Connect with us

Варна

Ритми от Балканите, Европа и Америка ще звучат на Международния джаз фестивал „Варненско лято“

Публикувано преди

на

Музика от Балканите, Европа и Америка ще направят Варна притегателно място за почитателите на джаза. Английският двор на Археологическия музей отново става място за срещи и импровизации в прохладните нощи край морето в рамките на Международния джаз фестивал „Варненско лято“, който започва на 29 юли. Съпътстващи събития ще има на плажа, в книжарници, в Дома на архитекта.

Триото на Кристиан Баканич от Австрия открива фестивала на 29 юли в 20:30 ч. Той свири на акордеон, клавишни и перкусии заедно с Кристиан Вендт (контрабас) и Йорг Хаберл (барабани). Музиката им се движи между джаза, тангото и модерния груув на клубната сцена.

Същата вечер гостува и „Антонио Флинта квартет“ от Италия. Създателят му е пианист, композитор и педагог, роден в Чили, живял в Перу, Италия и Испания. Учи в музикалния колеж Бъркли в Бостън композиция, аранжимент и импровизация. След завръщането си в Рим, сформира състав, с който в продължение на двадесет години са обиколили джаз фестивали, театри и клубове по целия свят, изпълнявайки своя собствена музика.

Вторият ден на джаз фестивала във Варна ще бъде озвучен с гласовете на „Spectrum Vocal Band“ от България, заплитащи съчетание на поп, фънк, джаз и етно. Членовете на групата са Боряна Йорданова, Весела Морова, Даниел Николов, Янко Янков и Константин Бейков. Съставът съществува от 2012-а, има участия във всички значими джаз-форуми и сътрудничество с водещи български музиканти като Теодосий Спасов, Васил Петров, Антони Дончев, ФСБ, Биг бенда и Симфоничния оркестър на БНР. Вторият им самостоятелен албум излезе през септември 2021 г. с авторска музика и оригинални обработки на фолклорни пиеси. На 30 юли в програмата са още Алф Карлсон & Иржи Котача Квартет, в който влизат шведски, чешки и словашки джаз музиканти. Голяма част от композициите са аранжименти на народни мелодии и модерно електронно звучене. Младите творци са утвърдени на националните и европейски сцени. Алф Карлсон е писал музика за Нобеловите награди, а Иржи Котача е номиниран за чешката награда за музика “Андел” през 2020 г.

Антони Дончев ще се появи със своето трио в последната фестивална вечер – 31 юли. Вокалът на триото Павел Терзийски използва гласа си като музикален инструмент и импровизира в различни жанрове. Третият в състава е Росен Захариев – тромпет, корнет, флюхорна и перкусии. След тях на сцената ще излязат „Шарън Кларк Квартет“ от САЩ, които ще влеят класически американски джаз във варненския фестивал. Шарън Кларк е била солист на оркестъра на Дюк Елингтън, на „Джаз мастъруъркс“ към Смитсониън (SJMO), симфоничните оркестри на Ричмънд и Балтимор. Участвала е във фестивали в страната и чужбина, изпълнявала е трибюти на Куинси Джоунс.

31-ият Джаз фестивал във Варна има и съпътстваща програма. Концертите ще бъдат придружени с постери на Мария Зафиркова. Владимир Гаджев ще води кинопоредица с джаз свидетелства в Дома на архитекта с начало 18:00 ч. Афтър парти ще върви в клуб „Ментол“ на плажа след 22:30 ч. с Brazil Acoustic на 28 юли, Brazz Vilidj – на 29-и, Орлин Павлов – на 30 юли.

Три визуални събития също са част от програмата – в Дома на архитекта е подредена експозиция рисунки на Богдан Богдев със заглавие „Азбука на жеста“, в МЕСО+ Георги Пасев показва свои творби на тема „Ранните кoшмари на съгрешилия вегетарианец“, а графичният дизайнер Димитър Трайчев е подредил реализирани проекти на CD digipak – “Хвърли го“, в Pibooks – книжарница на ул. “Бдин” 1. Изложбата продължава до 7 септември.

Джаз фестивалът „Варненско лято“ се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна. Създател на форума и негов постоянен двигател е Анатолий Вапиров.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Драгомир Драганов свири финала за Купата на България тази вечер

Published

on

Варненецът Драгомир Драганов ще ръководи финала за Купата на България между Лудогорец и Ботев Пловдив, който ще се изиграе на националния стадион „Васил Левски“. Срещата е тази вечер от 19:00 часа. Асистенти на Драганов ще бъдат Христо Хаджийски и Димо Вълчев, а 4-ти съдия на двубоя ще е Георги Гинчев. За ВАР съдия на мача бе определен Ивайло Стоянов, а негови помощници ще бъдат Никола Попов и Диян Вълков.

 

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

Варна

Ето за кои линии ще бъдат въведени маршрутни промени на 12 май

Published

on

Във връзка с утвърдена организация на движението на 12.05.2024 г., ще бъдат въведени следните маршрутни промени по направление на линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109, 409

  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара;
  2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара;
  3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. „Зл. Пясъци“

Променени маршрути на линия 409 – двупосочно:

След спирка „Катедралата“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Аксаково.

Променени маршрути на линия 14 – двупосочно:

След спирка „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Владиславово.

Променени маршрути на линия 17 А – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Галата.

Променени маршрути на линия 39 – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Топливо.

Променени маршрути на линия 20 – двупосочно:

След спирка „Окръжна болница“ завива надясно по бул. „Осми Приморски полк“ посока ЖП гара и обслужва спирките по маршрута.

Промените са двупосочно за посоченият часови интервал.

Променени маршрути на линия 31 A – двупосочно:

След спирка „Явор“ продължава по маршрута на линия 31 до Виница (сп. „Чешмата“), на кръстовището с ул. „Св. св. Константин и Елена“ (ул.“30-та“) завива надясно посока к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

В часовият диапазон от 08:40 до 15:00 часа автобусни линии 9, 109 НЯМА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page