Connect with us

Икономика

Русия изпраща втори танкер със суров петрол до Китай през „Арктическия път на коприната“

Публикувано преди

на

Енергийните санкции срещу Русия помогнаха на Москва да осъществи второто по рода си плаване на танкер със суров петрол на изток през Арктическия кръг към Китай, маршрут, наречен „Арктически път на коприната“, който един ден може да революционизира търговските потоци на енергия от Русия към Азия, защото е около половината времето спрямо балтийските пристанища на Русия през Суецкия канал.

Данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, показват, че Василий Динков, специализиран танкер за разбиване на лед, е тръгнал от Мурманск, град в северозападна Русия, край Баренцово море, теглейки товар суров петрол. Корабът прекоси северното крайбрежие на Русия между 27 октомври и 4 ноември и навлезе в Беринговия проток, проток между Тихия и Северния ледовит океан, който разделя Аляска и Русия, на 5 ноември.

„Пътуването е най-краткият преход между Европа и Източна Азия, отнема половината време за достигане до Китай от балтийските пристанища на Русия в сравнение с конвенционалния маршрут през Суецкия канал“, каза Bloomberg.

Още преди войната в Украйна и произтичащите от нея санкции срещу Москва, търговските потоци вече бяха в началните етапи на изместване към Северния морски път.

През 2017 г. отбелязахме, че „транзитните маршрути през Арктика ще придобият определено ниво на важност по отношение на глобалната геополитика на Русия и Китай“.

Никълъс Лепан от Visual Capitalist публикува карта на всички критични маршрути и ресурси в Арктика през 2019 г.

В началото на 2020 г. ние подробно описахме как Русия, собственик на най-големия в света флот от ледоразбивачи, може да премине през арктическите води, разчиствайки пътя за корабите да преминават по северните маршрути.

И миналата година цитирахме министъра на националните ресурси и околната среда Дмитрий Кобилкин, който каза, че превозът на товари в най-северните териториални води на Русия ще надхвърли 80 милиона тона още през 2024 г.

Съществуват обаче значителни логистични пречки, които зависят изцяло от метеорологичните условия.

Ричард Матюс, ръководител на изследванията в E.A. Gibson Shipbrokers Ltd. в Лондон каза пред Bloomberg, че Северният морски път е жизнеспособен само през по-топлия период от годината.

„Изглежда малко вероятно значителни обеми да могат да бъдат транспортирани по този маршрут до лятото“, каза Матюс.

Но Виктор Катона, водещ анализатор на суров петрол в Kpler, каза, че щом настъпи пролетта, Северният морски път ще бъде от „жизнено важно значение“:

„Европа вече е изолирана.

„Ако не купуват, защо да заобикаляте цялата вселена, ако можете да използвате Северния морски път, за да стигнете до Китай за 20 дни?“ – каза Катона.

Първата доставка на суров петрол през Северния морски път се състоя през 2019 г. Втората е в ход в момента. И тъй като западните санкции срещу Москва променят глобалните вериги за енергийни доставки, Русия ще има предимство през Арктика през по-топлите периоди от годината при изпращането на суров петрол и сурови продукти в Азия по ускорен начин.

Zerohedge.com

Продължи с четенето

България

Еврозоната се отлага за 2026 г., а кабинетът се разбърза със Закона за еврото

Published

on

Продължи с четенето

България

Европейската комисия представи четири препоръки за българската икономика

Published

on

Европейската комисия представи днес препоръки за икономическото развитие на страните от ЕС, предаде БТА. За България Комисията издаде четири препоръки.

За следващата година ЕК очаква нашата страна да ограничи общия бюджетен дефицит под три процента от БВП и да запази равнището на държавния дълг в разумни граници в средносрочен план. Препоръчва се значително ускоряване на изпълнението на програмите на политиката на сближаване и по плана за възстановяване и устойчивост и за енергиен преход, включително с подобряване работата на администрацията и повишаване качеството на процедурите за обществените поръчки, както и укрепване на дейността на регулаторите.

Комисията очаква България да подобри образователния процес и уменията на работниците, както и да намали зависимостта от изкопаемите горива. Според ЕК е необходимо внедряването на възобновяеми енергийни източници при осигуряването на централно отопление, включително от ветрогенератори. Препоръчва се нашата страна да подобри възможностите за съхранение на енергия и на електропреносната мрежа, както и да подпомогне енергийно бедните граждани. Според ЕК е необходимо България да развие допълнително градския транспрот и железниците, включително с изграждането на необходимата инфраструктура.

Продължи с четенето

България

OMV представя нова бранд идентичност за търговската мрежа в Централна и Източна Европа

Published

on

  • Процесът по ребрандиране ще се осъществи в следващите 3 години на 1 000 бензиностанции в общо 7 държави
  • Новата идентичност на марката е в унисон с маркетинговата стратегия на OMV: да бъде предпочитаният партньор за устойчиви мобилни решения и сега, и в бъдеще
  • Forward for Good: Основен фокус на новата корпоративна идентичност на OMV са устойчивостта и кръговата икономика

OMV предприема следваща ключова стъпка към своята трансформация, предаде AutoZona.bg. Компанията представя обновяване на корпоративната си идентичност, което ще се случи в следващите 3 години на територията на 7 държави – Австрия, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия, България и Сърбия. Чрез нея се поставя и нов стратегически фокус за създаване на свят, където устойчивата енергия, устойчивата мобилност и устойчивият начин на живот се превръщат в реалност за всички.

 Бранд идентичността и дизайнът ще бъдат напълно обновени навсякъде – както в бизнес към бизнес (B2B) частта, така и в бизнес към потребител (B2C). Новият дизайн ще бъде въведен поетапно на 1 000 бензиностанции, които обслужват повече от 650 000 клиенти всеки ден. Обновената бранд идентичност ще обхване и бързо разрастващата се мрежа от зарядни станции eMotion за електрически превозни средства. Приблизително 1.5 милиона бизнес карти ще бъдат актуализирани в следващите 3 години. Част от процеса е и дигиталната трансформация, която ще започне с уебсайта на OMV Group (new.omv.com), и ще продължи с приложението OMV MyStation, което се използва от повече от 1 милион потребители в Централна и Източна Европа.

OMV_01

„Неизменна част от работата ни в OMV е да бъдем част от мобилността на хората. Затова основната ни цел е да продължаваме да улесняваме и подобряваме обслужването, като надхвърляме очакванията, отговаряме на променящите се потребности на нашите клиенти и им предлагаме широк спектър от иновативни, устойчиви и дигитални решения. Новата ни бранд идентичност и мотото “Forward for Good” отразяват стратегията на компанията, пътя на трансформация и нагласата ни към бъдещето.“, заяви Ангел Тухов, управител и мениджър „Верига бензиностанции“ на OMV България.

Визуалната идентичност от 1995 г. се актуализира посредством цялостна стратегия за бранда. Основният елемент в новия дизайн е символ, който представя посоката на OMV като интегриран бизнес в сферата на химикалите, горивата и енергията, основан на принципа за устойчивост и кръговата икономика. Новият визуален символ олицетворява непрекъснато движение и прогрес, надгражда успешното минало и чертае пътя към утрешния ден. Цветовете на новия дизайн препращат към произхода и историята на бранда. В същото време, адаптирането на основната цветова палитра поставя по-ясни акценти и предлага надеждна, модерна основа за комуникация в дигиталната среда с перспектива за устойчивост в бъдещето.

OMV_BILLBOARD

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page