Рафинериите отчитат големи печалби, докато цените на горивата се покачват

0
122

Петролните рафинерии печелят близо пет пъти повече от рафинирането на бензин, в сравнение с преди година, показват данни.

Липсата на капацитет за рафинирането на бензин и дизел от суров петрол помогна за повишението на цените на горивата до рекордни нива и увеличи печалбите на притежателите на рафинерии. Цените на бензина са на рекордни нива, въпреки че цената на петрола е доста под рекордните си стойности.

Загубата на предлагането от Русия напрегна допълнително индустрията, която вече работеше на пълен капацитет. В сряда цените на бензина във Великобритания отчетоха най-големия си ръст от 17 години, а вчера разходите за зареждането на обикновен семеен автомобил за първи път надхвърлиха 100 паунда (125 долара). Част от това увеличение се дължи на високата цена на суровия петрол, която в момента е над 120 долара за барел, предизвикана от опасенията, че войната в Украйна ще ограничи достъпа до предлагането от страна на Русия.

Това доведе до милиарди допълнителни печалби за производителите на петрол и накара британското правителство да наложи допълнителен данък за добиващите го в Северно море. Рафинериите обаче, които превръщат суровия петрол в дизел, бензин и други продукти, също отчитат значително увеличение на печалбите.

“Рафинериите печатат пари в момента,” казва пред BBC Нийл Кросби, старши анализатор в OilX. “Повече, отколкото някога са виждали.”

Има недостиг на капацитет за рафиниране на суров петрол, което доведе до значително увеличение на „маржа за рафиниране“ или разликата между това, което те плащат за суровия петрол и това, което печелят от продажбата на рафинираните продукти.

“Това е истинска криза по отношение на способността на индустрията да произвежда тези горива. Това до голяма степен повишава цените на едро на дизела и бензина,” казва Кросби. Това също така допринесе за факта, че въпреки че цените на петрола не са достигнали рекордно високите си нива, тези на бензина и дизела поставят нови рекорди ден след ден. Данни на Refinitiv показват как бизнесът с рафинирането е станал толкова печеливш през последната година.

На 8 юни 2021 г. рафинериите са печелили по 9.26 долара на барел от рафинирането на бензин и по 6.84 долара от рафинирането на дизел. Тази седмица в сряда те са печелили по 43.11 долара от бензина, което е с 366% повече, и 51.13 долара от дизела, което представлява скок от 648%. Данни на BP, която притежава рафинерии в Европа и САЩ, показват, че собственият й индикатор за печалба от рафиниране на суров петрол нараства от 7.7 долара за барел до 35.7 долара през последната година.

 

profit.bg

Comments are closed.

You cannot copy content of this page