„Роснефт“ завежда дело, след като Германия постави под попечителство негови дъщерни фирми

0
77

Германски съд съобщи днес, че е получил жалба от руския държавен петролен гигант „Роснефт“ във връзка с конфискацията на дъщерните му фирми в страната, предаде ДПА.

Жалбата, която е отправена срещу германското икономическо министерство, се разглежда в момента, съобщи говорител на съда в Лайпциг, но отказа да даде повече подробности.

Берлинската правна кантора „Малмендиер“ (Malmendier), която представлява „Роснефт“, твърди, че условията за държавно попечителство не са били изпълнени.

„Принудителна администрация, съчетана с правомощието да се продават акциите на германските дъщерни фирми на „Роснефт“ на трети страни и то без компенсация е твърде далеч от конституционните правила“, обяви правната кантора.

Миналия месец Москва обвини Германия, че е предприела „принудителна експроприация“ на германските дъщерни фирми на „Роснефт“, определяйки конфискацията на инфраструктурата на петролните рафинерии като „незаконна“.

Германското правителство постави двете компании под попечителство през септември, като петролната рафинерия в Източна Германия PCK де факто се оказа под контрола на германския енергиен регулатор.

„Роснефт“ обяви, че решението на Берлин означава, че вече няма да е в състояние да „гарантира екологичната безопасност на завода“, въпреки че е готов да преговаря за нов договор с германското правителство при определени условия.

Според  правителството на източногерманската провинция, няма да има последствия за рафинерията.

Решението на германското правителство да поеме контрола върху дъщерните компании идва на основата на планираното петролно ембарго срещу Русия, което трябва да влезе в сила от 1 януари.

БТА

Comments are closed.

You cannot copy content of this page