Connect with us

Новини

Русия ни замеси във взрива на Кримския мост: “Преди това камионът е бил в България“

Публикувано преди

на

Камионът, който според основните версии на руските власти е предизвикал експлозията на Кримския мост, е бил в България, откъдето през Грузия, Северна Осетия, Армения и Краснодар е минал маршрутът му преди сутринта на 8 октомври.

Това е официалната версия на Кремъл, разпространена тази вечер и съобщена от Анадолската агенция.

Руският президент Владимир Путин нарече днес експлозията „терористичен акт, насочен срещу критична инфраструктура“. Той твърди, че зад нея стоят украинските служби за сигурност.

„Както току-що съобщихте, няма никакво съмнение. Това е терористична атака, насочена към разрушаване на критичната гражданска инфраструктура на Руската федерация. Автори, извършители и клиенти са украинските специални служби“, заяви руският президент на среща с ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин.

На свой ред ръководителят на Следствения комитет заяви, че руски и чуждестранни граждани са помогнали на украинските специални служби в подготовката на „терористичния акт“. Той каза, че преди експлозията камионът е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар.

Според Бастрикин органите на реда са успели да установят самоличността на заподозрените, които са подготвяли експлозията на Кримския мост. Той добави, че във връзка с инцидентите руският Следствен комитет е образувал дело по член 205, част 2 „Тероризъм“.

Ако твърденията на руския следствен комитет са верни, камионът би трябвало да е тръгнал с ферибота от Бургас (Бургас – Поти (Батуми).

Според любимото на руския президент Владимир Путин издание „Московски комсомолец“ е възможно камионът да е бил „зареден с бомба“ в автосервиз. Авторите на МК разглеждат две хипотези относно това кога адската машина се е оказала в камиона. Едната е, че това е станало преди натоварването на стоката, която шофьорът Махир Юсубов е трябвало да откара до Симферопол. Втората версия – самата стока е била „минирана“.

След внимателен анализ на руските служби на потребителските данни в системата за навигация, в системата за поръчка на стоки и в търсачките на приложенията за навигация е установено, че преди пътуването на 6 октомври шофьорът многократно е проверявал един и същ маршрут в покрайнините на Белореченск – преди Краснодар на около 340 километра от Кримския мост. Според координатите, които е въвеждал, там се намира автосервиз.

Логично е преди пътуване шофьорът да провери машината, но според разследващите има едно голямо НО. На пешеходно разстояние от сервиза има химически завод за торове, където има селитра и всякакви други компоненти, от които могат да се възползват украинските служби. Така се ражда версията за това, че камионът може да е зареден в автосервиза. Втората е – че е натоварен „зареден“ товар.

И при двете версии, обаче, е ирелевантно дали в седмиците и месеците преди взрива камионът е пътувал в България, Грузия или Северна Осетия. Споменаването на България, дори товарният автомобил да е бил на наша територия някога, в този аспект прилича повече на елемент от хибридна война с намесване на името на страната ни.

История на моста

Мостът е построен през 1944 г. през Керченския проток в бившия Съветски съюз по време на Втората световна война.

През 1945 г. той се срутва поради движението на леда от Азовско море.

Въпреки че през 1954 г. е създаден фериботен преход през Керченския проток, въпросът за изграждането на нов мост се повдига от време на време.

През 2014 г. Русия анексира Крим и свърза полуострова със своята територия, като построи Керченския мост между 2015 и 2018 г. Мостът струва на Русия около 3,6 милиарда долара. Той се намира между руския Краснодарски край и Крим и е изграден върху 595 пътни и железопътни подпори. Има четирилентов път (по две ленти във всяка посока) и железопътна линия. Капацитетът му е 40 000 превозни средства и 47 двойки влакове на ден. Мостът е дълъг 19 км и се смята за най-дългият в Европа.

Инженерите твърдят, че Керченският мост е устойчив на земетресения с магнитуд 9 и може да се използва поне 100 години.

Мостът, официално открит от Путин през 2018 г., е от стратегическо значение за Русия, тъй като осигурява пътни връзки с Крим.

Русия ефективно използва Кримския полуостров за придвижване на жива сила и оръжия от началото на войната с Украйна на 24 февруари, което показва логистичното значение на моста. По Керченския мост се доставят с железопътен транспорт горивата и военното оборудване, необходими в бойните действия, до фронтовете с Украйна.

offnews.bg

Продължи с четенето

Варна

Благомир Коцев е новия кмет на Варна

Published

on

By

След 10 годишно управление на Иван Портних морската столица Варна има нов кмет. Благомир Коцев от коалицията ПП/ДБ успя да спечели доверието на варненци след като на балотажа спечели 52,3% от гласовете, побеждавайки опонента си Иван Портних от ГЕРБ с 41,7%.

Продължи с четенето

Новини

Българската компания Dronamics започва да извършва доставки в Гърция и ОАЕ

Published

on

By

Българската компания Dronamics сключи договор с националната пощенска служба на Гърция и ще започне да извършва първите доставки с дронове от началото на 2024 година, съобщава AutoZona.bg . За доставките ще се използва дрона Black Swan, който се нуждае само от 400 метра писта за кацане и излитане. Именно това му качество прави този дрон идеалното решение за извършване на доставки до отдалечени и слабо обслужвани райони, където няма традиционни летища. Гърция над 300 населени острова, които са идеалното място за приложение- на бизнес моделът на Dronamics. Освен в Гърция Dronamics  ще стъпи и в ОАЕ. Компанията обяви, че е подписала договор с Emirates Post Group, националната пощенска служба в ОАЕ.

Продължи с четенето

Интересно

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран

Published

on

By

Пуснаха на вода на първият произведен в България 100% електрически катамаран от варненската фирма за малотонажно корабостроене „Галера 07“. Новостроящият се иновативен електрически катамаран е за Община Силистра, финансиран по програма Interreg V-A. Плавателният съд трябва да осигурява транспортно – комуникационна връзка по река Дунав между Силистра и Кълъраш. Той е с дължина 14 метра и широчина 6 метра, оборудван с два електрически двигателя и ще може да развива скорост до 13 км/час. Предвижда се капацитетът му да е 28 пасажери и екипаж от двама души.

AutoZona.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page