Connect with us

Варна

Радослав Спасов, Христо Кирчев и Свилен Спасов получиха награди на 30-ия кинофестивал „Любовта е лудост“

Публикувано преди

на

Радослав Спасов получи наградата за цялостно творчество на 30-ия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ на церемонията по откриването на събитието във Фестивалния и конгресен център – Варна. От сцената той благодари на екипа на фестивала, че са се сетили за него в този много труден момент за българското кино.

„Аз започнах от нулата и се развивах като автор постепенно, от една позиция на друга“, сподели операторът. „Първият голям мой учител на морал и на професия е Димо Коларов, който тогава ме взе за асистент и аз направих два-три хубави филма с него. След това вече дойде златният миг, в който ние с Георги Дюлгеров направихме „Изпит“. Оттук нататък много български режисьори ми обърнаха внимание“, разказа Радослав Спасов. Той сподели схващането си, че в онези години за младите кинотворци у нас е имало голяма грижа, среда, в която да се обучават, а творческите колективи са създавали приятна атмосфера за тях.

„Надявам се обаче с наградата за цялостно творчество да не се затваря цикъла на моята работа в киното“, пожела си Радослав Спасов. Той е оператор, сценарист и режисьор, завършил във ВГИК, Москва. Снимал е филми като „Лачените обувки на незнайния воин“, „За къде пътувате“, „А сега накъде“ на Рангел Вълчанов; „Авантаж“ и „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров; „Мъжки времена“ и „Вилна зона“ на Едуард Захариев; „Време разделно“ на Людмил Стайков. Режисьор и сценарист е на „Сирна неделя“, „Откраднати очи“, „Пеещите обувки“ и „Живи комини“.

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ почете с награди още двама души на своето 30-то издание. Това са хора, които са помогнали при прохождането на форума и са го подкрепяли в първите му стъпки, каза художественият директор проф. Александър Грозев.

Награда получи бившият кмет на Варна Христо Кирчев, който сподели, че в онези трудни и бедни години в началото на 90-те кинофестивалът във Варна е създаден с усилията на хора, носещи културата в сърцето си. Той благодари на всички общинари, които са помогнали да се постави началото на кинофорума, както и на още седем значими фестивала след него. Кирчев пожела „да не гледаме все на Запад, а да виждаме, че и тук, при нас, се случват хубави неща“.

Вторият приз за приятелство и подкрепа екипът на „Любовта е лудост“ връчи на Свилен Спасов от клуб „Отворено общество“ – Варна, който също има заслуга да започне успешно фестивалът. При приемането на наградата си той пожела на българските кинематографисти да правят повече филми за успеха.

Фестивалът „Любовта е лудост“ продължава до 4 септември във Фестивалния и конгресен център – Варна, като на 2 септември ще бъдат обявени наградените филми от конкурсната програма.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Общинският съвет във Варна не одобри искания кредит от ДКС

Published

on

By

Тегленето на кредит от Двореца на културата и спорта (ДКС) за реализация на инвестиционната програма на общинското дружество не получи днес подкрепата на общинските съветници във Варна. ДКС планираше да вложи 18 милиона лева в нови съоръжения, с които да модернизира комплекса и да подобри транспортно-комуникационната среда около него. Банковият кредит бе необходим на дружеството, за да финансира строително-монтажните работи, но внесеното предложение не събра необходимия брой гласове.

В инвестиционната програма са включени пет обекта, каза за БТА издъпнителният директор на ДКС Минко Христов. Единият от тях е дълго разработваната идея за подземен паркинг в източната част на комплекса на мястото на сегашната автомивка. В проекта е предвидено паркингът да е на три нива – две подземни и едно наземно. Вторият обект е изграждането на фотоволтаична централа на покривите на зали „Младост“ в ДКС, а причината за това са галопиращите цени на електроенергията, обясни той. Централата неимоверно ще окаже много положително влияние върху издръжката на комплекса и икономиите от електроенергия, смята директорът на ДКС.

Третият проект в програмата включва подмяната на спортното осветление в зала „Конгресна“ и заради провеждането на Европейското първенство по волейбол за мъже през следващата година. Осветлението в нея е металхалогенно, а новите изисквания са за LED осветление за много ефекти, които трябва да съпровождат представянето на отборите, каза Христов. Според него с отхвърляне на предложението общинските съветници застрашават провеждането на спортния форум.

Четвъртият предвиждан обект е многофункционална зала за спорт в блок А на комплекса. Тя ще се изгражда върху неизползваем терен. Петият обект е по протежението на ул. „Найден Геров“ на гърба на зали „Младост“, също върху незастрона част от комплекса. Проектите трябваше да се изграждат поетапно, като всичко щеше да е съобразено с календара на ДКС, обясни Христов.

Разчетите на ДКС сочеха, че при приемане на програмата всички дейности биха могли да се осъществят в рамките на две години.

 

БТА

Продължи с четенето

Варна

Милен Кукошаров гостува с новия си проект „Windharmonuim“ във Варна

Published

on

By

Пианистът Милен Кукошаров гостува със своя нов проект „Windharmonuim“ във Варна. Концертът е днес в 20:00 ч. в студиото на Радио Варна, съобщават организаторите.

В проекта заедно с пианиста на сцената са Николета Хайтова – флейта, Мартин Ташев – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Велислав Стоянов – тромбон, Борис Таслев – контрабас, и Атанас Попов – ударни. По думите на Кукошаров те внасят нов елемент в изпълненията, тъй като солират повече инструменти и става по-цветно.

Оригиналната им джазова музика е основана на класическата импровизация. „Windharmonium“ е нещо между механично изобретение и музикален инструмент. Той произвежда и възпроизвежда музика по собствено усмотрение и воля. Ще се опитаме да бъдем просто проводник на неговите вълнения, споделя авторът на идеята Милен Кукошаров.

Програмата „Windharmonium“ бе представена премиерно в рамките на „Пловдив джаз фест“ през 2020 г., а две години по-късно музикантът я развива в нова версия с брас. В нея кани джазови музиканти, които за разлика от първия проект са с медни духови инструменти. Пианистът казва, че разчита на уменията на колегите си в тоноизвличането, за да може музиката да звучи по интересен, по-нетипичен за брасовите инструменти начин, както я е замислил. Произведението е аранжирано като камерна музика и трябва специфично отношение, отбелязва авторът.

Милен Кукошаров е композитор и на класическа музика, на театрални и филмови проекти. През годините е работил с много групи и с изпълнители като Лили Иванова, Стефан Вълдобрев, Графа,  Хилда Казасян, Камелия Тодорова, Люси Дяковска, с музикантите Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Стоян Янкулов, Михаил Йосифов.

Събитието във Варна е част от национално турне с „Windharmonuim“, което започна на 19 октомври в Плевен и включва още градовете Пловдив и Бургас, където музикантите ще бъдат на 27 ноември, съобщават организаторите.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Варненци правят днес жива верига от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос

Published

on

By

Варненци правят днес жива верига от шахдома до баня „Гъбата“. Събитието е организирано в социалните мрежи и започва от 11.30 часа. Ето какво са написали организаторите:

 

Заедно гражданите на Варна заставаме срещу систематичното обезличаване на Морската столица от действията и бездействията на Община Варна: в т.ч. кмет, главен архитект, общински съвет.
Заедно казваме НЕ на сенчестото градско планиране без реален дебат с гражданите! Ние категорично сме против унищожаването на емблематични сгради за Варна!
Ще направим най- голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос – ще осветлим как се случват схемите, за да се противопоставим заедно на обезличаването на нашия град!

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

Copyright © 2022 varnalive.bg.