различни като публика, казва Уонг. В Азия те са много емоционални, екзалтирани и се доближават до артистите, за да докоснат куклите, докато европейските деца гледат от дистанция и живо се интересуват от сюжета и случващото се на сцената.

Той смята, че кукленият театър не може да бъде заменен в сърцата на децата от компютърните образи, защото в спектакъла те гледат „живи“ герои в история, която могат да съпреживеят.

Международният куклен фестивал „Златният делфин“ във Варна продължава до 7 октомври.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page