Connect with us

България

Рашков разказа кражбата “Хемус“: Купени са луксозни вилни селища и хотели. Пари са изпращани и в ОАЕ

Публикувано преди

на

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подробно разказа схемата, по която по думите му са получени парите за строежите на лот 5 и 8 от автомагистрала „Хемус“ и за които преди месеци съобщи, че са изтеглени на каса от „упълномощено лице“. 

На брифинг в Главна дирекция „Национална полиция“ Рашков обясни, че са отпуснати авансови средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройство: „Огромен финансов ресурс е отпуснат на фирми, които са бездействали в порочно сключени договори, без да се обявяват обществени поръчки. Резултатът е, че средствата са изразходвани, без да е насочено към изграждането на пътищата“.

Средствата са отпуснати за участъци от „Хемус“, за които няма утвърдено трасе и разрешение за строеж, и по които досега не е извършена абсолютно никаква строителна дейност.

Рашков прочете получена оперативна информация за раздадените пари от МРРБ на „Автомагистрали“ ЕАД, с които са купени хотели, вилни селища, преведени са в ОАЕ или се строи имот в центъра на София с тях:

„АПИ е превела авансова на „Автомагистрали“ 400 млн. лева за доставка на материали на лот 7, 8 и 9 от „Хемус“. За тези лотове няма подробен устройствен план изобщо.

„Автомагистрали“ е превела на дружество авансово плащане от 84,5 млн. лева за доставка на материали за лот 8. При постъпването на средствата са използвани от строителя по следния начин – в края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за 27 млн. лева, а към настоящия момент на този имот се извършват активни строителни дейности.

През септември 2020 г. 14,280 млн. лева се нареждат към дружество с предмет на дейност „строителство на жилищни и нежилищни сгради“. Непосредствено след това 950 000 лева се превеждат по лични сметки на собствениците с основание „дивидент“. Около 6 млн. лева за месец се превеждат на дружества, които са контролирани от това дружество, получило 14 млн.

В края на август 2020 г. 12 млн. лева са преведи за лот 8 на дружество, което превежда 8 млн. лева към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно дружеството прекратява дейността и се преобразува в друго.

През декември 30 млн. лева са преведени за закупуване на дружество. Получена е оперативна информация за лицата, че пренареждат средствата към сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили пари за лот 8, са идентични.“

За строежа на лот 5 от автомагистрала „Хемус“ Рашков разказа, че АПИ е превела на „Автомагистрали“ 680 млн. лева. „Чрез ин хаус процедура се превеждат 84,108 млн. лева на дружеството авансово за механизация и наем на материали. Няма договор за строителство, а само за доставка – кой би поел утре гаранция за качество, кой е строителят“, попита вътрешният министър.

Дружеството пренасочило значителна част от сумата на друго дружество, за което има информация, че са свързани с едно и също лице. Впоследствие втората фирма пренасочва суми към пет други дружества, регистрирани на лица с нисък социален статус.

Всяко едно от тези дружества е получило съответно по 12, 10, 13, 19 и 1 млн. лева, които са изтеглени на каса от упълномощено лице. 

„Придобита е информация за търговското дружество, сключило договор за ин хаус процедури с „Автомагистрали“, че юни 2021 е превело 14,700 млн. заем на друго търговско дружество, създадено малко преди превода. То, от своя страна, изгражда луксозно вилно селище. Дружествата отново са свързани с едно и също лице“, обясни Рашков.

Има информация и за друг от лотовете на „Хемус“, като отново чрез ин хаус през август 2020 г. „Автомастирали“ са превели над 130 млн. лева на дружество, собственост на същото лице, и 48 млн. лева на друго дружество по договор, на което е собственик близка роднина на лицето.

Последното дружество през март 2021 г. прави превод от 21 млн. на първото дружество. На същата дата то превежда 15,174 млн. лева към друго дружество отново негова собственост. Пак на тази дата двете дружества превеждат на личната сметка на лицето 23 млн. лева. От личната сметка на тази дата е направен превод към друго негово дружество със същите средства. Отново на 21 март дружеството си е купило хотелски комплекс. 

Рашков показа снимки от къщи в комплекс, намиращи се на водни площи, към които отделно има и басейни.

offnews.bg

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

България

Гранична полиция получи 40 автомобила с висока проходимост (СНИМКИ)

Published

on

Снимка: МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи вчера на граничните полицаи ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост. „Със сигурност в МВР имаме прецедент – само за 7-8 месеца да стартира обществена поръчка, която да мине през цялата процедура, да завърши и физически да започне доставката на автомобилите.

Тук е мястото да благодаря на всички служители, основно от ГД „Гранична полиция“, на екипа, който положи огромни усилия днес всичко това да се случи“,  коментира вътрешният министър.

Той припомни установената изключително тежка ситуация, когато поема  ръководството на ведомството на 6 юни м.г. – незаети около 450 щатни бройки на служители с полицейски правомощия и липса на високопроходима техника.

„Имаше регионални дирекции в страната, със зачислени по щат около 50 автомобила, от които в движение бяха не повече от 7-8. Тогава много бързо се ориентирахме, анализирахме ситуацията и достигнахме до извода, че трябва да направим абсолютно всичко възможно за да доставим необходимите автомобили“.  Днес това е първата, но много стабилна крачка в тази посока, с нескрита радост отбеляза министър Стоянов и подчерта, че когато ръководството изисква резултати от граничните полицаи, то е длъжно да ги обезпечи материално и физически. „Получавайки тези автомобили за охрана на държавната граница ние ставаме още по-сигурен, по-надежден и по-предвидим партньор за охрана на външната граница на ЕС. Когато ние сме силни с техника като тази, няма значение кой е срещу нас“, каза още вътрешният министър.  Той завеща на колегите да  управляват новите автомобили отговорно и безаварийно.

Това е дългоочакван ден от всички нас, заяви директорът на ГДГП гл. комисар Антон Златанов. Той благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Гл. комисар Златанов посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно  и всекидневно изпълняват  своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

На церемонията присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров, и.д. главен секретар главен комисар Димитър Кангалджиев, директори на дирекции в МВР.

Продължи с четенето

България

До края на годината Военноморските сили ще осъществят три големи учения

Published

on

Снимка: Sky Content

До края на годината Военноморските сили (ВМС) ще осъществят три големи учения, каза днес пред журналисти командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов, предаде БТА.

Той участва в тържествена церемония по издигане на военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май.

През тази година домакин на най-голямото учение на ВМС – „Бриз 2024“, ще бъде Бургас, каза Михайлов. По думите му, неговата цел не е само подготовката във военно отношение, а да се даде възможност на флота да работи с всички правителствени и неправителствени организации, имащи отношение към морето. „Бриз“ ще се състои в периода 4 – 14 юли. След това Варна ще бъде домакин на националното водолазно учение с международно участие „Тритон“. През есента, в Бургас, ще се състои „Посейдон“ – българо-румънско учение, отворено за участие и за други държави.

Предстои ВМС да придобият брегови ракетни комплекси, каза още контраадмирал Михайлов. По думите му, в ход е дооборудването на многофункционалните патрулни кораби с апаратура за радиоелектронна война и търсене на подводници. Високопоставеният офицер допълни, че се работи и по много по-малки проекти за флота, включително осигуряване на безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми подводни апарати.

За проблема с плаващите мини в Черно море Михайлов заяви, че българите и гостите на страната ни могат да бъдат напълно спокойни. ВМС непрекъснато наблюдават морското пространство, следят всичко, което се случва в наши териториални води, подчерта контраадмиралът. По думите му, от започването на войната флотът периодично обследва всички фарватери за търговските кораби и реагира на всеки сигнал за забелязан миноподобен обект. До момента са получени над 50 такива сигнала, последният беше преди по-малко от два месеца, когато унищожихме петата поред плаваща мина, посочи Михайлов. Той уточни, че до момента в Черно море са унищожени общо 16 плаващи мини – по пет от България, Румъния и Турция, а една се е взривила край бреговете на Грузия.

По споразумението за създаване на международна морска група за борба с надводните мини в Черно море беше подписан меморандум през януари тази година, припомни Михайлов. По думите му документът вече е в сила, след като е подписан и от турска страна. Непрекъснато се провеждат работни срещи, за да се изготвят необходимите документи за работата на групата. Началото на дейността ѝ ще бъде поставено след среща на командващите на България, Румъния и Турция, обясни Михайлов.

Той допълни, че Военноморският координационен елемент, като съставна част от морския оперативен център на ВМС, играе ключова роля в борбата с минната опасност. Той е входната врата за информацията и от началото на войната работи на 24-часов режим, каза Михайлов. По думите му, се поддържа и непрекъсната комуникация с Морските оперативни центрове на съюзниците от Черно море, и с оперативния център на НАТО.

ВМС намират и изваждат от морето и много останки от военно оборудване, например стартови ускорители, допълни контраадмиралът. По думите му те не са опасни толкова за корабоплаването, но биха били изключително неприятна гледка за хората по брега. Затова се стараем всичко да прибираме и да го махаме от морето, обясни Михайлов.

Той честити днешния празник на всички българи и най-вече на тези от тях, свързали живота си с армията. ВМС посрещат празника със самочувствие, тъй като моряците изпълняват своя дълг всеки ден с достойнство и чест, като пазят родните брегове безопасни, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page