Connect with us

Варна

Радослав Спасов, Христо Кирчев и Свилен Спасов получиха награди на 30-ия кинофестивал „Любовта е лудост“

Публикувано преди

на

Радослав Спасов получи наградата за цялостно творчество на 30-ия Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ на церемонията по откриването на събитието във Фестивалния и конгресен център – Варна. От сцената той благодари на екипа на фестивала, че са се сетили за него в този много труден момент за българското кино.

„Аз започнах от нулата и се развивах като автор постепенно, от една позиция на друга“, сподели операторът. „Първият голям мой учител на морал и на професия е Димо Коларов, който тогава ме взе за асистент и аз направих два-три хубави филма с него. След това вече дойде златният миг, в който ние с Георги Дюлгеров направихме „Изпит“. Оттук нататък много български режисьори ми обърнаха внимание“, разказа Радослав Спасов. Той сподели схващането си, че в онези години за младите кинотворци у нас е имало голяма грижа, среда, в която да се обучават, а творческите колективи са създавали приятна атмосфера за тях.

„Надявам се обаче с наградата за цялостно творчество да не се затваря цикъла на моята работа в киното“, пожела си Радослав Спасов. Той е оператор, сценарист и режисьор, завършил във ВГИК, Москва. Снимал е филми като „Лачените обувки на незнайния воин“, „За къде пътувате“, „А сега накъде“ на Рангел Вълчанов; „Авантаж“ и „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров; „Мъжки времена“ и „Вилна зона“ на Едуард Захариев; „Време разделно“ на Людмил Стайков. Режисьор и сценарист е на „Сирна неделя“, „Откраднати очи“, „Пеещите обувки“ и „Живи комини“.

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ почете с награди още двама души на своето 30-то издание. Това са хора, които са помогнали при прохождането на форума и са го подкрепяли в първите му стъпки, каза художественият директор проф. Александър Грозев.

Награда получи бившият кмет на Варна Христо Кирчев, който сподели, че в онези трудни и бедни години в началото на 90-те кинофестивалът във Варна е създаден с усилията на хора, носещи културата в сърцето си. Той благодари на всички общинари, които са помогнали да се постави началото на кинофорума, както и на още седем значими фестивала след него. Кирчев пожела „да не гледаме все на Запад, а да виждаме, че и тук, при нас, се случват хубави неща“.

Вторият приз за приятелство и подкрепа екипът на „Любовта е лудост“ връчи на Свилен Спасов от клуб „Отворено общество“ – Варна, който също има заслуга да започне успешно фестивалът. При приемането на наградата си той пожела на българските кинематографисти да правят повече филми за успеха.

Фестивалът „Любовта е лудост“ продължава до 4 септември във Фестивалния и конгресен център – Варна, като на 2 септември ще бъдат обявени наградените филми от конкурсната програма.

БТА

Продължи с четенето

Варна

Драгомир Драганов свири финала за Купата на България тази вечер

Published

on

Варненецът Драгомир Драганов ще ръководи финала за Купата на България между Лудогорец и Ботев Пловдив, който ще се изиграе на националния стадион „Васил Левски“. Срещата е тази вечер от 19:00 часа. Асистенти на Драганов ще бъдат Христо Хаджийски и Димо Вълчев, а 4-ти съдия на двубоя ще е Георги Гинчев. За ВАР съдия на мача бе определен Ивайло Стоянов, а негови помощници ще бъдат Никола Попов и Диян Вълков.

 

Продължи с четенето

България

Авиомедицинска евакуация на пациент от Варна до София е извършена със „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“

Published

on

Снимка: Министерство на отбраната

Авиомедицинска евакуация е извършена със самолет „Спартан“ от авиобаза „Враждебна“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде БТА.

Самолетът излетя в 09:45 часа от летище София с медицински екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на борда със задача транспортиране на пациент от МБАЛ „Света Анна“ – Варна до София, се посочва в съобщението.

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена метеорологичната обстановка. Командир на екипажа беше капитан Николай Георгиев, помощник-командир – майор Дарина Христозова, и борден инженер – капитан Митко Гергов, посочват от военното ведомство. В 12:01 ч. самолетът се приземи успешно обратно на Летище София.

На 13 април от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че хеликоптер „AS 532 Cougar“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили е изпълнил успешно задача за авиомедицинска евакуация. По искане на Министерството на здравеопазването и с разрешение на началника на отбраната е изпълнен полет по маршрута 24-а авиобаза Крумово – Враца – София, за да бъде превозено пострадалото дете, на което да се окаже спешна медицинска помощ.

Продължи с четенето

Варна

Ето за кои линии ще бъдат въведени маршрутни промени на 12 май

Published

on

Във връзка с утвърдена организация на движението на 12.05.2024 г., ще бъдат въведени следните маршрутни промени по направление на линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109, 409

  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара;
  2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара;
  3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. „Зл. Пясъци“

Променени маршрути на линия 409 – двупосочно:

След спирка „Катедралата“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Аксаково.

Променени маршрути на линия 14 – двупосочно:

След спирка „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Владиславово.

Променени маршрути на линия 17 А – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Галата.

Променени маршрути на линия 39 – двупосочно:

„Македонски дом“, „Козирката“, по бул. „Мария Луиза“ – сп. „Музея“, спирки: пл. „Съединение“, „Чаталджа“, „Паметника“, „Явор“, „Спортист“, „Стадиона“, „Средношколска“, „Почивка“ и обратно по същия маршрут посока Топливо.

Променени маршрути на линия 20 – двупосочно:

След спирка „Окръжна болница“ завива надясно по бул. „Осми Приморски полк“ посока ЖП гара и обслужва спирките по маршрута.

Промените са двупосочно за посоченият часови интервал.

Променени маршрути на линия 31 A – двупосочно:

След спирка „Явор“ продължава по маршрута на линия 31 до Виница (сп. „Чешмата“), на кръстовището с ул. „Св. св. Константин и Елена“ (ул.“30-та“) завива надясно посока к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

В часовият диапазон от 08:40 до 15:00 часа автобусни линии 9, 109 НЯМА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ.

Продължи с четенето

ПОПУЛЯРНО

You cannot copy content of this page