Connect with us

Новини

Румъния купи 32 самолета F-16 „втора ръка“ за €388 млн.

Публикувано преди

на

Правителството на Румъния официално подписа договор за придобиването на 32 изтребителя F-16 ‚втора ръка“ от Норвегия за 388 млн. евро. Съгласно него първият самолет ще бъде доставен към края на 2023 г. Изтребителите ще бъдат доставени с резервни двигатели и логистична поддръжка. Те ще бъдат доставени в Румъния в изправно състояние и се очаква да бъдат използвани от страната поне 10 години, съответно през преходния период към бойни самолети пето поколение.

Припомняме, че България също обмисляше закупуването на използваните самолети на Португалия – още преди поръчката на първата партида F-16 от САЩ през 2019 г. Въпреки че тяхната доставка закъснява, в момента по инициатива на служебното правителство на Румен Радев България е напът да закупи и втора партида нови F-16. Прогнозната цена за новите изтребители е около 2.5 млрд. лв., т.е. общо 16-те нови машини струват на България около 4.6 млрд. лв.

Покупката ще повиши отбранителната способност на Румъния и ще гарантира нейния принос към колективната отбрана в рамките на НАТО.

Румънското правителството одобри сделката през юни, а парламентът даде зелена светлина за придобиването в края на 2021 г. Министерството на отбраната каза, че покупката ще позволи на Румъния да изтегли от употреба своите съветски изтребители МиГ-21.

През май министерството на отбраната заяви, че е получило необходимите одобрения за летене на своите изтребители МиГ-21 от съветската ера за още една година, след като ги спря за два месеца след катастрофа.

Президентът Клаус Йоханис каза през февруари, че Румъния планира да купи и самолет F-35 на Lockheed Martin като част от програмата си за модернизация на военновъздушните сили. През март Йоханис обяви, че Румъния трябва да увеличи разходите за отбрана до 2.5% от брутния вътрешен продукт от 2% след руското нахлуване в Украйна.

Румъния в момента разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия. Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 г., заяви, че планира да похарчи общо 9.8 млрд. евро до 2026 г., за да засили отбранителните си способности.

economic.bg

Продължи с четенето

Новини

Градската елха грейна във Варна навръх Никулден

Published

on

By

Кметът на Варна Благомир Коцев и министърът на туризма Зарица Динкова запалиха тази вечер светлините на Коледната елха и на градската украса на площад „Независимост“.

„Честит Никулден! Варна отново доказа, че има едни от най-талантливите деца. Благодаря Ви че сте тук, въпреки лошото време днес. Благодаря на треньорите, учителите и родителите и на всички граждани, че споделяме заедно празника. Честит да е денят, в който почитаме Св. Николай Чудотворец, покровител на всички рибари и моряци! Честит празник на всички именици! Желая Ви уютни и топли празници!“, каза кметът Благомир Коцев.

Живото коледно дърво в центъра на Варна е отрупано с нови декоративни елементи, отбелязват в съобщение от пресцентъра на общината.

В празничния концертучаствахабалет „Мелъди”, вокално студио „Ейнджъл войсес”, школа по танци „Ели денс“ и балетно студио „Звездна дъга“. Сред участниците бяха още формация „СТАР ДЕНС“, хип-хоп танцова формация „RIO CREW” , вокална формация „Бънджи Сингърс ” и детски танцов състав при СУ „Елин Пелин“.

Концертът завърши с фойерверки и празнична заря.

БНР

Продължи с четенето

Новини

На 2 декември ще се проведе 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”

Published

on

By

Авто Мото Ретро Клуб Варна организира 25-то класик рали „ОБИКОЛКА НА ВАРНА”, което ще се проведе на 2 декември във Варна.

П Р О Г Р А М А
25-то класик рали
„ОБИКОЛКА НА ВАРНА”
02 декември 2023
Варна, Катедрален храм „Свето Успение Богородично”
08:30 ч. Пристигане на автомобилите пред Катедрален храм “Свето Успение Богородично”
09:00 ч. – техническа конференция със състезателите в „Юнашки салон”
09:30 ч. – технически преглед на автомобилите и административна проверка
10:00 ч. – Време за медии и публикуване на списъка с допуснатите до старт екипажи
10:30 ч. – официално откриване
10:45 ч. – старт на първи автомобил
16:00 ч. – финал
17:00 ч. – награждаване

Продължи с четенето

Новини

Директори във Варна си имат “лични“ служебни коли и “лични“ служебни шофьори

Published

on

By

Директори във Варна си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Някои от служебните автомобили на общината са дадени за ползване на държавни структури и бивши министри.

Това е установил кметът Благомир Коцев, след като е решил да направи внезапна проверка.  Коцев е отишъл на проверка на строителни обекти от ремонтната програма, за която Община Варна е теглила заеми през 2021 г. и 2022 г., като е пътувал със служебен автомобил без отличителни надписи.

Общината има около 200 автомобила. От тях в сертифицирана изправност са около 25. В този, в който аз се качих, светиха множество сигнали за неизправност, включително и този за спирачките„, пише в профила си във Фейсбук Коцев.

Кметът обяснява, че от една година всички автомобили са оставени без поддръжка заради обжалване на обществени поръчки, съдебни дела и чиновнически процедури. Той е решил да разговаря с шефа в гаража на Общината.

В общината имаме около 200 коли, някои от тях не съм виждал – дадени са за ползване на държавни структури, бивши министри и не знам още кой. Аз просто трябваше да подпиша документите„, казал служителят на Коцев.

После обяснил, че някои директори си имат „лични“ служебни коли и „лични“ служебни шофьори. Шофьори пък се водели на списък, но някои били в пенсионна възраст, а други изобщо не са във Варна.

Дадени са (шофьорите – бел. ред.) заедно с колите да разкарват хора от държавни органи извън Варна„, станало ясно от думите на служителя.

Освен това от година колите на общината са оставени без ремонт и поддръжка, а масло и филтри се купуват чрез „авансите на домакините“. Коцев допълва, че се е качил на един от автомобилите, който е бил без техническа изправност.

„Тук става дума за престъпна безотговорност и докато не съм сигурен, че автомобилите са в изрядно техническо състояние, планирам да спра използването на близо 180 коли от парка на Общината. Ще се ползват само онези около 20 изправни и технически годни„, категоричен е кметът на града.

Той обяснява, че служебен транспорт ще се ползва само при наложителни случаи и при специален разрешителен режим. Според него директорите могат да идват и да напускат работното си място като всеки нормален гражданин – с личен или градски транспорт, както правел и самият кмет.

Привилегии и елити в Общината няма да има. Това време мина. Изискал съм доклад и решение за оптимизиране на автомобилния парк. Каквото е негодно и не подлежи на разумен ремонт, ще се бракува. Докато не получа работещо и ефикасно решение, ключовете за служебните автомобили ще останат в кабинета ми“,добавя варненският кмет.

Offnews.bg

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page